Грански колективни уговори гарантују већа права

Према подацима завода за статистику финансијске организације су водеће што се тиче просјечне плате, међутим у пракси није тако поручују из Синдиката финансијских организација. Сматрају да би потписивање гранског колективног уговора унаприједило положај радника. За сада у реалном сектору нису потписани ови уговори.

Република Српска 18.04.2023 | 14:55
Грански колективни уговори гарантују већа права

Ни у финансијским организацијама положај радника није на завидном нивоу, иако статистике често показују супротно. Већина радника у финансијским организацијама нема ни просјечну плату, поручују из Синдиката финансијских организација.

То се највише односи на раднике на шалтеру, односно раднице. Оне раде преко четрдесет сати, затим радници у продаји осигурања и у лутрији. Навест ћу вам један примјер. Да брачни пар ради у финансијским институцијама и да имају просјечну плату, то је нешто више од износа синдикалне корпе који је око двије ипо хиљаде марака. Што није неку луксуз, каже Селена Ратковић, предсједник Синдиката финансијских организација

Проблем је непотписивање гранског колективног уговора. У реалном сектору организације нису потписале овај уговор, иако је било неких преговора са представницима банкарско-финансијских и осигуравајућих организација. За сада се потписују појединачни колективни уговори. Такав уговор потписала је Лутрија Републике Српске, кажу да Уговор даје већа права него што прописује Закон о раду.

Задњи је у децембру 2022. године у којем је дошло до промјене породиљског одсуства радника, јер се сад обрачунава 100% накнада за породиљско остварених у задњих дванаест мјесеци. Радници у нашем предузећу редовно примају регрес, он се обрачунава тако што се три множи са цијеном рада. Колективни уговор је добар показатељ јер даје већа права радницима, наводи Дејан Шеховац, предсједник Синдикалне организације Лутрије РС.

Из Синдиката финансијских организација позивају све раднике који немају синдикат својих организација да се синдикално организују.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тито 2

18.04.2023 13:47

Док се све не деполитизује нема економије привреде знања образовања а ни синдиката

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2023 17:49

Зато им директори имају највеће плате, бонусе и којекаква примања у држави.

Name

Илија

18.04.2023 14:10

Ма какав синдикат он је под палицом Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сикс

18.04.2023 16:23

Савез синдиката највећа криминална организација. Мишићка, Станковић криминалац и остала багра паразита што паразитира и ждере са грбаче радника. Сотоне треба процесуирати и затворити на доживотну робију.

ОДГОВОРИТЕ