Састанак у Сарајеву о формирању власти ФБиХ

Лидер СДА Бакир Изетбеговић једини је који је данас дошао на састанак са потпредсједником Федерације БиХ Рефиком Лендом у Сарајеву гдје су били позвани предсједници ХДЗ-а БиХ и СДП-а, као и изабраним руководиоцима у овом ентитету.

Босна и Херцеговина 17.04.2023 | 13:10
Састанак у Сарајеву о формирању власти ФБиХ

Лендо је у позиву упућеном Изетбеговићу, као и лидерима ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу и СДП-а Нермину Никшићу, те предсједници ФБиХ Лидији Брадари и потпредсједнику Игору Стојановићу, навео да им се обраћа поводом чињенице да је 6. априла истекао Уставом ФБиХ предвиђени рок за избор новог сазива Владе ФБиХ.

Човић је на овај позив одговорио да су партнери познати, да су преговори завршени и да се састанку неће одазвати.

Никшић је у писму Ленди навео да не може позитивно одговорити на позив за састанак, јер у уставним или законским овлаштењима и одредбама не постоји основа за сазивање и одржавање тог сусрета.

Он је подсјетио да је парламентарна већина у складу са Уставом изабрала листу за предсједника и потпредсједнике ФБиХ, а затим и предсједника ентитета између три кандидата.

- Желим нагласити како је процедура доношења одлуке о именовању Владе у потпуности испоштована - истакао је Никшић и додао да је парламентарна већина утврдила приједлог кандидата за премијера, који је након тога предложио састав Владе ФБиХ предсједници ФБиХ.

Он је напоменуо да су уз приједлог достављени и потписи већине посланика Парламента ФБиХ који подржавају предложени састав Владе и кандидата за премијера ФБиХ, те да је усаглашен и програм рада будуће Владе ФБиХ.

Никшић је напоменуо да је све урађено у уставном року од 30 дана.

- На тај начин је јасно доказано да постоји парламентарна већина која подржава именовање нове Владе ФБиХ, те која је међу собом усагласила основне циљеве и мјере рада за мандатни период од 2022-2026. године - навео је Никшић.

Он је истакао да је Лендо одлучио да не да сагласност на именовање Владе у законском року, иако су испуњени сви формални Уставом ФБиХ и Изборним законом БиХ дефинисани услови за именовање и потврђивање нове Владе ФБиХ, па и више од тога.

- У истом том периоду, нисте предложили било какав евентуални алтернативни приједлог, а при томе сте сваку прилику искористили да истакнете како нећете потписати сагласност на именовање Владе у којој нису представници странке чији сте члан - навео је Никшић.

Истакао је да сматра беспредметним и сувишним одржавање састанка Ленде са предсједницима три странке, јер то не пада у оквир Лендиних уставних надлежности, нити постоји законско утемељење за такво нешто.

- Ваља се подсјетити да је БиХ парламентарна демократија, а не племенска партитократија - поручио је Никшић и позвао Ленду да достави сагласност на Владу ФБиХ.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Искрено

17.04.2023 13:04

Само да видимо леђа СДА, ХДЗ и СНСД. па како буде даље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре искрено

17.04.2023 14:59

Искрено да кажем,горе нам не може бити. Ови из Федерације БиХ су се ослободили СДФА јарма и већ је у народу завладао оптимизам. Надам се да ће се ујединити сви незадовољни у РС -ој да скину да власти Милокрада Лакташенка и његове папаке прелетаче.

Name

Ненад

17.04.2023 13:50

Неце нико гдје је СДА и Бакир.

ОДГОВОРИТЕ