Угаљ из Српске за Кинезе биће приоритет - а ако га не буде довољно морају се снаћи!

Кинески инвеститори на које се чека да у Угљевику коначно почну са изградњом 50 милиона евра вриједне фабрике гипсаних плоча, не журе превише. Ипак, када одлуче да покрену производњу имаће одличне предуслове за рад с обзиром на то да ће кроз уговоре са Рудником и термоелектраном (РиТЕ) Угљевик добити гарантоване количине угља и гипса у периоду од 18 година.

Република Српска 20.04.2023 | 19:53
Угаљ из Српске за Кинезе биће приоритет - а ако га не буде довољно морају се снаћи!

Уговорима које треба да потврди скупштина акционара РиТЕ Угљевик компанији „БНБМ Еастерн Еуропе“ из Угљевика, а која је 90 одсто у власништву кинеског „БНБМ-а“ РиТЕ Угљевик се обавезује на непрекидно снабдијевање сировинама.

Прецизније, сваке године фабрика ће моћи да рачуна на 70.000 тона угља и 250.000 тона гипса који настаје као нус производ из система за одсумпоравање. У супротном РиТЕ „Угљевик“ ће плаћати пенале.

РиТЕ се уговором обавезао да ће испоручивати угаљ добијен из рудника. У случају да га из неког разлога не буде довољно, мораће да се снађе на тржиштву.

„У случају да продавац (РиТЕ) не буде у могућности да испоручи купцу (БНБН Еастерн Еуропе) угаљ са мјеста ископавања, може испоручити замјенски угаљ из алтернативних извора под условом да такав угаљ испуњава захтјеве из уговора“ једна је од одредби уговора.

Такође стране су се сагласиле да фабрика сваке године до 30. септембра достави годишњи план потреба угља за наредну годину.

„Међутим, купац може, по сопственом нахођењу и не преузимајући никакву одговорност према продавцу, у датој години наручити мању количину угља ако су његове оперативне потребе, повезане са производњом такве да му у одређеној години није потребна цјелокупна основна количина“, стоји у уговору.

Кинези ће према овом акту бити приоритет када је снабдијевање у питању.

Тако ће њихови захтјеви за сировинама бити испуњени прије било кога другог.

„Продавац може да закључи уговоре о продаји угља са трећим лицима или да почне да снабдијева угљем трећа лица или друге објекте само ако то не угрожава испуњавање обавеза према уговору“, наводи се у говору.

Иначе, када је компанија „БНБМ Еастерн Еуропе“ у питању, њихова једина обавеза је редовно плаћање угља по цијени од 45 евра по тони.

Транспортним тракама из рудника руду ће добити на праг фабрике.

Слична ситуација је и са гипсом, који ће плаћати по цијени од једног евра за тону.

 И у овом случају, фабрици се као купцу гарантује приоритет у снабдијевању.

„Ако продавац не испоручи договорене количине гипса, у потпуности или дјелимично, из разлога који се не могу приписати вишој сили или купцу, продавац је дужан платити уговорну казну“, пише у приједлогу уговора.

РиТЕ има обавезу да у сваком тренутку посједује залихе гипса изнад критичног нивоа, односно више од 6.000 тона.

Подсјећамо, управа РиТЕ Угљевик је са компанијом „БНБМ“ у фебруару прошле године потписала уговор о оснивању заједничког предузећа „БНБМ Еастерн Еуропе“ са чиме се кренуло у пројекат изградње фабрике за производњу гипсаних плоча и производа од гипса.

Као главна сировина би се користио гипс из скупо плаћеног система за одсумпоравање који се због високих трошкова у раду ријетко користи.

Међутим, до данас није уграђена ни једна једина цигла, иако су обећања била да ће цијели посао бити завршен у фебруару наредне године.

(Цапитал) Фото:Пиxабаy

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Син Драган

20.04.2023 18:28

Неце ова фабрика поцети радити за 5 гофина сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2023 19:06

250 000 тона, по 1 еур, а ли-мун, по гипс плоци 50 еур. Требали су се јос нагузити ли-муну и купити вазелин о свом троску! Права балваномија!!!

Name

ре

20.04.2023 19:48

Направили су са њима такав уговор да ми улажемо ресурс за производњу гипса, лапорац са термоелектране, а они заузврат добијају 90% прихода а ми 10%. Поред тога сада они добијају и угаљ. Ово је геноцидан уговор.

Name

Пих

20.04.2023 18:30

Лакоо као и јабуке из Пољске месо из Европе разрадјенаа је то масинерија! Пословање на мудерни нацин! Хамзи га дрппп!!! Ее ја економије 21 вијека на брдовитом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

20.04.2023 18:33

Зато су Кинези тражили од Владе РС да се строго крије садржај уговора,а ево видимо шта је у питању!!!Тоне и тоне угља будпошто оде жутаћима да се енормно обогате на основу наших природних богатстава ето зашто Баја не да државну имовину која је власништво БиХ да би све распродао распадали се дабогда!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.04.2023 19:38

Ја видим да је Угљевик ту заваљен ко стока за клање

Name

+++

20.04.2023 19:01

Кинези кад праве уговоре обавезно је да ниста нису обавезни а друга страна све сноси трошкове и мора им гарантирати хипотеком на некретнине. Нај горе смеце су нам довели да нас претворе у робље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас

20.04.2023 20:08

Пола РС ће бити Кинези, а у Угљевику бићемо манина.

Name

Хазим

20.04.2023 20:24

Ста се жалите. Све дајете за кинезе и русе а они вас опљачкасе са додиком све. Јуче рафинерија данас рудници а сутра термоелектране. Ето вам РС. И праунучади ће вам враћати дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.04.2023 20:55

То што је њима гарантована сировина ништа не значи, јер њихов је ризик у дистрибуцији и продаји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феникс

21.04.2023 02:17

А које су ово будале, и политицари а и народ, па ста се ово ради мајко моја мила?

Name

ПОРЕД,ХИЉАДА ТЕРМОЕЛЕКТРАНА

21.04.2023 05:26

У КИНИ,ГДЕ ИМАЈУ ПЕПЕЛА И УГЉА,ДО БЕСКОНАЧНОСТИ,ЕТО ЋЕ КИНЕЗИ ГРАДИТИ ФАБРИКУ ГИПС ПЛОЧА У ВУКОЈЕБИНИ,У КОЈОЈ ВЕЋ 30 ГОДИНА,САМО ШТО НИЈЕ ЗАРАТИЛО!!!! ЈЕДИНО АКО НАС ,БАНДА НАТЕРС,ДА ИН РАДИМИ И ЗА СВОЈ РАД ...ПЛАТИМО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гигант превара

21.04.2023 06:46

Видите да није Рашид власник и ове кинеске фирме.Све је могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

21.04.2023 16:55

Расидеее Расидее сјади са насег народа нспаценог кинезј куд продју трава не растеее они це себе намирити и црх плацсмоо миии јадни не били злооо 21 вијека!! Остацемо без игдје ицега све наси и бјелосвјетски хостаплери узесее побогу па доклее!????