Српска чека одлуку о милионској одштети „Вијадукта“

– Захтјев Републике Српске, односно БиХ за поништење арбитражне одлуке којом је Српска обавезана да словеначкој компанији “Вијадукт” исплати 90 милиона КМ одштете разматран је током претходна два дана у Лондону, а коначна одлука требало би да буде донесена почетком новембра.

Република Српска 21.04.2023 | 14:17
Српска чека одлуку о милионској одштети „Вијадукта“

Правни заступник „Вијадукта“ Предраг Барош потврдио је за ЦАПИТАЛ ову информацију наводећи да су учесници у поступку кроз вишечасовно излагање изнијели своја становишта поводом поднесеног захтјева за поништење арбитражне одлуке и дали потребна појашњења на питања чланова вијећа након чега је расправа закључена.

„У процедуралном дијелу који слиједи учесници до 30. јуна треба да доставе додатне поднеске и трошковнике, након чега би арбитражно вијеће требало да донесе одлуку у року од 120 дана, орјентационо почетком новембра“, казао је Барош.

Он је истакао да вијеће може да одбије захтјев РС за поништење у цијелости, да дјелимично усвоји захтјев и поништи један дио одлуке или да усвоји захтјев и да поништи одлуку у цијелости.

„У случају одбијања захтјева за поништење арбитражне одлуке, спор је добио свој коначни епилог и не постоји могућност даљњег преиспитивања арбитражне одлуке, док би у случају поништења пресуде у цјелини или у једном дијелу, тужитељу остала могућност да предмет поново изнесе на арбитражу“, појаснио је Барош.

Подсјећамо, Република Српска је због једностраног раскида уговора о концесији за изградњу хидроцентрала на Врбасу пред арбитражним судом у Вашингтону изгубила 90 милиона КМ у спору са словеначким предузећем „Вијадукт“.

Након тога РС је поднијела захтјев за поништење пресуде и одлагање извршног поступка до коначне одлуке, што је суд и прихватио.

До покретања арбитражног спора дошло је након што је „ХЕС Врбас“, који је требало да гради ХЕ на Врбасу, у октобру 2015. године упутио Влади РС одштетни захтјев од 46 милиона КМ због раскида уговора, а како се нису договорили, већински власник ХЕС-а, словеначки „Вијадукт“, је покренуо захтјев за арбитражу са БиХ у Вашингтону.

Уговор о додијели концесије вриједан 165 милиона евра Влада РС је са „ХЕС Врбас“ потписала 2004. године, а њиме је била планирана изградња ХЕ „Крупа“ и ХЕ „Бањалука – Ниска“.

(<стронг>Цапитал) Фото: Пиxабаy

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Да да

21.04.2023 12:37

Сада се спомиње БиХ када загусти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

воле српске паре

21.04.2023 13:56

Ти судови у васиктону хагу суде против србакао и уставни суд бх брз обзира на праведност.

Name

ре

21.04.2023 15:13

Тек це јос да загусти, и онда це и Бурле поцет прицат како смо дио БИХ и да се треба радит заједно.

Name

АР

21.04.2023 12:45

Обавезно платити У рс-мисле да су словенци корумпирани као ми овде па тако могу да се баве лоповлуцима И јаваслуком Јос И камате треба додати паце мо се науцити реду А рудоња умјесто кухања овдје код нас боље да гледа од ког да позајми средства да плати дуг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.04.2023 12:50

Рудоња вјероватно и стоји иза овог. Он ће се наплатити из буџета, само преко те фирме.

Name

Реалиста

21.04.2023 16:04

Све што сматрате да је на вашу штету то је по теби неправедно,то је заблуда за све дубље потонуће. Умјесто да тражите кривце међу собом ви окривљујете друге,а тако се штите одговорни а не судови и тужитељи,то је штетно и посљедично.

Name

Кебанац

21.04.2023 12:59

Одбити од плата онима који су потписали овај стетни уговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

22.04.2023 12:52

Одузети му сву имовину и платити одштету

Name

Сагитариус

21.04.2023 14:12

Па зна се веома прецизно ко је испред владе РС потписао концесиони уговор вриједан 165 милиона еура, а исто тако је познато ко је једнострано раскинуо тај уговор!?? Па логићно би било да посљедице овога промашеног посла сноси влада РС! Али да опет небуде она стара добро позната изрека из доба социјализма: колективни рад, и колективна одговорност, односно, сви су одговорни, и није одговоран нико!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

21.04.2023 15:51

Судити се с неким пред америчким и британским судовима то вам је као дати вуку да чува овцу. Ко нормалан пристаје на тај циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радоје Домановић

21.04.2023 16:07

Е мој глупи народе, овце моје. Бурло је у старту осмислио превару. Фирма Вијадукт никада није имала на рачуну више од 5.000 км, и не чине је неки Словенци, ради се о нашим људима из Лакташа, Бурлићима. Наравно, у старту је замисао била да се опљачка буџет РС, да се извуче 90 милиона, као што је превара тешка 200 милиона и Комсар Енергy и тобожњи Рус, Рашид Сердаров. Бурло и Бурлићи нам пију крв годинама, пљачкају и ресељавају, а ми блејимо.

ОДГОВОРИТЕ