EU je duboko zabrinuta zbog koraka Srpske

"EU je duboko zabrinut zbog nedavnih koraka koji su preduzeti na kriminalizaciji klevete u sklopu zakona o nevladinim organizacijama. Ako se ti zakoni usvoje, to će predstavljati korak unazad na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su takođe neosnovane i samo doprinose nepovjerenju i tenzijama, i to u trenutku krize u Evropi kada su potrebni stabilnost i saradnja.”

Bosna i Hercegovina 20.04.2023 | 14:11
EU je duboko zabrinuta zbog koraka Srpske

"Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, koje dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Mnoge švedske kompanije investiraju u BiH", izjavio je ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobias Billstrom, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete BiH Billstrom se sastao sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Ponovljena je opredijeljenost Švedske za nastavak odličnih odnosa i saradnje.

Billstrom je tokom susreta sa Konakovićem razgovarao i o situaciji u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

“Švedska je prvog januara preuzela predsjedavanje Evropskim vijećem u istorijskom momentu koji pred EU stavlja brojne izazove zbog ruske agresije na Ukrajinu. Sada je potrebno još više da zemlje koje su usmjerene ka istom cilju i koje poštuju svjetski poredak zasnovan na pravilima još bliže sarađuju”, kazao je Billstrom te dodao:

“Zemlje Zapadnog Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti stabilnu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi, značaj zemalja Zapadnog Balkana je samo dodatno porastao. Samo zajedno možemo izgraditi bolju Evropu za sve”.

Istakao je da zbog sigurnosne situacije, Švedska svakako pozdravlja odluku Evropskog vijeća da dodijeli BiH status kandidata.

“Ovo je velika prilika za vašu državu i mi se nadamo da ćete je maksimalno iskoristiti. Kandidatski status dolazi i sa povećanim očekivanjima u pogledu reformi i usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što podrazumijeva i restrikcije prema Rusiji”, kazao je Billstrom te dodao:

“Nažalost, uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou, tome suprotni signali iz Republike Srpske. EU je duboko zabrinut zbog nedavnih koraka koji su preduzeti na kriminalizaciji klevete u sklopu zakona o nevladinim organizacijama. Ako se ti zakoni usvoje, to će predstavljati korak unazad na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su takođe neosnovane i samo doprinose nepovjerenju i tenzijama, i to u trenutku krize u Evropi kada su potrebni stabilnost i saradnja.”

Na kraju je jasno poručio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji.

“Ne postoji alternativa tome. Međutim, da bi to postalo realnost, vi morate učiniti napredak po četrnaest ključnih prioriteta, a Švedska i EU će nastaviti da budu uz vas i da vam pružaju podršku”, rekao je šef švedske diplomatije na kraju.

Doček ministra spoljnih poslova i izaslanstva Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacije Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Švedske, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te evropskom putu BiH, s obzirom na to da Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

(N!) Foto: N1

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Sale

20.04.2023 12:22

Ima te vi VP, samo mu daj te odobrenje on će smijeniti one koji rade protiv naroda. Vi ste dopustili da tako rade. Ne znam koji vam je interes.

ODGOVORITE
Name

Ajoooooj

20.04.2023 13:28

Pa nemojte puno sikiriki, nije to dobro za zdravlje!

Name

Aska

20.04.2023 13:58

Ovi iz tzv.EU svoj narod batinali pendrecima i drakonske kazne izricali zbog maski u vrijeme izmisljene pandemije, a nama bi da sole pamet o demokratiji. Braco evropljani, vi ste ove postavili na vlast i od vas su naucili sve manifetluke. Narod ce vam za vrat zaskociti ubrzo.

Name

Re

20.04.2023 15:28

I Incko je cesto bio zabrinut . Otisao je iz siromasne BiH bogatiji za par desetina miliona € . Da se nije cesto toliko sikirao otisao bi odavde jos bogatiji . A mi.. mi ( svi obicni gradjani tj narodi u BiH ) smo dotakli podrum svog dna .

