Bijeljina: Pjesničko veče posvećeno Rajku Petrovu Nogu

U prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” u Bijeljini održano je pjesničko veče posvećeno srpskom pjesniku Rajku Petrovu Nogu. Sadržajno bogat omaž ovom velikanu pripredilo je Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić”, a gost večeri bio je pjesnik Đorđo Sladoje.

Republika Srpska 20.04.2023 | 21:45
Bijeljina: Pjesničko veče posvećeno Rajku Petrovu Nogu

Recitacijama đaka, gimnazijalaca, studenata i profesora u Semberiji su oživjeli stihovi jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika, po porijeklu Hercegovca, Rajka Petrova Noga.

Njegov brat po peru i zavičaju Đorđo Sladoje uveličao je ovo poetsko veče. Besjedeći o svom prijatelju Sladoje između ostalog kaže:

“Ostavio je pjesme vrhunske vrijednosti koje mogu ući u najstrožu antologiju svekolikoga našega pjesništva. Ostavio je niz briljantnih eseja o drugim piscima, svojim savremenicima i onima koje je po svom senzibilitetu birao za svoje književne pretke.”

Nogo je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti, pored pjesama, napisao je i lirski roman “Ječam i kaloper” , koji je uz Ćopićevu “Baštu sljezove boje” i “Rane jade” Danila Kiša treći kratki roman koji govori o ranim jadima.

A on ih je imao od gotovo smaog rođenja, od 10 godine kada je ostao siroče i ta činjenica će u značajnoj mjeri obilježiti njegov život.

Ostavio nam je i primjer kako se od nemanja, kako je on govorio, može napraviti jezičko imanje.

Evociranjem sjećanja na zavičajca Rajka Petrova Noga, Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić” otpočelo je svoje aktivnosti. Predsjednik Upravnog odbora prof. dr Dimitrije Ćeranić naglasio je da će udruženi Hercegovci i Semberci raditi na tome da se Bijeljine oplemeni i obogati vrijednim kulturnim dešavanjima.

“Rajko je večeras sa nama gleda nas odozgo i siguran sam da je ponosan na nas, kao što smo mi na njega. Semberija večeras ima radost da jedno veliko pjesničko ime Rajko Petrov Nogo zasija na nebu Semberije i da pokaže put kojim mi treba da idemo.” poručio je Ćeranić.

Ključnu poruku sa književne večeri poslao je pjesnik Đorđo Sladoje, a ona glasi: “Dok se god srpskim jezikom bude govorilo i pisalo u njemu će zvučati stihovi Rajka Petrova Noga.”

(BN)  Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hajde

20.04.2023 21:59

A mladost odlazi i ne mare za Noge, Đoge i druge -oge! Srbujte vi, a mladi odoše na "mrski" da zarede da uživaju a ne da ih vi trujete! J.e se njima za ćirilicom, crkvom, vjerom. Valja živjeti i preživjeti, valja vidjeti svjet i upoznati druge kulture a ne živjeti u zatucanisti i primitiviznu...

ODGOVORITE
Name

Друге културе?

21.04.2023 08:05

Значи, треба упознавати друге културе, али истовремено своју треба заборављати? Друге културе су пожељне, а ћирилица, црква и вјера су "затуцаност и примитивизам"? Занимљива логика...