Након шест мјесеци чекања Подгорица добила власт

Функционерка Покрета Европа сад Оливера Ињац нова је градоначелница Подгорице, а Јелена Боровинић Бојовић, из просрпског Демократског фронта, предсједница локалног парламента.

Регион 13.04.2023 | 17:32
Након шест мјесеци чекања Подгорица добила власт

Ињац је изабрана 13. априла гласовима 34 одборника Скупштине општине Подгорица, 12 је било против. Подгорички парламент има 58 одборника.

Ињац је наслиједила Ивана Вуковића, из Демократске партије социјалиста, странке која је 24 године владала главним градом Црне Горе.

У Подгорици живи трећина грађана Црне Горе.

Прије него што су изабране на чело Подгорице, Ињац је била министарка одбране а Боровинић Бојовић здравља у Влади Здравка Кривокапића, првој након пада Демократске партије социјалиста августа 2020. године.

Градоначелница Ињац је, након избора, поручила да процес транзиције власти у Подгорици долази са новим демократским вриједностима, "са чињеницом да ће наредне четири године Главним градом управљати двије жене".

Иако су локални избори одржани у октобру прошле године коначни резултати проглашени су тек почетком марта због изборних жалби које су чекале на деблокаду Уставног суда.

(РСЕ) Фото: РФЕ/РЛ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

14.04.2023 18:19

БРАВО ЗА ГОСПОЂЕ. ЖЕНЕ СУ ИСКРЕНЕ И ДОБРИ РАДНИЦИ. ЧЕСТИТКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