Васкрс у САД: Прва служба од 2016. у цркви на Менхтетну

У Саборној цркви Светог Саве на Менхетну данас је служена васкршња света литургија, прва од великог пожара који је у мају 2016. године потпуно уништио ту српску светињу која има и историјски значај за град Њујорк.

Свијет 16.04.2023 | 18:51
Васкрс у САД: Прва служба од 2016. у цркви на Менхтетну

Црква је од њујоршког департмана за градњу добила дозволу да истовремено у храм може да прими највише 500 парохијана.

Старешина храма отац Живојин Јаковљевић данас је на Васкрс у 8.00 прво служио јутрење, а потом и свету литургију која је почела у 10.00, док ће вечерње богослужење бити у 18.00.

После службе организовано је дељење ускршњих јаја и послужење. Богослужења поводом васкрса, оџана су и на Велики петак - јутрење, статије и опход као и на Велику суботу када је служена света литургија, а биће и на Светли понедељак и Светли уторак. Црква Светог Саве у Њујорку, изгорела је на Васкрс 1. маја 2016. године, а након вишегодишњих настојања и радова на обнови те српске светиње у срцу Менхетна у фебруару је добијена прва дозвола за богослужења.

Њихов распоред парохијани добијају месечно. Прву, дуго ишцекивану литургију служио је патријарх Порфирије и била је је то курна његове двонедељне посете Сједињеним Америчким Државама, започете на Савиндан. Прва дозвола допустила је да у цркви истовремено може да буде највише 202 члана парохије.

До тада су литургије служене у грчкој цркви. Патрихарх је тада, обраћајући се окупљеном народу и управи Црквено-школске општине Светог Саве у Њујорку, навео да је храм и даље у обнови и да ће много времена бити потребно да буде онакав какав је био, али да ће богослужења уз дозволу Града Њујорка, бити настављена.

С обзиром на стање у којем је био храм, уништен у ватреној стихији на Васкрс те 2016. године направљен је прогрес - здање је обновљено споља и стављено под кров како не би пропадало. Црква Светог Саве од историјског је значаја је и за град Њујорк. Сазидана је у готском стилу.

Њена изградња почела је 1850. године. Откупљена је од Англиканске цркве 1943. за око 30.000 долара. Био је то тада велики новац који је српска заједница исплаћивала на рате. Завод за заштиту споменика Града Њујорка је српској светињи доделио у мају 2020. награду "Луис Г. Мозес".

Награда, која представља неку врсту Оскара у заштити споменика, додељена је, како је наведено, "катедрали Светог Саве за прву фазу пројекта - затварање и стабилизација". Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић недавно је подсетио да Срби у САД имају 136 цркава - својих српских православних храмова.

(Тањуг) Фото: Архива

Коментари / 0

Оставите коментар