Vodite računa: Koliko dugo smijemo da jedemo uskršnja jaja?

Vaskršnji praznici su vrijeme kada najviše konzumiramo jednu od najkvarljivijih namirnica - jaja.  Pokušali smo da razriješimo nedoumicu o pravilnom čuvanju jaja i koliko dugo smijemo da jedemo uskršnja jaja.

Republika Srpska 15.04.2023 | 20:15
Vodite računa: Koliko dugo smijemo da jedemo uskršnja jaja?

Mnogi za Vaskrs spreme i previše kuvanih jaja, kako bi trpeze bile što ljepše i šarenije. Međutim, često ne razmišljamo o tome koliko dugo ona mogu da se jedu prije nego što se pokvare?

Građani kažu do pet dana najviše. 

Ono što iznenađuje je da kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svježih. To je zato što kuvanjem uklanjamo zaštitni sloj koji oblaže ljusku, pa ona postaje ranjiva na bakterije. Stručnjaci kažu da nam niko ne može precizirati koliko tačno dana možemo uživati u konzumiranju kuvanih jaja, jer to zavisi od više faktora u lancu pripreme, ali da je važno odmah po hlađenju, kuvano jaje staviti u frižider.

" Trebalo bi kupovati u registrovanim mjestima, jer je sve drugo rizik. Sljedeći momenat je priprema za termičku obradu, za farbanje, gdje treba obratiti pažnju naravno na higijenu ruku, radnog prostora, pribora koji se koristi, što je veoma važno, i na kraju čuvanje u rashladnom uređaju. Moje neko mišljenje je do 5 dana i da je to sasvim dovoljno", kaže i Radmila Gardašević, sanitarni inženjer

Znamo da se, gde su deca, razbije mnogo više jaja, a ta razbijena jaja imaju još kraći rok trajanja i trebalo bi ih što prije pojesti. A koliko jaja smijemo pojesti poslušajte u prilogu:

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Без паметовања

15.04.2023 20:13

Петак се фарбају, Васкрс у недељу + још 2 дана то ти је 5 дана. Ја их годинама једем читаву седмицу. Некад сам их танко сад па сад и по 5, 6 дневно. Сад ђутурум једва 2 комада на Васкрс + по једно наредних 6, 7 дана.

ODGOVORITE
Name

surovikin

16.04.2023 00:33

Ne znam da se iko ikada otrovao vaskršnjim jajima!!!

ODGOVORITE
Name

Lažovi

16.04.2023 07:22

Uvijek su se kuhana jaja mogla držati i mjesec dana jesti Šta je sad?

ODGOVORITE