Имају ли политика и морал у БиХ додирних тачака?

Политичари би требало да буду морални људи, те прије свега да одговарају народу који их је и довео на власт. Посљедњи случај високе корупције са главним актером Фадилом Новалићем који и даље обавља функцију предсједника Владе Федерације БиХ, иако је првостепеном пресудом добио 4 године затвора, показује да се политичари у БиХ не држе темељних стандарда.

Република Српска 14.04.2023 | 20:20
Имају ли политика и морал у БиХ додирних тачака?

Изборни закон Босне и Херцеговине јасно каже да мандат изабраном и именованом званичнику престаје уколико је правоснажно осуђен на казну затвора шест мјесеци и већу. С обзиром на то да је ријеч о првостепеној пресуди, ово се не може примијенити у случају Фадила Новалића, али и великог броја високих званичника који су били или су тренутно у судским процесима.

„Изборни закон је предвидио да мандат високих званичника престаје оног тренутка када су правоснажно осуђени на казну затвора. Примјер Новалића и разни други су првостепено осуђени. Нажалост код нас нема политичке одговорности нити довољно развијене свијести о томе. Фали и притисак јавности коју имамо“, каже Срђан Траљић из Транспаренси Интернешенела.

У западној демократији уобичајено је подношење оставки након што се сазна да је неко умијешан у скандал који му нарушава вјеродостојност или да је на челу ресора у којем се догађају скандалозне ситуације. Бивши британски министар унутрашњих послова поднио је оставку, јер је затражио рјешавање радне дозволе дадиљи своје пријатељице мимо процедура. Једна шведска министарка поднијела је оставку, јер је дадиљу запослила на црно, док је друга шведска министарка службеном картицом купила чарапе, јер није имала готовине. Новац за чарапе одмах је вратила, али је поднијела оставку која је прихваћена.

„Овдје се сви позивају на претпоставку невиности, али она се искључиво односи на кривичну одговорност, док је политичка одговорност шира. У задњих 20 – 30 година у Босни и Херцеговини то не постоји. Зато и имамо овакву политику која се свела више на неки лични интерес, него на општи. Тако да не очекујем да било ко поднесе оставку из тих разлога“, поручује Вехид Шехић, бивши судија и правник. 

Аналитичари кажу да политика у БиХ функционише у једном квази вриједносном оквиру у коме нема никаквих додирних тачака са моралом.

„Често ћемо видјети да се мало ко згража на откриће великих корупцијских афера, на откривање криминала и у институцијама и на јавним функцијама, јер је корупција овдје постала стил живљења“, каже политичка аналитичарка, Тања Топић.

Занимљиво је да у Босни и Херцеговини они политичари који излазе из оквира који је наметнут, промовишући вриједности попут поштења, често буду оцијењени као лоши или неснађени и врло брзо на своју политичку каријеру ставе тачку.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Пријатељу Пријатељу

14.04.2023 18:50

Кад примитивци узјашу на власт, из игре испадну достојанство и част, као говна кроз канализацију пливају комунисти кроз приватизацију, бивши пацифисти кроз мобилизацију... ! А кад полтронисањем заљеваш њиву, успијевају само диктатори ! Требал још ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

14.04.2023 18:51

Политика и криминал, нема морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

14.04.2023 19:46

Морални принципи су за људе, не за политицаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дара Сердар

14.04.2023 21:30

Ови наси политицари су заиста права стока!

Name

#

14.04.2023 19:53

Код наших су поштење морал и част давно протјерани

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.04.2023 19:58

ПА ОВДЈЕ ЈЕ СВЕ НЕМОРАЛНО И НЕЗАКОНИТО. ОСУЂЕН И ЈОШ ОБАВЉА ФУНКЦИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

14.04.2023 22:10

Имају два свијета непозната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.04.2023 23:35

На овај дан треба реци и признати да нема морала ни у политици ни и цркви. Залосно али тако је. Зато је народа све мање на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају

15.04.2023 00:54

Бас никакве. Најненоралнији људи суу политици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

15.04.2023 03:40

Нигдје на свијету као овдје, разни муљатори и лопови нису доживјели улазак у политику као свој Ел Дорадо, гдје се све и један политичар политиком бави ради себе и својих бенефита, а да их баш брига за друштво и државу. Они то и не крију одавно, а народ политички необразован, упорно њима даје повјерење, што јасно потврђује ону да народ има власт какву заслужује, јер сам сигуран да би они који гласају за њих били још и гори када би били у позицији политичара. Морал и политика, овдје се мимоилазе у широком луку. На мрском западу политичар има примања од 3 просјечне плате, а овдје, за пар функција имају колико хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

15.04.2023 05:14

Дошло је до појаве тоталне деградације свих основних цивилизацијских наћела и општеприхваћених друштвених вриједности као што су морал и поштење хуманост и све нормалне људске вриједности су окренуте наопако,и наћела која су некада била општеприхваћена сада се сматрају као слабост, и нису пожељна! Ово се нароћито односи на политику, и на људе који се баве политиком, ћаст малобројним изузетцима, који само потврђују правило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и цемер

16.04.2023 13:17

Мислим да политика нема везе са моралом и људскосцу.

ОДГОВОРИТЕ