Водите рачуна: Колико дуго смијемо да једемо ускршња јаја?

Васкршњи празници су вријеме када највише конзумирамо једну од најкварљивијих намирница - јаја.  Покушали смо да разријешимо недоумицу о правилном чувању јаја и колико дуго смијемо да једемо ускршња јаја.

Република Српска 15.04.2023 | 20:15
Водите рачуна: Колико дуго смијемо да једемо ускршња јаја?

Многи за Васкрс спреме и превише куваних јаја, како би трпезе биле што љепше и шареније. Међутим, често не размишљамо о томе колико дуго она могу да се једу прије него што се покваре?

Грађани кажу до пет дана највише. 

Оно што изненађује је да кувана јаја имају краћи рок трајања од свјежих. То је зато што кувањем уклањамо заштитни слој који облаже љуску, па она постаје рањива на бактерије. Стручњаци кажу да нам нико не може прецизирати колико тачно дана можемо уживати у конзумирању куваних јаја, јер то зависи од више фактора у ланцу припреме, али да је важно одмах по хлађењу, кувано јаје ставити у фрижидер.

" Требало би куповати у регистрованим мјестима, јер је све друго ризик. Сљедећи моменат је припрема за термичку обраду, за фарбање, гдје треба обратити пажњу наравно на хигијену руку, радног простора, прибора који се користи, што је веома важно, и на крају чување у расхладном уређају. Моје неко мишљење је до 5 дана и да је то сасвим довољно", каже и Радмила Гардашевић, санитарни инжењер

Знамо да се, где су деца, разбије много више јаја, а та разбијена јаја имају још краћи рок трајања и требало би их што прије појести. А колико јаја смијемо појести послушајте у прилогу:

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Без паметовања

15.04.2023 20:13

Петак се фарбају, Васкрс у недељу + још 2 дана то ти је 5 дана. Ја их годинама једем читаву седмицу. Некад сам их танко сад па сад и по 5, 6 дневно. Сад ђутурум једва 2 комада на Васкрс + по једно наредних 6, 7 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

суровикин

16.04.2023 00:33

Не знам да се ико икада отровао васкршњим јајима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажови

16.04.2023 07:22

Увијек су се кухана јаја могла држати и мјесец дана јести Шта је сад?

ОДГОВОРИТЕ