Откриће у Јадрану: Гајић пронашао “лептирицу”

Магистар патобиологије-екологом и руководилац „Схарк Талеса"Андреј Гајић обавијестио је јавност о једном од највећих открића у каријери.

Вијести 22.04.2023 | 11:26
Откриће у Јадрану: Гајић пронашао “лептирицу”

 Са својим тимом и у сарадњи с локалним риболовцима, открио је једну од најрјеђих и најугроженијих врста наших мора – "лептирицу" (Гyмнура алтавела), која у овом вијеку није биљежена у Јадранском мору. Истраживања је обављао у Валони (Италија).

“Налаз представља и први опис гравидне женке у читавом сјеверном Медитерану. Изненађујуће, јединка је била већа од претходно описаних, носила је највећи број фетуса и пронађена је на доста већој дубини од оне која се сматрала максималном за врсту. Јединка је нажалост била већ мртва по извлачењу мреже, а наш палпацијски преглед указао је на касни гравидитет. Фетуси сам хируршки одстранио из оба утеруса, након чега смо их пажљиво пренијели на импровизирану ин-витро инкубацију и праћење. Током инкубације, фетусе смо хранили ручно, и то путем цјевчице. Јединке смо доцније прегледали патоморфолошки, хистопатолошки, имунолошки, радиолошки и микробиолошки – што представља најопсежнији преглед до сад у регији и предмет је другог рада. Поред поред налаза у протеклих 12 мјесеци имали смо још пет нових сусрета с адултним јединкама на три локације дуж источног Јадрана”, навео је Гајић.

Његово откриће објављено је у часопису Јоурнал оф Фисх Биологy.

Цијели процес је и снимио. Видео погледајте испод.

(Н1 / СхаркЛаб) Фото: Сцреенсхот

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Комсиница

22.04.2023 10:08

Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

22.04.2023 10:25

Коначно нешто занимљиво у медијима...уби политика.. Диван чланак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Рибар

22.04.2023 13:51

Ако је јестива, непише јој се добро !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли

22.04.2023 19:11

Гајић Србин или Хрват,можда је то потребно да се зна, за Недај боже за неких 100 година ,рећи ће да је тамо неки Босански Далматинац из Истре по имену Гајић Босанац пловио Јадраном па ..........налетио на ?!

ОДГОВОРИТЕ