Bijeljina: Obilježeno 30 godina od stradanja boraca VRS

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježje na groblju u Pučilama u Bijeljini obilježeno je 30 godina od stradanja boraca Vojske Republike Srpske poginulih na današnji dan na Banj Brdu, kao i Dan sjećanja na sve poginule i preminule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine sa područja regije Tuzla.

Republika Srpska 21.04.2023 | 16:43
Bijeljina: Obilježeno 30 godina od stradanja boraca VRS

21. aprila 1993. godine 33 porodice zauvijek je vezala ista bol. Bol za 33 poginula borca, za 33 sina, oca, supruga, koji su svoje živote ostavili na Banj brdu na Majevici. Posebnu neprebol u srcu nose djeca koja su sa svega nekoliko godina ostala bez očeva, bez zaštite i otvorenih vrata pred sobom.

Jedna od njih je Danijela Simeunović čiji je otac Slavko poginuo kada je ona imala sedam godina.

“Osjećaj je danas isti kao i tih godina. Oni nam ne nedostaju manje nego nam nedostaju duže”, kaže Danijela.

Ona ističe da je ponosa na oca i sve njegove saborce.

“Da nije bilo njih tada, danas ne bi bilo nas. Upravo zbog toga ćemo, dok smo živi, njegovati sjećanja i uspomene na njih, a njihove žrtve će se poštovati”. Spomenik na kojima su upisana imena boraca poginulih na braniku otadžbine, svjedok je i simbol slobode ali i stradanja ljudi iz tuzlanske regije. Borivoje Đokić, ratni komandant 1. pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade podsjeća da su borci na Banj brdu živote dali na srpskoj zemlji, braneći svoje.

“Svi borci Republike Srpske su svoje odradili svoje i stvorili Srpsku. Sada je na rukovodstvu, na svim nivoima, da brinu o porodicama poginulih boraca, da pronađu zapolenje njihovj djeci, da članove njihovih porodica zdravstveno i socijalno zbrinu”, kaže Đokić. Ako nešto uopšte i može da nadoknadi žrtvu, poginule, rane preživjelih i napuštene domove i imanja, kaže radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, onda je to sloboda.

“To je Republika Srpska koju smo zajedno, rame uz rame, slogom i jedinstvom stvarali. To moramo da nastavimo i dalje da gradimo da bismo Srpsku sačuvali”, ističe Ostojić.

Prije tri decenije na Banjbrdu branila se Republika Srpska ali i Semberija, na kojoj je neprijatelj htio da pokaže moć i presječe Srpsku na dva dijela, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Iza 33 imena pogunulih stoje 33 porodice, 33 životne sudbine, stradalni narod koji je dao ono što je imaoda bismo mi danas mogli da živimo u slobodi. Njihove žrtve nas opominju da sačuvamo mir i da naučimo buduće generacije koliko je važno živjeti u miru i slobodi”, naglašava Petrović.

Petrović je poručio da je Republike Srpska garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorim, da se za nju vrijedilo boriti, a da sjećanje kolika je cijena za to plaćena nikada ne smijemo prepustiti zaboravu.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Koreograf

21.04.2023 16:50

A sta kaze nas Milorad?

ODGOVORITE
Name

Re

21.04.2023 18:14

??? baš ga briga

Name

Matori papci

21.04.2023 18:25

DOSADNI STE, da ste išta valjali ne bi bili tu sad na političkom skupu već bi bili pod zemljom, POŠTENI SU IZGINULI

ODGOVORITE
Name

Maja

21.04.2023 23:47

Neka im je vječna slava.

ODGOVORITE