ЕУ је дубоко забринута због корака Српске

"ЕУ је дубоко забринут због недавних корака који су предузети на криминализацији клевете у склопу закона о невладиним организацијама. Ако се ти закони усвоје, то ће представљати корак уназад на европском путу Босне и Херцеговине. Поновљене пријетње отцјепљењем су такође неосноване и само доприносе неповјерењу и тензијама, и то у тренутку кризе у Европи када су потребни стабилност и сарадња.”

Босна и Херцеговина 20.04.2023 | 14:11
ЕУ је дубоко забринута због корака Српске

"Шведска и Босна и Херцеговина имају снажне односе, које дугујемо и босанскохерцеговачкој дијаспори у Шведској. Многе шведске компаније инвестирају у БиХ", изјавио је министар спољних послова Краљевине Шведске Тобиас Биллстром, који данас борави у званичној посјети Босни и Херцеговини.

Током посјете БиХ Биллстром се састао са министром спољних послова Босне и Херцеговине Елмедином Конаковићем.

Поновљена је опредијељеност Шведске за наставак одличних односа и сарадње.

Биллстром је током сусрета са Конаковићем разговарао и о ситуацији у Европи, Западном Балкану и Босни и Херцеговини.

“Шведска је првог јануара преузела предсједавање Европским вијећем у историјском моменту који пред ЕУ ставља бројне изазове због руске агресије на Украјину. Сада је потребно још више да земље које су усмјерене ка истом циљу и које поштују свјетски поредак заснован на правилима још ближе сарађују”, казао је Биллстром те додао:

“Земље Западног Балкана су суштински важан партнер и само заједно можемо развити стабилну Европу засновану на заједничким вриједностима. Због новонастале сигурносне ситуације у Европи, значај земаља Западног Балкана је само додатно порастао. Само заједно можемо изградити бољу Европу за све”.

Истакао је да због сигурносне ситуације, Шведска свакако поздравља одлуку Европског вијећа да додијели БиХ статус кандидата.

“Ово је велика прилика за вашу државу и ми се надамо да ћете је максимално искористити. Кандидатски статус долази и са повећаним очекивањима у погледу реформи и усклађивања са заједничком вањском и сигурносном политиком ЕУ-а, што подразумијева и рестрикције према Русији”, казао је Биллстром те додао:

“Нажалост, упркос позитивним сигналима на државном нивоу, томе супротни сигнали из Републике Српске. ЕУ је дубоко забринут због недавних корака који су предузети на криминализацији клевете у склопу закона о невладиним организацијама. Ако се ти закони усвоје, то ће представљати корак уназад на европском путу Босне и Херцеговине. Поновљене пријетње отцјепљењем су такође неосноване и само доприносе неповјерењу и тензијама, и то у тренутку кризе у Европи када су потребни стабилност и сарадња.”

На крају је јасно поручио да Босна и Херцеговина припада Европској унији.

“Не постоји алтернатива томе. Међутим, да би то постало реалност, ви морате учинити напредак по четрнаест кључних приоритета, а Шведска и ЕУ ће наставити да буду уз вас и да вам пружају подршку”, рекао је шеф шведске дипломатије на крају.

Дочек министра спољних послова и изасланства Краљевине Шведске уприличен је у згради Министарства спољних послова Босне и Херцеговине, након чега је одржан тете-а-тете састанак министара БиХ и Шведске те радни састанак делегације Министарства спољних послова Босне и Херцеговине и Министарства спољних послова Краљевине Шведске.

Током сусрета разговарало се о билатералним односима Босне и Херцеговине и Шведске, унапређењу сарадње, актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини, реформским процесима те европском путу БиХ, с обзиром на то да Шведска тренутно предсједава Вијећем Европске уније.

(Н!) Фото: Н1

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Сале

20.04.2023 12:22

Има те ви ВП, само му дај те одобрење он ће смијенити оне који раде против народа. Ви сте допустили да тако раде. Не знам који вам је интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајооооој

20.04.2023 13:28

Па немојте пуно сикирики, није то добро за здравље!

