Представнички дом ПС БиХ о измјенама Закона о платама

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине би на сједници заказаној за данас требало да разматра приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Шериф Шпаго, а којим би се уравнотежиле плате буџетским корисницима.

Босна и Херцеговина 19.04.2023 | 07:39
Представнички дом ПС БиХ о измјенама Закона о платама

Комисија за финансије и буџет Представничког дома подржала је, у другој комисијској фази и уз три прихваћена амандмана, предложени закон.

Требали би бити разматрани и принципи приједлога закона о допуни Кривичног закона БиХ који су предложили посланици Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш.

Предложена допуна закона предвиђа да ће се, ко својим политичким или другим јавним или тајним дјеловањем подрива суверенитет БиХ, омогућавајући било којем субјекту међународног права (држави или наднационалној међународној организацији), да утиче на процес доношења устава, закона, одлука и других аката Босне и Херцеговине или учешће у доношењу устава, закона, одлука и других аката БиХ, казнити казном затвора најмање пет година.

Такође, дефинише да ће се, ко својим политичким или другим јавним или тајним дјеловањем врши пријенос суверенитета Босне и Херцеговине на било који субјект међународног права (државу или наднационалну међународну организацију), на начин да се омогућава том субјекту међународног права да активно, кроз директно или индиректно посредовање учествује у доношењу устава, закона, одлука и других аката БиХ, казнити казном затвора најмање пет година.

На дневном реду би требало да се нађе и приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, чији су предлагач посланици Предраг Којовић, Сабина Ћудић и Аида Баручија, са захтјевом да се разматра по хитном поступку.

Предложени закон предвиђа да након истека порођајног одсуства, жена са дјететом најмање до једне године живота има право да ради половину пуног радног времена, а за близанце, треће и свако сљедеће дијете има право да ради половину пуног радног времена до навршене двије године живота дјетета.

Дефинирано је да ово право може користити и запосленик - отац дјетета, ако жена за то вријеме ради у пуном радном времену или особа која се брине о дјетету у случају смрти оба родитеља, уколико родитељи напусте дијете или ако нису у стању да се брину о дјетету.

Пред посланицима би се требао наћи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ, чији је предлагач Вијеће министара БиХ, а којим се јачају капацитети ове институције.

Требао би бити разматран и Приједлог закона о граничној контроли, који је раније утврдио Савјет министара БиХ с ознаком ЕИ, као својеврсном потврдом одређене усклађености с правном стечевином Европске уније (ацqуис).

На дневном реду би, између осталог, требало да се нађе и приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који је предложио Савјет министара БиХ, а којим се олакшава пријем у службу, поједностављују процеси управљања каријером професионалних војних особа и на тај начин помаже боља кадровска попуњеност.

(БХТ) Фото: Фена

Коментари / 0

Оставите коментар