Знате ли колико зарађују свјетски и регионални лидери?

Уколико се анализирају предсједници неколико земаља које слове за свјетске силе, може се видјети како разлике у платама које се издвајају из буџета за њихове функције варирају од баснословних износа па све до оних који се тешко могу оцијенити као реални, али представљају званичне изворе влада, односно кабинета предсједника.

Свијет 19.04.2023 | 12:54
Знате ли колико зарађују свјетски и регионални лидери?

Иако доносе свакодневне и важне одлуке које могу одредити судбину земаља, али и грађана широм планете, о приходима свјетских, али и регионалних предсједника и премијера не говори се често.

Уколико се анализирају предсједници неколико земаља које слове за свјетске силе, може се видјети како разлике у платама које се издвајају из буџета за њихове функције варирају од баснословних износа па све до оних који се тешко могу оцијенити као реални, али представљају званичне изворе влада, односно кабинета предсједника.

Који државници имају највеће плате?

Када је ријеч о платама предсједника у свијету, на врху ове листе, бар када говоримо о најјачим државама свијета, издваја се предсједник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден.

Према америчким законима и Уставу, плату предсједника Сједињених Америчких Држава одређује Конгрес САД-а те је она већ годинама на истом нивоу што значи да су исте износе када се говори о платама примали и Бајден, али и његови претходници укључујући Доналда Трампа и Барака Обаму.

Према информацијама из Бијеле куће, годишња плата америчког предсједника прописана је на 400.000 долара.

Оно што је интересантно, кроз историју Сједињених Америчких Држава, плата предсједника расла је неколико пута. Првих 18 америчких предсједника имало је прописану плату од 25.000 долара. Од 1933. до 1945. године, плата америчких предсједника повећана је на 75.000 долара, а 1969. године Конгрес је усвојио одлуку о повећању плате на 200.000 долара.

Посљедње увећање плате предсједника у САД-у догодило се 2000. године када је Конгрес плату подигао на 400.000 долара што је цифра која се одржала до данас.

Један од оних који се може похвалити платом је и канцелар Њемачке Олаф Шолц који на годишњем нивоу инкасира 360.000 евра, што је незнатно мање од америчког предсједника.

Међутим, њемачки канцелар није особа која зарађује и највећи износ када је ријеч о платама.

Њемачки Тагессцхау објавио је информације како најмање 21 члан одбора савезних компанија има већу плату од првог човјека државе. Према писању овог медија, највише зарађује генерални директор Деутсцхе Бахна са годишњом платом од 900.000 евра.

Када је ријеч о осталим државницима, издвајају се премијер Велике Британије Рисхи Сунак и предсједник Француске Еммануел Макрон који на годишњем нивоу зарађују 189.127 односно 162.000 евра.

За неке званичнике, јавно доступне информације о платама јако је тешко пронаћи. Према писању ЦНН-а, Кремљ је саопћио како руски предсједник Владимир Путин на годишњем нивоу инкасира 127.513 евра.

Оно што је интересантно, међу државницима који зарађују најмање новца су предсједник Турске и Кине. Турски лист Цумхуриyет објавио је информације како је плата предсједника износила 100.750 турских лира на мјесечном нивоу што је износ који је турски предсједник примао и у претходној години.

Вјероватно најинтересантнији податак је онај који се односи на првог човјека Кине Xи Јинпинга. Државни медији у Кини објавили су раније информацију како је годишњи износ плате предсједника 20.000 долара.

Највеће повећање плате услиједило је 2015. године када је Комунистичка партија одобрила повећање за 62 посто и то за предсједника и још шест високорангираних званичника.

Ко је "најбогатији" лидер регије?

За разлику од свјетских званичника, плате предсједника односно премијера у регији знатно су мање, али свакако подједнако интересантне за анализу.

Уколико се посматрају плате предсједника и премијера у земљама бивше Југославије, листу предводи управо Босна и Херцеговина. Због државног уређења и трочланог Предсједништва, на годишњем нивоу се у Босни и Херцеговини за њихове плате, у укупном износу за све чалнове, издваја нешто више од 100.000 евра.

Основна мјесечна плата члана Предсједништва Босне и Херцеговине прописана је на 6.000 КМ.

Гледајући друге државе регије, "најбогатији" предсједник је први човјек Хрватске - Зоран Милановић. Према подацима из имовинске картице, предсједник Хрватске пријавио је нето износ плате од 3.555 евра на мјесечном нивоу. Сличан износ плате прима и предсједница Словеније Наташа Пирц-Мусар која на годишњем нивоу инкасира 42.456 евра.

Када је ријеч о предсједнику Црне Горе, с обзиром на то да је Јаков Милатовић ову функцију преузео прије неколико седмица, као увид у плату предсједника Црне Горе послужио је имовински картон бившег предсједника Миле Ђукановића који је на годишњем нивоу примао 26.490 евра.

Иако би се можда очекивало другачије, међу онима који примају најмањи износ када је ријеч о плати је предсједник Србије Александар Вучић који је, према подацима Агенције за спречавање корупције, пријавио мјесечни износ плате од 1.500 евра.

Наравно, илузорно је очекивати како доносиоци одлука, нарочито предсједници и премијери, на мјесечном нивоу "живе" само од основне плате.

Поред основне плате, готово у сваком случају постоје и друге накнаде које утјечу на укупну износ прихода премијера или предсједника на мјесечном нивоу.

Међутим, свакако и ови износи могу послужити као добар показатељ колико се заправо средстава из буџета издваја за оне који често доносе и најважније одлуке како за грађане својих земаља, тако и за цијели свијет.

(Клиx) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милос

19.04.2023 11:27

И паре има онај коме Бог хоце дати. Бог је газда. Ако дјаво неда Бог је јаци па дадне. Ако хоце. Ако неце онда..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милош

19.04.2023 15:44

Ко није богат сам је крив. Јер бити богат, значи радити и зарадити себи, праве одлуке доносити у право вријеме. Теби и да поклони неко новац ти би то одмах потрошио. Има пословица: требаш свој новац вољети више од других, јер и други воле твој новац. Ако свој новац мање волиш од других, они ће га и добити.

Name

Мара

19.04.2023 11:33

Бурло узима колико хоће, боље речено, отима од српског народа, годишње опљачка око 300 милиона, значи дневно за Бурлу и Бурлиће скоро 1 милион КМ. Радник у РС за 45 година рада заради половину тог износа. Значи, што лопов украде до подне, радник заради за цијели живот. Па ваљда смо се за то борили 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мање од насих

19.04.2023 12:17

Зар неко стварно вјерује дрзавним медијима Кине када објаве да је плата кинеског председника 20.000$ годисње, знаци око 1700$ мјесецно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

19.04.2023 13:19

Ја вјерујем, Кина је комунистичка држава, тамо су друга правила, зато Кинески преседник користи државну имовину као своју, све му је доступно док је преседник ! Тито није имао плату ,све је било на терет државе , живио је сто живота, али ништа није однио у гроб, све је оставио народу, чак ди рођеној дјеци није ништа оставио ! Када мало размислим, ја би био џаба преседник !

Name

ре

19.04.2023 13:28

Бурле и бурлини долазе само на посао да повећају сваки дан свој салдо по који милион марака или еура , то је за њих нормално у овом њиховом крканлуку против народа и бораца на власти својој криминалној у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.04.2023 14:34

Висе има нас Додик од сви остали.

ОДГОВОРИТЕ