Бијељина: Обиљежено 30 година од страдања бораца ВРС

Паљењем свијећа и полагањем вијенаца на спомен обиљежје на гробљу у Пучилама у Бијељини обиљежено је 30 година од страдања бораца Војске Републике Српске погинулих на данашњи дан на Бањ Брду, као и Дан сјећања на све погинуле и преминуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године са подручја регије Тузла.

Република Српска 21.04.2023 | 16:43
Бијељина: Обиљежено 30 година од страдања бораца ВРС

21. априла 1993. године 33 породице заувијек је везала иста бол. Бол за 33 погинула борца, за 33 сина, оца, супруга, који су своје животе оставили на Бањ брду на Мајевици. Посебну непребол у срцу носе дјеца која су са свега неколико година остала без очева, без заштите и отворених врата пред собом.

Једна од њих је Данијела Симеуновић чији је отац Славко погинуо када је она имала седам година.

“Осјећај је данас исти као и тих година. Они нам не недостају мање него нам недостају дуже”, каже Данијела.

Она истиче да је поноса на оца и све његове саборце.

“Да није било њих тада, данас не би било нас. Управо због тога ћемо, док смо живи, његовати сјећања и успомене на њих, а њихове жртве ће се поштовати”. Споменик на којима су уписана имена бораца погинулих на бранику отаџбине, свједок је и симбол слободе али и страдања људи из тузланске регије. Боривоје Ђокић, ратни командант 1. пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде подсјећа да су борци на Бањ брду животе дали на српској земљи, бранећи своје.

“Сви борци Републике Српске су своје одрадили своје и створили Српску. Сада је на руководству, на свим нивоима, да брину о породицама погинулих бораца, да пронађу заполење њиховј дјеци, да чланове њихових породица здравствено и социјално збрину”, каже Ђокић. Ако нешто уопште и може да надокнади жртву, погинуле, ране преживјелих и напуштене домове и имања, каже радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, онда је то слобода.

“То је Република Српска коју смо заједно, раме уз раме, слогом и јединством стварали. То морамо да наставимо и даље да градимо да бисмо Српску сачували”, истиче Остојић.

Прије три деценије на Бањбрду бранила се Република Српска али и Семберија, на којој је непријатељ хтио да покаже моћ и пресјече Српску на два дијела, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Иза 33 имена погунулих стоје 33 породице, 33 животне судбине, страдални народ који је дао оно што је имаода бисмо ми данас могли да живимо у слободи. Њихове жртве нас опомињу да сачувамо мир и да научимо будуће генерације колико је важно живјети у миру и слободи”, наглашава Петровић.

Петровић је поручио да је Републике Српска гарант опстанка српског народа на овим просторим, да се за њу вриједило борити, а да сјећање колика је цијена за то плаћена никада не смијемо препустити забораву.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кореограф

21.04.2023 16:50

А ста казе нас Милорад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2023 18:14

??? баш га брига

Name

Матори папци

21.04.2023 18:25

ДОСАДНИ СТЕ, да сте ишта ваљали не би били ту сад на политичком скупу већ би били под земљом, ПОШТЕНИ СУ ИЗГИНУЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

21.04.2023 23:47

Нека им је вјечна слава.

ОДГОВОРИТЕ