Granski kolektivni ugovori garantuju veća prava

Prema podacima zavoda za statistiku finansijske organizacije su vodeće što se tiče prosječne plate, međutim u praksi nije tako poručuju iz Sindikata finansijskih organizacija. Smatraju da bi potpisivanje granskog kolektivnog ugovora unaprijedilo položaj radnika. Za sada u realnom sektoru nisu potpisani ovi ugovori.

Republika Srpska 18.04.2023 | 14:55
Granski kolektivni ugovori garantuju veća prava

Ni u finansijskim organizacijama položaj radnika nije na zavidnom nivou, iako statistike često pokazuju suprotno. Većina radnika u finansijskim organizacijama nema ni prosječnu platu, poručuju iz Sindikata finansijskih organizacija.

To se najviše odnosi na radnike na šalteru, odnosno radnice. One rade preko četrdeset sati, zatim radnici u prodaji osiguranja i u lutriji. Navest ću vam jedan primjer. Da bračni par radi u finansijskim institucijama i da imaju prosječnu platu, to je nešto više od iznosa sindikalne korpe koji je oko dvije ipo hiljade maraka. Što nije neku luksuz, kaže Selena Ratković, predsjednik Sindikata finansijskih organizacija

Problem je nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora. U realnom sektoru organizacije nisu potpisale ovaj ugovor, iako je bilo nekih pregovora sa predstavnicima bankarsko-finansijskih i osiguravajućih organizacija. Za sada se potpisuju pojedinačni kolektivni ugovori. Takav ugovor potpisala je Lutrija Republike Srpske, kažu da Ugovor daje veća prava nego što propisuje Zakon o radu.

Zadnji je u decembru 2022. godine u kojem je došlo do promjene porodiljskog odsustva radnika, jer se sad obračunava 100% naknada za porodiljsko ostvarenih u zadnjih dvanaest mjeseci. Radnici u našem preduzeću redovno primaju regres, on se obračunava tako što se tri množi sa cijenom rada. Kolektivni ugovor je dobar pokazatelj jer daje veća prava radnicima, navodi Dejan Šehovac, predsjednik Sindikalne organizacije Lutrije RS.

Iz Sindikata finansijskih organizacija pozivaju sve radnike koji nemaju sindikat svojih organizacija da se sindikalno organizuju.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tito 2

18.04.2023 13:47

Dok se sve ne depolitizuje nema ekonomije privrede znanja obrazovanja a ni sindikata

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2023 17:49

Zato im direktori imaju najveće plate, bonuse i kojekakva primanja u državi.

Name

Ilija

18.04.2023 14:10

Ma kakav sindikat on je pod palicom Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

Siks

18.04.2023 16:23

Savez sindikata najveća kriminalna organizacija. Mišićka, Stanković kriminalac i ostala bagra parazita što parazitira i ždere sa grbače radnika. Sotone treba procesuirati i zatvoriti na doživotnu robiju.

ODGOVORITE