Неодговорна власт плаћа "пенале" јер тражи новац, а неће да гради

Босна и Херцеговина је прошле године платила 6,3 милиона марака „пенала“ за неповучена средства која су одобрили страни кредитори, а тај проблем се понавља из године у годину. Надлежни признају да је неопходно унаприједити систем управљања јавним финансијама.

Босна и Херцеговина 15.04.2023 | 20:00
Неодговорна власт плаћа "пенале" јер тражи новац, а неће да гради

Када се креће у велики инфраструктурни пројекат, прво се мора обезбједити финансирање, а затим се улази у процедуру избора извођача радова. Ту изгледа, настају проблеми за Босну и Херцеговину, јер банке, односно страни кредитори прије одобре средства, него што надлежни у БиХ успију одрадити свој дио посла.

Због тога стотине милиона марака кредитних средстава за БиХ, неповучено стоји на рачунима страних кредитора. Пројекти чекају, а за то "чување" новца банке наплаћују пенале, иако не воле да их зову тим именом.

Та "мала накнада", прошле године је бх. грађане коштала 6,3 милиона марака, а претпрошле више од 10 милиона. Пенале је БиХ плаћала Свјетској банци, Европској банци за обнову и развој, Европској инвестиционој банци и тако даље. Логично је да страни кредитори не виде проблем у томе што плаћамо казне за средства која нису повучена, јер им је то уз камате, додатни профит. Власт се правда, али и признаје проблем.

Сада је у региону, Босна и Херцеговина најнеефикаснија када се ради о управљања властитим, па и кредитним средствима, каже економски аналитичар Адмир Чавалић.

Неискориштавање кредита кривица је и навика свих нивоа власти у БиХ, а проблем за све грађане. Не само да због њихове неодговорности немамо нове путеве, жељезнице, болнице и слично, већ нам се, и јер се не граде, додатно наплаћује.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мрга

15.04.2023 18:25

Па постоји разлог зашто плаћамо пенале. Кад се добију финансијски подстицаји, долазе посебно одабрани људи из ЕУ земаља да надгледају утрошак сваког еура и процес изградње, узимају копију сваког рачуна за све, прате рокове изградње, нема шансе никакве да марка оде негдје са стране никоме. Наравно, то је лоше по оне који су копита замијенили ноктима, јер не могу красти. Само због тога наши људи мрзе запад - јер тамо неписмен не смије красти, нити се питати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2023 19:29

Дрзава ти функционисе као једно обицно домацинство,ако незнас у куци контролисати троскове,доњи си,тако и ови наси директори,министри,пресједници,само они јб народ,а неко своје укуцане

Name

Коњациц

15.04.2023 20:29

Сада це то наса Зорка Мироморка да среди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.04.2023 13:31

То се дешава кад не могу да се договоре око процента

Name

Душан

15.04.2023 21:52

Врло једнставан одговор То су бесповратна средтсва ЕУ за пројекте које надглед ЕУ Нема шани да се чвакне ни фенинг јер све надглда м+комиц+сија ЕУ зато им е не исплати узимати зшта редства кад не могу нишуђта чалабркнут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

16.04.2023 06:51

нема никакве контроле

Name

Приједорчанин М.

16.04.2023 08:53

Требају стручни људи да сједну и напишу програме а пре тога да влада донесе приоритете улагања.нема воље нити сyручних људи.колико смо могли добити само за унапређење пољопривреде,малих и средњих предузећа,путева итд.а ли наши властодршци се не могу уграђивати коме би дпдијелили средства.жалосно а истина.