Nakon šest mjeseci čekanja Podgorica dobila vlast

Funkcionerka Pokreta Evropa sad Olivera Injac nova je gradonačelnica Podgorice, a Jelena Borovinić Bojović, iz prosrpskog Demokratskog fronta, predsjednica lokalnog parlamenta.

Region 13.04.2023 | 17:32
Nakon šest mjeseci čekanja Podgorica dobila vlast

Injac je izabrana 13. aprila glasovima 34 odbornika Skupštine opštine Podgorica, 12 je bilo protiv. Podgorički parlament ima 58 odbornika.

Injac je naslijedila Ivana Vukovića, iz Demokratske partije socijalista, stranke koja je 24 godine vladala glavnim gradom Crne Gore.

U Podgorici živi trećina građana Crne Gore.

Prije nego što su izabrane na čelo Podgorice, Injac je bila ministarka odbrane a Borovinić Bojović zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića, prvoj nakon pada Demokratske partije socijalista avgusta 2020. godine.

Gradonačelnica Injac je, nakon izbora, poručila da proces tranzicije vlasti u Podgorici dolazi sa novim demokratskim vrijednostima, "sa činjenicom da će naredne četiri godine Glavnim gradom upravljati dvije žene".

Iako su lokalni izbori održani u oktobru prošle godine konačni rezultati proglašeni su tek početkom marta zbog izbornih žalbi koje su čekale na deblokadu Ustavnog suda.

(RSE) Foto: RFE/RL

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

+

14.04.2023 18:19

BRAVO ZA GOSPOĐE. ŽENE SU ISKRENE I DOBRI RADNICI. ČESTITKE IZ REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE