Процурили сценарији САД за случај смрти Путина или Зеленског

АП и  Њујорк  Тајмс објавили су нове документе у којима се откривају амерички сценарији за четири “најгоре опције” у рату у Украјини. Документи укључују анализу онога што би се могло догодити у случају смрти руског предсједника Владимира Путина или украјинског предсједника Володимира Зеленског. Документи носе ознаку “тајно”. 

Свијет 17.04.2023 | 07:48
Процурили сценарији САД за случај смрти Путина или Зеленског

21-годишњи припадник Националне гарде ваздухопловних снага, којег сумњиче да је на интернету објавио повјерљиве америчке војнообавјештајне документе, појавио се у суботу пред савезним судијом у Бостону како би се суочио с оптужбама да је незаконито уклонио и задржао повјерљиве документе.

Јацк Доуглас Теиxеира из Нортх Дигхтона, којег је ухватила група тешко наоружаних агената ФБИ-а у његовом дому, појавио се на савезном суду. На саслушању је главни савезни тужилац за националну безбједност у Бостону Надине Пеллегрини рекла да се Теиxеиру притвори до почетка суђења, док је саслушање о притвору заказано за сриједу.

Повјерљиви документи који се налазе у средишту истраге објављени су на друштвеној мрежи Дисцорд у марту или чак раније, али вијести о њиховом постојању нису се појавиле док о томе није објавио Њујорк  Тајмс. Вјерује се да је то најозбиљнији безбједносни пропуст откако је више од 700.000 докумената, видеоснимака и и дипломатских података објављено 2010. на Викиликсу. 

Сада су АП и  Њујорк  Тајмс објавили нове документе у којима се откривају амерички сценарији за четири “најгоре опције” у рату у Украјини. Документи укључују анализу онога што би се могло догодити у случају смрти руског предсједника Владимира Путина или украјинског предсједника Володимира Зеленског. Документи носе ознаку “тајно”. 

Четири екстремна сценарија

1. Украјина напада Кремљ
Један од четири хипотетичка сценарија описује што би се могло догодити ако Украјина нападне Кремљ. Идентификован је широк распон могућих импликација. Могло би доћи до ескалације, при чему би Путин одговорио на бијес јавности покретањем војне мобилизације великих размјера и разматрањем употребе тактичког нуклеарног оружја, стоји у документима. Насупрот томе, страхови становништва могли би навести руског вођу да покуша преговарати о рјешењу рата.

Администрацију америчког предсједника Џо Бајдена посебно би забринуо могући украјински напад на Москву јер би могао изазвати драматичну ескалацију, стоји у документима. Ризик од таквог напада из Украјине један је од разлога зашто су Сједињене Државе оклијевале снабдјети Кијев пројектилима већег домета, пише Њујорк  Тајмс.

2. Путин отпушта главне војне савјетнике
Ако би руски предсједник Владимир Путин отпустио своје главне војне савјетнике, то би довело до ескалације, а у документима се нагађа да би у том случају руски вођа могао одобрити употребу тактичког нуклеарног оружја.

“До тога би могло доћи само у двије ситуације – ако олигарси доведу у питање Путинов процес доношења одлука и ако не успију ријешити проблем недостатка муниције. То је сценарио који се у овом тренутку чини мало вјероватним”, стоји у документима.

3. Зеленски умире
Трећи сценарио односи се на смрт украјинског предсједника Володимира Зеленског. Ако би Зеленски у Кијеву умро, најгори сценарио је да би европски званичници могли ограничити испоруке оружја, стоји у документима. Међутим, документ показује како би “виши украјински званичник” такођер “могао задржати домаћу и инострану подршку”. Дакле, постојао би насљедник, примјећује Њујорк  Тајмс.

4. Путин умире
У документима се спомиње и сценарио у случају смрти Владимира Путина, али Њујорк  Тајмс није објавио детаље о њему. Кажу да документ описује различите могуће сценарије, без процјене који би могао бити највјероватнији.

Више америчких званичника ових је дана изјавило да су документи који су процурили “застарјели” и да у многим случајевима не представљају тренутне процјене обавјештајних агенција, преноси Индеx.

аутор: Индеx

ФОТО: Спутник/Валериy Схарифулин/Поол виа РЕУТЕРС

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пети сценарио

17.04.2023 06:17

Денацификација Европе и врацање оног сто називамо Сјеверна Америка правим власницима тј. Првом Народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шести сценарио

17.04.2023 06:31

Да свако узме свој дио Украјинске територије и да се почне живјети без сукоба.

Name

Незгодан

17.04.2023 06:25

Ниста ново, све велике и средње силе раде на анализи и припреми планова. То сто смо ми навикли да су зимске слузбе вјецно изненадјене снијегом у децембру, и слицни недостатци, о томе би могли и требали да урадимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхиња Прпановиц

17.04.2023 06:30

Нисам могла ни у сну да повјерујем да це Амери икада тако ниско пасти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.04.2023 08:16

Ово су класичне глупости у које ни један нормалан човек не може да поверује.Ста би било кад би било.

Name

Ста

17.04.2023 08:46

Шта то нису могла сањати? Да ће неко да спроведе прерачун ризика од конфликта?

Name

#

17.04.2023 09:52

Није то ствар ниско пасти у бившој Југославији су спровођене вјежбе ЦЗ како се понашати и шта радити у одређеним околностима да становништво буде обучено и увјежбано а не да панични и лијеће као муха без главе

Name

реалност

18.04.2023 15:05

Нека Амери само рацунају - битно је да Рујо спроводи!

Name

ШТО ЈЕ,БАБИ МИЛО...

17.04.2023 08:24

Луђаци,одувијек праве рачун без крчмара,али им у последње вријеме,не иду планови!!!Уништавајући друге,нису ни свјесни да себи јаму копају,што свакако заслужују. На њихову жалост,Путин,НЕЋЕ ДА УМРЕ,ма колико то Америка жељела!!!????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

17.04.2023 16:44

Не, он ће живјети још бар 50-60 година.Ваљда ће до тад заузети Бахмут.

Name

Идеално

17.04.2023 13:00

Интересантно би било прочитати шта се дешава кад један од ове двојице пусти гасове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

17.04.2023 15:16

За овога ће да се ?? док ће други ?.

Name

Не може он

17.04.2023 15:14

Да изгуби, јер он увијек "побјеђује", намјести. Такви увијек побјеђују, диктатори. Путин, Ассад, Иран, кина, Слоба, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анемија Крвинић

17.04.2023 17:41

Руси да некога "денацификују"??? Прво треба да дестаљинизују сопствену власт која човјека, "на правди бога", осудиле на 25 г затвора. Власт која хапси дјецу и родитеље због приче о миру!? Русија мора да се дестаљинизује и депутинизује и да се створе најмање двије велике или више мањих држава од Русије. . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ниста

17.04.2023 20:23

Висе од "златног доба" за сотоне нељуде гдје су и фабрике за касапљење мале дјеце њима под "нормално"... Зивјела Тусија, зивјро Путин! Смрт нацистицким сотонама!

ОДГОВОРИТЕ