Name

Аска

20.04.2023 13:58

Ови из тзв.ЕУ свој народ батинали пендрецима и драконске казне изрицали због маски у вријеме измисљене пандемије, а нама би да соле памет о демократији. Брацо европљани, ви сте ове поставили на власт и од вас су науцили све манифетлуке. Народ це вам за врат заскоцити убрзо.

Name

Ре

20.04.2023 15:28

И Инцко је цесто био забринут . Отисао је из сиромасне БиХ богатији за пар десетина милиона € . Да се није цесто толико сикирао отисао би одавде јос богатији . А ми.. ми ( сви обицни градјани тј народи у БиХ ) смо дотакли подрум свог дна .

Name

марко,њемацка

20.04.2023 17:08

тако је сале,они му све одобравају,а народ праве будалама.

Name

Дејвид

20.04.2023 12:30

Не покреце кораке Реп Српска него вас Милорад Додик који то покреце по васим инструкцијама. Америка је довела Додика на власт и ста глумите ту Додик ради како Америка казе. Додик да не слуса Америку трајао би пола сата. Америка и такви као ви сте поставили Додика као диктатора и ако имате проблема то ријесите са њим. Немојте искористават Додика као васег упосленика да би пљували и кривили Српски народ. Додик је вас мафијас.. Насилно дрзи власт. Ако зелите добро Српском народу скините Додика са власти као сто сте и Бакира. Сда, сдп, снсд и хдз су хорде зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.20.04.2023

20.04.2023 12:32

А нисте забринути штосте растурили,Ирак,Либију,Авганистан,Сирију,С Р Yугославију.И сада што растурате Украјину.Тешко оној земљи где ви дођете.Настану ратна разарања,пљацка и уништавање.Багро западна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легитимини представник

20.04.2023 14:04

Па ваљда је Додик изабран већином Србског народа а не Америчког.

Name

И ми

20.04.2023 12:42

Јос дубље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

20.04.2023 19:32

Стало је вама до нас...да није било св ратова не би ми знали колико ви нас волите.

Name

Србо

20.04.2023 12:59

Па Марво једна белосветска докле ћете више бити забринути када ћете већ једном нешто конкретно урадити да овом народу буде макар мало боље.Мислим да би нам било боље када би вас ђаво однио од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам Знао

20.04.2023 13:00

Шведска Краљевина, зар су они тако назадни, ми Срби смо свог Краља давно протјерали , зато нам овако добро иде, дан данас не знамо гдје су нам границе, зар то није дивно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за нисам знао

22.04.2023 10:53

Не знас ти другар доста тога. О каквим границама писес несрецо Бозја.

Name

Не знам

20.04.2023 13:08

о чему овај прича када је његова држава заташкала криминал проведен у РУГИП-у када су бацили новац својих пореских обвезника на мањкаве софтвере који се још увјек користе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.04.2023 15:07

Видим ето оседисте

Name

Зворник

20.04.2023 15:05

Ееее то је ваш свјежи дашак, а гробар Српске....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нацисте

20.04.2023 15:32

Нисте забринути за монструозне злоцине на фармама логорима за малу дјецу цији сте и осниваци и касапини над недузним бицима...?! Да нисте планирали и овдје?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нрмамо исти циљ

20.04.2023 15:34

Немамо ниста исто, ви сте сотоне, нељуди....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бави се ти

20.04.2023 15:36

Својим јадом кпји ти убрзо следи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаји

20.04.2023 18:11

Заборавите ви за нас, оцито кад се превисе бринете ми ратујемо, немој те се висе бринути, ми и онако нити смо могли нити це мо моци заједно, тако нам је судено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

21.04.2023 05:00

Сс вама немамо ниста заједницко. Ви сте зло. Васе вриједности су убијање ,пљацка,лаз ,злоупотреба,манипулација,васи богови јсу новац и сотона.

ОДГОВОРИТЕ