Зове се Неретва: Богатији смо за новог инсекта

Од Владе Републике Српске очекујемо да ће прогласити Заштићено станиште „Неретва“, навели из Центра за животну средину

Босна и Херцеговина 22.04.2023 | 13:59
Зове се Неретва: Богатији смо за новог инсекта

Дан планете Земље, обиљежава се данас, а тим поводом, данас симболично објављујемо да је наша планета однедавно званично богатија за једну нову врсту која носи име по Неретви, нашој ријеци на којој је и пронађена: Баеоура неретваенсис, саопштили су из Центра за животну средину.

Учествовало више од 50 научника

Наиме, како су навели, током Седмице науке, односно истраживања горњег тока Неретве, у којем је 2022. године учествовало више од 50 научника, откривено је више од 1.300 врста. Међу њима је осам нових врста за науку, а до сада је потврђена прва – Баеоура неретваенсис, док се за осталих седам још чека званична потврда. Новооткривена врста је инсект из реда двокрилаца (Диптера).

"То је врста која долази у врло чистим и нетакнутим подручјима ријеке Неретве и на још неким локалитетима ширег западног Балкана. Род Баеоура се сматра ријетким на Западном Палеарктику, с дистрибуцијом углавном ограниченом на медитеранску регију", навели су из Центра.

"Свака врста има важну улогу у екосаставу у којем долази, па чак и ако још ми не знамо која је та улога, али за добро и правилно функционирање слатководних екосустава важно је очувати њихову биоразноликост", истакла је Марија Ивковић, професорица на Одсјеку за биологију Универзитета у Загребу која је била дио тима научника који су ову врсту открили.

Седмицу науке је организовао Центар за животну средину у партнерству са међународним организацијама Риверwатцх и Еуронатур, а током ње су откривене 24 нове врсте за Босну и Херцеговину, те је утврђена, између осталог, изузетна чистоћа воде, која се сврстава у И категорију квалитета. Циљ истраживања је будућа заштита овог подручја.

Наставак истраживања

"Будуће заштићено станиште 'Неретва' налази се у југоисточном дијелу Републике Српске, на подручју општина Калиновик и Гацко, односно у горњем сливном подручју ријеке Неретве чију вриједност потврђује и откриће нове врсте. 

Од Владе Српске очекујемо да ће, узимајући у обзир све наведене чињенице, прогласити Заштићено станиште 'Неретва' које ће уједно бити и површински највеће заштићено подручје у Српској. Свакако настављамо са нашим истраживањем, па ћемо и ове године организовати још једну Седмицу науке на Неретви која ће се одржати од 30. маја до 7. Јуна", казао је Владимир Топић, координатор Седмице науке на Неретви испред Центра за животну средину.

Центар за животну средину је кроз 24 године рада организовао бројна научна истраживања, која су углавном била везана за ријеке, Сану, Саву, Сутјеску, Хрчавку, Неретву и њене притоке Буну, Буницу, Брегаву и Требижат, али и шумска подручја, као што је Козара. 

(Аваз) Фото: Аваз

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коyот

22.04.2023 12:19

Њам, њам, по новој агенди која промовише да се једу инсекти, тешко ће преживјети заштићена врста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па баш по агенди

22.04.2023 18:25

Би се смањио узгој стоке, а онда би било више простора за природу...

Name

Црни Груја

22.04.2023 12:26

Не објављујте да имате нпвог инсекта. Појешће га западњаци. Они увелико тамане инсекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

22.04.2023 12:37

Тај новооткривени инсект сам видио на ријеци Угар, давно,још прије 30 година,и није био баш ријетка врста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

22.04.2023 13:57

СЕЗДЕСЕТИХ ГОДИНА ПРОСЛОГ ВИЈЕКА ЗВАО СЕ ,,ВИЛИН КОЊИЦ" ТАКО СУ НАМ ГОВОРИЛИ НАСИ РОДИТЕЉИ