Name

marko,njemacka

20.04.2023 17:08

tako je sale,oni mu sve odobravaju,a narod prave budalama.

Name

Dejvid

20.04.2023 12:30

Ne pokrece korake Rep Srpska nego vas Milorad Dodik koji to pokrece po vasim instrukcijama. Amerika je dovela Dodika na vlast i sta glumite tu Dodik radi kako Amerika kaze. Dodik da ne slusa Ameriku trajao bi pola sata. Amerika i takvi kao vi ste postavili Dodika kao diktatora i ako imate problema to rijesite sa njim. Nemojte iskoristavat Dodika kao vaseg uposlenika da bi pljuvali i krivili Srpski narod. Dodik je vas mafijas.. Nasilno drzi vlast. Ako zelite dobro Srpskom narodu skinite Dodika sa vlasti kao sto ste i Bakira. Sda, sdp, snsd i hdz su horde zla.

ODGOVORITE
Name

Neđo.20.04.2023

20.04.2023 12:32

A niste zabrinuti štoste rasturili,Irak,Libiju,Avganistan,Siriju,S R Yugoslaviju.I sada što rasturate Ukrajinu.Teško onoj zemlji gde vi dođete.Nastanu ratna razaranja,pljacka i uništavanje.Bagro zapadna.

ODGOVORITE
Name

Legitimini predstavnik

20.04.2023 14:04

Pa valjda je Dodik izabran većinom Srbskog naroda a ne Američkog.

Name

I mi

20.04.2023 12:42

Jos dublje

ODGOVORITE
Name

Eto

20.04.2023 19:32

Stalo je vama do nas...da nije bilo sv ratova ne bi mi znali koliko vi nas volite.

Name

Srbo

20.04.2023 12:59

Pa Marvo jedna belosvetska dokle ćete više biti zabrinuti kada ćete već jednom nešto konkretno uraditi da ovom narodu bude makar malo bolje.Mislim da bi nam bilo bolje kada bi vas đavo odnio od nas

ODGOVORITE
Name

Nisam Znao

20.04.2023 13:00

Švedska Kraljevina, zar su oni tako nazadni, mi Srbi smo svog Kralja davno protjerali , zato nam ovako dobro ide, dan danas ne znamo gdje su nam granice, zar to nije divno ?

ODGOVORITE
Name

za nisam znao

22.04.2023 10:53

Ne znas ti drugar dosta toga. O kakvim granicama pises nesreco Bozja.

Name

Ne znam

20.04.2023 13:08

o čemu ovaj priča kada je njegova država zataškala kriminal proveden u RUGIP-u kada su bacili novac svojih poreskih obveznika na manjkave softvere koji se još uvjek koriste?

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.04.2023 15:07

Vidim eto osediste

Name

Zvornik

20.04.2023 15:05

Eeee to je vaš svježi dašak, a grobar Srpske....

ODGOVORITE
Name

Naciste

20.04.2023 15:32

Niste zabrinuti za monstruozne zlocine na farmama logorima za malu djecu ciji ste i osnivaci i kasapini nad neduznim bicima...?! Da niste planirali i ovdje?!

ODGOVORITE
Name

Nrmamo isti cilj

20.04.2023 15:34

Nemamo nista isto, vi ste sotone, neljudi....

ODGOVORITE
Name

Bavi se ti

20.04.2023 15:36

Svojim jadom kpji ti ubrzo sledi....

ODGOVORITE
Name

Laji

20.04.2023 18:11

Zaboravite vi za nas, ocito kad se previse brinete mi ratujemo, nemoj te se vise brinuti, mi i onako niti smo mogli niti ce mo moci zajedno, tako nam je sudeno.

ODGOVORITE
Name

Niko

21.04.2023 05:00

Ss vama nemamo nista zajednicko. Vi ste zlo. Vase vrijednosti su ubijanje ,pljacka,laz ,zloupotreba,manipulacija,vasi bogovi jsu novac i sotona.

ODGOVORITE