"Не требамо изаћи на изборе, док не формирају ЗСО"

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас изјавио је данас да Срби нису требали да учествују ни на једним изборима на Косову и Метохији које је организовала Приштина, све док се не формира Заједница српских општина.

Србија 22.04.2023 | 16:35
"Не требамо изаћи на изборе, док не формирају ЗСО"

На молбу новинара да прокоментарише то што је портпарол Европске уније Петар Стано рекао да је разочаран неизласком Срба и Српске листе на изборе на северу Косова, Вучић је рекао да за то није крива само Приштима, већ и ЕУ, јер су били гарант спровођења Бриселског споразума на који је Катрин Ештон ставила потпис.

"Ми смо до сада учечествовали на четири или пет различитих изборних циклуса које је организовала Приштина, а није требало ни у једном да учествујемо док се не формира ЗСО, или таман у једном после којег би било јасно шта је то спске општине, иако смо их дефинисали у првом делу, и да се затим иде у ЗСО", рекао је Вучић у обраћању медијима по завршетку приказа Војске Србије и Министарства одбране "Гранит 2023" на аеродрому у Батајници.

Како је рекао, Срби им после девет и по година малтретирања, упуцавања и шиканирања, малтретирања на сваком месту, кажу: "Нећемо док не остварите то што сте пре 10 година потписали"

  "Њима су опет криви Срби. Кажу од децембра до јануара је било времена. Било је, али за шта - за упуцавање двоје деце недалеко од Штрпца, за покушај убиства Јовановића пре неки дан, да се под таквим условима иде на изборе? То нам говоре они који се код нас мешају и кажу пету националну фреквенцију има да дате некоме. Срам вас било", поручио је Вучић.

Да се избори одржавају у полицијским станицама и контејнерима са укупно 550 до зуба наоружаних људи који треба да обезбеде њих један или два одсто који треба да изађу на изборе.

 Он је зато позвао Србе да их, како је рекао, разочарамо још више, да виде колико смо уједињени и да виде да не могу да нас газе и да нисмо "шака зоби коју могу позобати" када им падне на памет. 

 "Дали сте им безвизну либерализацију, дали сте им чланство у Савету Европе, наградили сте их чиме још? Изборима да буду власти и поставе своје окупационе гаутлајтенере у све четири општине на северу Косова.

Замислите, у Лепосавићу у којем не живи укупно 60 Албанаца, од 15.000 бирача, они ће да управљају Лепосавићем или Северном Митровицом. И то ће да управља лично Аљбин Курти, а они кажу то су легални и легитимни избори.

Зато што њих интересује само независност Косова, а Србија ако може да буде понижена до краја. Неће да може", поручио је Вучић.   

 На питање новинара да шта ће бити са Србима са КиМ који немају приштински пасош и не могу да путују ни пошто је тзв Косово добило визну либерализацију, председник Србије је рекао да се о томе разговара и да верује да ће тај проблем бити решен у року од осам месеци до 1. јануара следеће године.

Замољен да прокоментарише какво је стање на КиМ и да ли постоји могућност сукоба, Вучић је рекао да ћемо дати све од себе да сачувамо мир, а да је ситуација у региону веома сложена.

"Ја више од тога не могу да кажем на овај дан", рекао је Вучић.

(Тањуг) Фото:Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

#

22.04.2023 16:02

Све се чини да ће тебе ускоро расформирати

ОДГОВОРИТЕ