Prihodi sve veći u budžetu Srpske, ali i rate kredita

Prihodi od indirektnih poreza za prva dva mjeseca ove godine u Bosni i Hercegovini iznosili su 1 milijardu i 173 miliona maraka i veći su za 54 miliona u odnosu na isti period prošle godine. Ipak, to ništa dobro nije donijelo lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, jer su porasle i rate kredita uzete od međunarodnih kreditora.

Republika Srpska 18.04.2023 | 17:51
Prihodi sve veći u budžetu Srpske, ali i rate kredita

Obaveze su u januaru i februaru bile veće za 48 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, tako da je republički budžet dobio 27 miliona KM manje, opštine su dobile šest miliona KM manje i `Putevi Republike Srpske` dobili su milion KM manje. Banjaluku kao administrativni centar zakonski sljeduje najviše novca prilikom raspodjele priliva od PDV – a. Ali samim tim je sada najviše i zakinuta. Za čak šest i po miliona maraka, a ta brojka bi mogla da se popne i na 10 miliona, tvrdi gradonačelnik Banjaluke.

„Mi ćemo podržati naravno našu Republiku Srpsku da vraća više kredita, ali pazite sad. Ako ste digli više kredita, što tog dignutog kredita, zbog čega je veći dug, što niste dali dio lokalnim samouprava u tom reciprocitetu“, poručuje Draško Stanivuković.

Opština Teslić je dobila čak pola miliona maraka manje tokom raspodjele novca od PDV – a.

„Naš priliv u ova prva dva mjesec je manji za 12 posto, odnosno za pola miliona maraka. Što je mnogo, jer je moglo biti iskorišćeno za mnoge projekte“, kaže Milan Miličević, načelnik Teslića.

 Procenat od 24 odsto koji pripada lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj od priliva PDV – a je svakako prenizak, i trebalo bi da se poveća barem na 26, saglasni su načelnici i gradonačelnici širom Srpske.

„Ja ću sa aspekta opštine Modriča reći da je situacija zaista teška i da su projektovani gubici kada su u pitanju ova dva mjeseca 320 hiljada maraka od planiranog iznosa koji je trebalo da bude po osnovu punjenja budžeta“, poručuje Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

„Mi smo imali nekoliko zakonskih propisa koji su mijenjani ili doneseni u protekle tri godine i koji su izazvali smanjene prihode u protekle tri godine, kao što su Zakon o administrativnim taksama i Zakon o komunalnim taksama. Mi taj dio sredstava nismo imali odakle da namirimo. Kada dodamo i ovu odluku o porezu na dodatu vrijednost je logična posljedica kada vidimo i sve ostale“, poručuje Zoran Vidić, načelnik opštine Brod.

U Republici Srpskoj ukupno ima 64 lokalne zajednice. Na svu muku sa smanjenim prilivom novca od PDV – a, gomilaju se i dugovi, koji su na kraju prošle godine po osnovu direktnih kreditnih zaduženja premašile 360 miliona maraka. Prema posljednjim informacijama, predstavnici Ministarstva finansija RS su na nedavnom sastanku saopštili načelnicima i gradonačelnicima iz Saveza opština i gradova da će sve lokalne zajednice ove godine 30 miliona maraka manje prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje.

(BN) Foto: Arhiva/Ilustracija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ifamitije Zoric

18.04.2023 16:29

To ce nasa Zorka Miromorka da pretvori u prednost!

ODGOVORITE
Name

hehe

18.04.2023 17:54

Da vam je i pare i Srpska open

ODGOVORITE
Name

Sa strane

18.04.2023 18:27

Da li Srpska uredno servisira kredite i druge obaveze? Ako je odgovor da, čemu drama?

ODGOVORITE
Name

A

19.04.2023 05:42

Pa nek lokalne zajednice pojačaju provredni rad i biće sve super.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

19.04.2023 06:41

Mala bara, a puno krokodila, pa nemože biti dovoljno love i kurti i murti, da se podmire, i da još ostane i lokalnim zajednicama! Ona ideja koju je Baja svojevremeno pokrenuo, o štampanju para, možda i nije bila tako loša!? A inflaciju ćemo u tom slućaju zanemariti, ona svakako raste, štampali lovu ili ne!!

ODGOVORITE