"Ne trebamo izaći na izbore, dok ne formiraju ZSO"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas izjavio je danas da Srbi nisu trebali da učestvuju ni na jednim izborima na Kosovu i Metohiji koje je organizovala Priština, sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

Srbija 22.04.2023 | 16:35
"Ne trebamo izaći na izbore, dok ne formiraju ZSO"

Na molbu novinara da prokomentariše to što je portparol Evropske unije Petar Stano rekao da je razočaran neizlaskom Srba i Srpske liste na izbore na severu Kosova, Vučić je rekao da za to nije kriva samo Prištima, već i EU, jer su bili garant sprovođenja Briselskog sporazuma na koji je Katrin Ešton stavila potpis.

"Mi smo do sada učečestvovali na četiri ili pet različitih izbornih ciklusa koje je organizovala Priština, a nije trebalo ni u jednom da učestvujemo dok se ne formira ZSO, ili taman u jednom posle kojeg bi bilo jasno šta je to spske opštine, iako smo ih definisali u prvom delu, i da se zatim ide u ZSO", rekao je Vučić u obraćanju medijima po završetku prikaza Vojske Srbije i Ministarstva odbrane "Granit 2023" na aerodromu u Batajnici.

Kako je rekao, Srbi im posle devet i po godina maltretiranja, upucavanja i šikaniranja, maltretiranja na svakom mestu, kažu: "Nećemo dok ne ostvarite to što ste pre 10 godina potpisali"

  "Njima su opet krivi Srbi. Kažu od decembra do januara je bilo vremena. Bilo je, ali za šta - za upucavanje dvoje dece nedaleko od Štrpca, za pokušaj ubistva Jovanovića pre neki dan, da se pod takvim uslovima ide na izbore? To nam govore oni koji se kod nas mešaju i kažu petu nacionalnu frekvenciju ima da date nekome. Sram vas bilo", poručio je Vučić.

Da se izbori održavaju u policijskim stanicama i kontejnerima sa ukupno 550 do zuba naoružanih ljudi koji treba da obezbede njih jedan ili dva odsto koji treba da izađu na izbore.

 On je zato pozvao Srbe da ih, kako je rekao, razočaramo još više, da vide koliko smo ujedinjeni i da vide da ne mogu da nas gaze i da nismo "šaka zobi koju mogu pozobati" kada im padne na pamet. 

 "Dali ste im bezviznu liberalizaciju, dali ste im članstvo u Savetu Evrope, nagradili ste ih čime još? Izborima da budu vlasti i postave svoje okupacione gautlajtenere u sve četiri opštine na severu Kosova.

Zamislite, u Leposaviću u kojem ne živi ukupno 60 Albanaca, od 15.000 birača, oni će da upravljaju Leposavićem ili Severnom Mitrovicom. I to će da upravlja lično Aljbin Kurti, a oni kažu to su legalni i legitimni izbori.

Zato što njih interesuje samo nezavisnost Kosova, a Srbija ako može da bude ponižena do kraja. Neće da može", poručio je Vučić.   

 Na pitanje novinara da šta će biti sa Srbima sa KiM koji nemaju prištinski pasoš i ne mogu da putuju ni pošto je tzv Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, predsednik Srbije je rekao da se o tome razgovara i da veruje da će taj problem biti rešen u roku od osam meseci do 1. januara sledeće godine.

Zamoljen da prokomentariše kakvo je stanje na KiM i da li postoji mogućnost sukoba, Vučić je rekao da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir, a da je situacija u regionu veoma složena.

"Ja više od toga ne mogu da kažem na ovaj dan", rekao je Vučić.

(Tanjug) Foto:Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

#

22.04.2023 16:02

Sve se čini da će tebe uskoro rasformirati

ODGOVORITE