Пооштрена правила за извјештавање са фронтова у Украјини

Украјина је пооштрила правила за извештавање са фронта па ће новинари са првих борбених линија од сада моћи да извештавају само уз посебне дозволе или пратњу војске.

Свијет 22.04.2023 | 18:00
Пооштрена правила за извјештавање са фронтова у Украјини

Медији критикују такву одлуку Кијева као сузбијање слободе штампе, преноси Дојче веле.

Оперативни штабови украјинске војске на истоку и југу су први означили сва насеља дуж линије фронта и украјинске границе као "црвене" зоне, што значи да у њима новинари од сада не смију да раде.

Поред "црвене" постоји и "жута зона" у којој новинари могу да се крећу само у пратњи официра надлежног за медије, док је само у "зеленим зонама" извјештавање слободно.

Осим тога, Украјина намјерава да преиспита акредитације које је додјелила новинарима током прошле године. Убудуће ће новинари који извјештавају о рату морати да обнављају акредитацију сваких шест мјесеци, наводи ДW.

Наталија Хумењук, портпаролка украјинских одбрамбених снага на југу, изјавила је да нова правила нису уведена како би се новинари ометали у раду, већ да обезбјеђују "уредан рад уз узимање у обзир безбједносне ситуације и потреба армије".

Војска је обећала да ће сваке седмице преиспитивати поделу на зоне.

Иља Јевлаш, портпарол армијске групације "Хортицја" која је надлежна за већи део донбаског фронта, рекао је да је тренутно новинарима забрањен рад у Бахмуту, а у Костјантиновки, 20 километара одатле, могу да се крећу само уз војну пратњу.

Јевлаш савјетује новинарима да се распитају у коју зону спада мјесто у које желе да оду.

Војска кршење ових правила може казнити одузимањем акредитације. То се у новембру десило новинарима америчких станица ЦНН и Скај њуз као и украјинским телевизијама Суспилне и Хромадске. Они су без дозволе војних власти извјештавали из управо ослобођеног Херсона. После протеста међународних медијских организација, враћена им је дозвола за рад.

Медијска организација Медиаруш која окупља украјинске медије, новинаре и друштвене организације, сматра да је подјела на зоне "превише оштро ограничење" и захтјева од армије да одмах "нормализује приступ извештавању о борбеним дејствима".

И украјинско Национално удружење новинара као и Међународни комитет за заштиту новинара (ЦПЈ) захтевају од украјинских власти преиспитивање правила. Критику су упутили и представници организације "Репортери без граница".

"Сматрамо да се са новим правилима претјерује, јер практично чине извјештавање са фронта немогућим", каже Кристијан Мир, први чојвек организације.

"Репортери без граница" захтјевају од украјинске владе да обезбједи могућност да новинари и даље из прве руке извјештавају о рату.

Могуће је да се нова правила не могу до краја спровести, а тако бар мисле припадници украјинске војске који жели да остану анонимни. На примјер, у "жутој зони" Херсона и Николајева војска једноставно нема довољан број официра задужених за односе са јавношћу, који би пратили новинаре на задатку, наводи ДW. Тамо медији, према тим свједочењима, раде као и обично.

Наталија Хумењук каже да новинари, ако им се одобри посебан захтев, и даље могу да извјештавају из јужне „црвене зоне“. И Иља Јевлаш тврди да новинари могу „без посебних промјена“ да се крећу зоном коју контролише војска.

Представници медија се, међутим, жале да се то односи само на одабране медије. Четрнаест украјинских медија који су активни као портали или телевизијске станице у извјештавању са прве линије фронта објавили су о томе заједничко саопштење.

У њему се каже да постоји листа медија којима власти и даље одобравају приступ и извјештавање у црвеним зонама и зонама борбених дејстава.

Сарадници службе за медије више јединица и генералштаба су потврдили да су нова правила стигла из председниковог кабинета, уз напомену да тамо желе контролу комуникације између војске и медија, нарочито ако се ради о страним новинарима.

Украјинско Министарство одбране је затражило од домаћих новинара да се сами ограниче.

"Стратешке војне планове смеју да објаве само три особе – председник, министар одбране и главни заповедник армије. Сви остали могу само да цитирају. Војни планови армије се никако не смеју дискутовати јавно", рекла је заменица министра одбране Хана Маљар украјинским новинарима.

    Пример украјинског команданта батаљона Анатолија Косела говори о томе да они који се не држе оваквих инструкција сносе последице. Он је изјавио за "Вашингтон пост" да његова јединица има велике губитке и додао да је упитна украјинска контраофанзива због недовољног искуства регрута и недостатка оружја.

После објављивања разговора, Косел је премештен у центар за обуку, јер наводно није смео да разговара са новинарима.

"Код нас је на снази ратно стање и теоретски би у свим медијима морали да раде сензори. Слично би требало да буде са припадницима војске на ратишту", рекао је министар за културу и информациону политику Олександр Ткаченко о том случају.

(Блиц)  Фото: ЛИБКОС / ТАЊУГ/АП

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Залосно

22.04.2023 16:10

Хоће да сакрију њихову немоћ и губитке па забрањују извјештавање. Жал бозе живота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест жалосно

22.04.2023 17:24

Али критикуј Русију, Путина, због невиних живота.

Name

Раде

22.04.2023 18:26

Западна слобода медија .све је јасно.

Name

Аддер

22.04.2023 16:36

Кад це Руси заузет Бахмут. Све само сто нису. Остала јос само западни истоцни, сјеверни и централни дио да се оцисти од Украјинаца.. То це бити готово сутра до јесени. Сто Рус заузме ја за дан могу узасовити.. А зао ми је народа у Украјини. Присјео им руски подарак. Сто ти Рус подари боље да си га платио дупло скупље него као подарак. Поклоне па отму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Аддер

23.04.2023 10:25

Кад сте тако велики"ЈУНАК",пријавите се као плаћеник,и обогатите се?????????????????

Name

Све како уса гбр

22.04.2023 17:18

Изда наредјене... да је срреце да се војници против силедјије зелеанког окрену и рат је заврсен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силедзија

22.04.2023 18:45

Је ко то ?, је ли то Зеленски напао Русију ?? Је ли Зеленски саље стотине хиљада убица у Русију ??? Је ли он убија цивиле?? Је ли он краде дјецу ??? Мани се спутник пропаганде.Сто не будес реалан.Агресор це попусити, лад тад, а вец и јест цим су му главни борци осудјене убице, олпси,плацкаси,силоватељи ...

Name

Гтми

22.04.2023 17:26

Ово је срамотно и жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

22.04.2023 19:10

Ускоро ће дозволе издавати само Руска страна

ОДГОВОРИТЕ
Name

И сво вријеме

22.04.2023 19:56

До сада је цензурисано,забрањрна истина само је дозвољено пласирати лази као деведесетих итд... До цега је све то довело и нема потребе објасњавати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.04.2023 21:14

А сто, кад нацисти тако напредују, кад редају победу за победом, то нам прицају сви са запада, и њихов сеф Зеленски. Или неко то нас фолира ?

ОДГОВОРИТЕ