Бијељина: Пјесничко вече посвећено Рајку Петрову Ногу

У препуној сали Народне библиотеке “Филип Вишњић” у Бијељини одржано је пјесничко вече посвећено српском пјеснику Рајку Петрову Ногу. Садржајно богат омаж овом великану припредило је Удружење Херцеговаца “Јован Дучић”, а гост вечери био је пјесник Ђорђо Сладоје.

Република Српска 20.04.2023 | 21:45
Бијељина: Пјесничко вече посвећено Рајку Петрову Ногу

Рецитацијама ђака, гимназијалаца, студената и професора у Семберији су оживјели стихови једног од најзначајнијих српских пјесника, по поријеклу Херцеговца, Рајка Петрова Нога.

Његов брат по перу и завичају Ђорђо Сладоје увеличао је ово поетско вече. Бесједећи о свом пријатељу Сладоје између осталог каже:

“Оставио је пјесме врхунске вриједности које могу ући у најстрожу антологију свеколикога нашега пјесништва. Оставио је низ бриљантних есеја о другим писцима, својим савременицима и онима које је по свом сензибилитету бирао за своје књижевне претке.”

Ного је оставио дубок траг у српској књижевности, поред пјесама, написао је и лирски роман “Јечам и калопер” , који је уз Ћопићеву “Башту сљезове боје” и “Ране јаде” Данила Киша трећи кратки роман који говори о раним јадима.

А он их је имао од готово смаог рођења, од 10 године када је остао сироче и та чињеница ће у значајној мјери обиљежити његов живот.

Оставио нам је и примјер како се од немања, како је он говорио, може направити језичко имање.

Евоцирањем сјећања на завичајца Рајка Петрова Нога, Удружење Херцеговаца “Јован Дучић” отпочело је своје активности. Предсједник Управног одбора проф. др Димитрије Ћеранић нагласио је да ће удружени Херцеговци и Семберци радити на томе да се Бијељине оплемени и обогати вриједним културним дешавањима.

“Рајко је вечерас са нама гледа нас одозго и сигуран сам да је поносан на нас, као што смо ми на њега. Семберија вечерас има радост да једно велико пјесничко име Рајко Петров Ного засија на небу Семберије и да покаже пут којим ми треба да идемо.” поручио је Ћеранић.

Кључну поруку са књижевне вечери послао је пјесник Ђорђо Сладоје, а она гласи: “Док се год српским језиком буде говорило и писало у њему ће звучати стихови Рајка Петрова Нога.”

(БН)  Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хајде

20.04.2023 21:59

А младост одлази и не маре за Ноге, Ђоге и друге -оге! Србујте ви, а млади одоше на "мрски" да зареде да уживају а не да их ви трујете! Ј.е се њима за ћирилицом, црквом, вјером. Ваља живјети и преживјети, ваља видјети свјет и упознати друге културе а не живјети у затуцанисти и примитивизну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друге културе?

21.04.2023 08:05

Значи, треба упознавати друге културе, али истовремено своју треба заборављати? Друге културе су пожељне, а ћирилица, црква и вјера су "затуцаност и примитивизам"? Занимљива логика...