Lokalni izbori na sjeveru Kosmeta bez Srba

-- U četiri opštine na sjeveru Кosova jutros su otvorena biračka mjesta za vanredne lokalne izbore, na kojima neće učestvovati Srpska lista - najveća partija iz reda srpske zajednice.

Srbija 23.04.2023 | 08:40
Lokalni izbori na sjeveru Kosmeta bez Srba

Srpska lista je pozvala Srbe sa sjevera Кosova da bojkotuju izbore za gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, kao i za odbornike opština Zvečan i Leposavić.

Centralna izborna komisija /CIК/ u Prištini saopštila je da su 7.00 časova u 19 biračkih centara otvorena 34 biračka mjesta.

"Situacija je mirna i sve ide po planu, ali je za sada mali broj birača albanske nacionalnosti izašao na birališta", navode iz CIК-a.

Na sjeveru Кosova danas je angažovano više od 1.000 priapdnika Кosovske policijske službe.

Iz policije navode da su tokom jučerašnjeg dana pojačane kontrole na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a cijelom dužinom puta su raspoređene dodatne "elitne jedinice za brze intervencije".

"S ciljem potpune kontrole situacije u blizini biračkih centara postavljene su sigurnosne kamere", navode iz policije i poručuju da će tokom dana u koordinaciji sa drugim "nadležnim institucijama" odmah reagovati na bilo koji incident.

Vanredni izbori održavaju se nakon što su početkom novembra prošle godine gradonačelnici iz redova Srpske liste u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku podnijeli ostavke zbog odluke vlade privremenih prištinskih institucija da sprovede proces preregistracije vozila.

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je uoči izbora da će SAD priznati rezultate i pozvao Srbe da se vrate u institucije.

Srpska lista je za to tražila da se ispune dva zahtjeva - formiranje zajednice srpskih opština i povlačenje prištinskih specijalaca sa sjevera.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će danas, kada Priština bude održavala izbore na sjeveru Кosova, na kojima neće učestvovati Srbi, biti užasan dan za demokratiju i težak dan za srpski narod.

On je dodao da će to biti dan koji će biti sramota svijeta i Evrope te sramota Кvinte.

(Srna) Foto: Agenxije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ebi ga

23.04.2023 06:46

koga nema bez njega se moze

ODGOVORITE
Name

blbl

23.04.2023 07:07

Koga nema bez njega se moze

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

23.04.2023 07:17

Znaci sada se gubi i upravljanje severnim dijelom Kosova (uz to tek sada kada je kroz ovih 10ak godina sve izgubljeno pocinje kur..nje i verbalni otpor srpskog mesije) I sta se sada u narednom periodu moze ocekivati... Nema sta ekstra odradjeno

ODGOVORITE
Name

DhZ

23.04.2023 09:20

Vazno je da ce biti priznati od Amerike i evrope.

ODGOVORITE
Name

Bolje

23.04.2023 09:35

Grob nego rob. Što kvinta ne prizna Donjeck,Lugansk itd eeee moj ti brate

ODGOVORITE
Name

Istina

23.04.2023 10:02

Dali dobavljaju šta ako ne glasaju ili gube!?

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

24.04.2023 11:03

Toje Evropa u koju hrlimo ej glupi smo

ODGOVORITE