Приходи све већи у буџету Српске, али и рате кредита

Приходи од индиректних пореза за прва два мјесеца ове године у Босни и Херцеговини износили су 1 милијарду и 173 милиона марака и већи су за 54 милиона у односу на исти период прошле године. Ипак, то ништа добро није донијело локалним заједницама у Републици Српској, јер су порасле и рате кредита узете од међународних кредитора.

Република Српска 18.04.2023 | 17:51
Приходи све већи у буџету Српске, али и рате кредита

Обавезе су у јануару и фебруару биле веће за 48 милиона КМ у односу на исти период прошле године, тако да је републички буџет добио 27 милиона КМ мање, општине су добиле шест милиона КМ мање и `Путеви Републике Српске` добили су милион КМ мање. Бањалуку као административни центар законски сљедује највише новца приликом расподјеле прилива од ПДВ – а. Али самим тим је сада највише и закинута. За чак шест и по милиона марака, а та бројка би могла да се попне и на 10 милиона, тврди градоначелник Бањалуке.

„Ми ћемо подржати наравно нашу Републику Српску да враћа више кредита, али пазите сад. Ако сте дигли више кредита, што тог дигнутог кредита, због чега је већи дуг, што нисте дали дио локалним самоуправа у том реципроцитету“, поручује Драшко Станивуковић.

Општина Теслић је добила чак пола милиона марака мање током расподјеле новца од ПДВ – а.

„Наш прилив у ова прва два мјесец је мањи за 12 посто, односно за пола милиона марака. Што је много, јер је могло бити искоришћено за многе пројекте“, каже Милан Миличевић, начелник Теслића.

 Проценат од 24 одсто који припада локалним заједницама у Републици Српској од прилива ПДВ – а је свакако пренизак, и требало би да се повећа барем на 26, сагласни су начелници и градоначелници широм Српске.

„Ја ћу са аспекта општине Модрича рећи да је ситуација заиста тешка и да су пројектовани губици када су у питању ова два мјесеца 320 хиљада марака од планираног износа који је требало да буде по основу пуњења буџета“, поручује Јовица Радуловић, начелник општине Модрича.

„Ми смо имали неколико законских прописа који су мијењани или донесени у протекле три године и који су изазвали смањене приходе у протекле три године, као што су Закон о административним таксама и Закон о комуналним таксама. Ми тај дио средстава нисмо имали одакле да намиримо. Када додамо и ову одлуку о порезу на додату вриједност је логична посљедица када видимо и све остале“, поручује Зоран Видић, начелник општине Брод.

У Републици Српској укупно има 64 локалне заједнице. На сву муку са смањеним приливом новца од ПДВ – а, гомилају се и дугови, који су на крају прошле године по основу директних кредитних задужења премашиле 360 милиона марака. Према посљедњим информацијама, представници Министарства финансија РС су на недавном састанку саопштили начелницима и градоначелницима из Савеза општина и градова да ће све локалне заједнице ове године 30 милиона марака мање прихода од Управе за индиректно опорезивање.

(БН) Фото: Архива/Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ифамитије Зориц

18.04.2023 16:29

То це наса Зорка Мироморка да претвори у предност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

18.04.2023 17:54

Да вам је и паре и Српска опен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

18.04.2023 18:27

Да ли Српска уредно сервисира кредите и друге обавезе? Ако је одговор да, чему драма?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

19.04.2023 05:42

Па нек локалне заједнице појачају провредни рад и биће све супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

19.04.2023 06:41

Мала бара, а пуно крокодила, па неможе бити довољно лове и курти и мурти, да се подмире, и да још остане и локалним заједницама! Она идеја коју је Баја својевремено покренуо, о штампању пара, можда и није била тако лоша!? А инфлацију ћемо у том слућају занемарити, она свакако расте, штампали лову или не!!

ОДГОВОРИТЕ