Srpska čeka odluku o milionskoj odšteti „Vijadukta“

– Zahtjev Republike Srpske, odnosno BiH za poništenje arbitražne odluke kojom je Srpska obavezana da slovenačkoj kompaniji “Vijadukt” isplati 90 miliona KM odštete razmatran je tokom prethodna dva dana u Londonu, a konačna odluka trebalo bi da bude donesena početkom novembra.

Republika Srpska 21.04.2023 | 14:17
Srpska čeka odluku o milionskoj odšteti „Vijadukta“

Pravni zastupnik „Vijadukta“ Predrag Baroš potvrdio je za CAPITAL ovu informaciju navodeći da su učesnici u postupku kroz višečasovno izlaganje iznijeli svoja stanovišta povodom podnesenog zahtjeva za poništenje arbitražne odluke i dali potrebna pojašnjenja na pitanja članova vijeća nakon čega je rasprava zaključena.

„U proceduralnom dijelu koji slijedi učesnici do 30. juna treba da dostave dodatne podneske i troškovnike, nakon čega bi arbitražno vijeće trebalo da donese odluku u roku od 120 dana, orjentaciono početkom novembra“, kazao je Baroš.

On je istakao da vijeće može da odbije zahtjev RS za poništenje u cijelosti, da djelimično usvoji zahtjev i poništi jedan dio odluke ili da usvoji zahtjev i da poništi odluku u cijelosti.

„U slučaju odbijanja zahtjeva za poništenje arbitražne odluke, spor je dobio svoj konačni epilog i ne postoji mogućnost daljnjeg preispitivanja arbitražne odluke, dok bi u slučaju poništenja presude u cjelini ili u jednom dijelu, tužitelju ostala mogućnost da predmet ponovo iznese na arbitražu“, pojasnio je Baroš.

Podsjećamo, Republika Srpska je zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu izgubila 90 miliona KM u sporu sa slovenačkim preduzećem „Vijadukt“.

Nakon toga RS je podnijela zahtjev za poništenje presude i odlaganje izvršnog postupka do konačne odluke, što je sud i prihvatio.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka – Niska“.

(Capital) Foto: Pixabay

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Da da

21.04.2023 12:37

Sada se spominje BiH kada zagusti..

ODGOVORITE
Name

vole srpske pare

21.04.2023 13:56

Ti sudovi u vasiktonu hagu sude protiv srbakao i ustavni sud bh brz obzira na pravednost.

Name

re

21.04.2023 15:13

Tek ce jos da zagusti, i onda ce i Burle pocet pricat kako smo dio BIH i da se treba radit zajedno.

Name

AR

21.04.2023 12:45

Obavezno platiti U rs-misle da su slovenci korumpirani kao mi ovde pa tako mogu da se bave lopovlucima I javaslukom Jos I kamate treba dodati pace mo se nauciti redu A rudonja umjesto kuhanja ovdje kod nas bolje da gleda od kog da pozajmi sredstva da plati dug

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.04.2023 12:50

Rudonja vjerovatno i stoji iza ovog. On će se naplatiti iz budžeta, samo preko te firme.

Name

Realista

21.04.2023 16:04

Sve što smatrate da je na vašu štetu to je po tebi nepravedno,to je zabluda za sve dublje potonuće. Umjesto da tražite krivce među sobom vi okrivljujete druge,a tako se štite odgovorni a ne sudovi i tužitelji,to je štetno i posljedično.

Name

Kebanac

21.04.2023 12:59

Odbiti od plata onima koji su potpisali ovaj stetni ugovor.

ODGOVORITE
Name

Pop

22.04.2023 12:52

Oduzeti mu svu imovinu i platiti odštetu

Name

Sagitarius

21.04.2023 14:12

Pa zna se veoma precizno ko je ispred vlade RS potpisao koncesioni ugovor vrijedan 165 miliona eura, a isto tako je poznato ko je jednostrano raskinuo taj ugovor!?? Pa logićno bi bilo da posljedice ovoga promašenog posla snosi vlada RS! Ali da opet nebude ona stara dobro poznata izreka iz doba socijalizma: kolektivni rad, i kolektivna odgovornost, odnosno, svi su odgovorni, i nije odgovoran niko!!??

ODGOVORITE
Name

Cccc

21.04.2023 15:51

Suditi se s nekim pred američkim i britanskim sudovima to vam je kao dati vuku da čuva ovcu. Ko normalan pristaje na taj cirkus.

ODGOVORITE
Name

Radoje Domanović

21.04.2023 16:07

E moj glupi narode, ovce moje. Burlo je u startu osmislio prevaru. Firma Vijadukt nikada nije imala na računu više od 5.000 km, i ne čine je neki Slovenci, radi se o našim ljudima iz Laktaša, Burlićima. Naravno, u startu je zamisao bila da se opljačka budžet RS, da se izvuče 90 miliona, kao što je prevara teška 200 miliona i Komsar Energy i tobožnji Rus, Rašid Serdarov. Burlo i Burlići nam piju krv godinama, pljačkaju i reseljavaju, a mi blejimo.

ODGOVORITE