Лоше вијести за Украјину - имају велике проблеме?

Строго поверљиви документи Пентагона који су процурили на друштвеним мрежама показују песимистичан амерички поглед на ратно стање у Украјини.

Свијет 12.04.2023 | 07:49
Лоше вијести за Украјину - имају велике проблеме?

Документи наводно приказују украјинске проблеме са оружјем и противваздушном одбраном и предвиђају да ц́е у наредним месецима доц́и до застоја у рату, пише "Си-Ен-Ен".

Документи који изгледа да датирају из фебруара и марта, детаљно описују војне недостатке Украјине док се Кијев припрема за пролец́ну контраофанзиву.

Неколико поверљивих докумената упозорава да ће украјинска противваздушна обрана средњег домета за заштиту трупа на првој линији бити "потпуно исцрпљена до 23. маја", што сугерише да би Русија ускоро могла да има ваздушну надмоћ и да би Украјина могла да изгуби способност прикупљања копнених снага у контраофанзиви.

Документи такође истичу проблеме са руском војном офанзивом, предвиђајуц́и да ц́е резултат бити застој између две стране у догледној будуц́ности.

"Жестока руска кампања исцрпљивања у региону Донбаса вероватно иде у ц́орсокак, осујец́ујуц́и циљ Москве да ове године заузме цео регион", наводи се у једном од поверљивих докумената.

Званичници упознати са ситуацијом рекли су за "Си-Ен-Ен" да се чини да су документи део дневног обавештајног брифинга припремљеног за високе лидере Пентагона, укључујуц́и генерала Здруженог штаба генерала Марка Милија.

Документи откривају велике украјинске проблеме

Документи откривају да је америчка обавештајна служба наводно у фебруару упозорила да Украјина можда неће успети да прикупи довољно трупа и оружја за своју планирану пролећну контраофанзиву, и да би она могла да буде "пуно мања" од циљева које је Кијев задао - поновно заузимање територија које је заузела Русија, пише "Гардијан".

У документу, класификованом као "строго поверљиво", на који се позива "Вашингтон пост", наводи се да се Кијев суочава са значајним "недостацима у стварању снага и одрживости" и да ц́е стога вероватно остварити само "скромне територијалне добитке".

Документ је снимак ситуације са почетка фебруара и нејасно је колико је Украјина, уз подршку држава чланица НАТО-а, успела да надокнади недостатке од тада.

Други документ од 23. фебруара, у који је "Гардијан" имао увид, описује напредак изградње 12 "борбено веродостојних" нових бригада за вођење контраофанзиве, опремљених са 253 тенка и око 1.500 других оклопних возила различитих типова.

Три бригаде требало је да формирају сами Украјинци, док је преосталих девет требало да буде формирано уз помоц́ САД, савезника и партнера.

Планиране бригаде биле су далеко од спремности у време израде докумената, а пет је тек требало да започне обуку.

Шест бригада је имало половину или мање опреме која им је била потребна.

Затегнути односи

Документи који су процурили такође су открили затегнуте односе са савезницима и партнерима, укључујуц́и и неке за које се чини да су више наклоњени Москви.

Један од докумената, извучен из обавештајних извештаја ЦИА, показује да је мађарски премијер Виктор Орбан описао САД као једног од три главна противника његове странке "Фидес" на седници политичке стратегије 22. фебруара.

Дебата је одржана на састанку посланичке групе "Фидеса" у Балатонфиреду.

Провладин извор у Будимпешти тврди да Орбон није навео САД вец́ Бајденову администрацију као највец́ег противника, додајуц́и да је то "важна разлика".

(Индеx.хр) Фото:Профимедиа

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

бег

12.04.2023 06:12

Ајде да имају велике проблеме? хахахаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмусс

12.04.2023 10:06

Полако руси тек је прва година

Name

Албиол

12.04.2023 06:21

А чуј , какве су само биле приче о Херсонској офанзиви па нешто олако узеше Херсон.Удариће Укри и гдје год ударе пробиће линију одбране , али ето сачекајте па ће те да видите и они који вјерују и они који не вјерују у овакву причу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко БЛ

12.04.2023 07:49

Ударице бас. Циме? Остали су без људи. Зову странце да возе авионе којих имају мало. Немају они висе способних људи. Узалуд гину људи јер це опет потписати оно сто Рус хоце. Лудост је била помислити да мозес ратовати против Руса. Толико силно наоружање, логистика, новац, страни плаценици, извидјања, реални нет, инструктори и опет Русима не могу ниста. Тацније Wагнеру, Цеценима и спецназу.

Name

Корослав

12.04.2023 08:09

То није ништа на спрам Додине офензиве против НАТО-а и Америке . Да Зец курац дигне на њих ,сви ће се рабијежати на све стране ко ракова дјеца.

Name

Зар

12.04.2023 06:46

Се још ратује у Украјини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

12.04.2023 06:50

Само сте заборавили да Украјинци бране своју територију од агресора и без обзира на технику морал у односу на Русе је небо и земља!Не волим ни једне ни друге,ал сам увијек на страни браниоца родне груде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Крајишник

12.04.2023 07:36

Запитате ли се,да ли се Доњецк,и Лугањск,бране од Кијева???Ако досад нисте,крајње је вријеме да себи поставите то питање,или сте слијепи само повремено??? Ваша пристрасност према Украјини,из авиона је уочљива,па препоручујем да погледате догађања у Украјини од 2014.али,објективност је нужна,и не боли!!! Једино ако су за вас,Руски цивили,капиталци за нацисте,што не би било изненађујуће...

Name

Давор

12.04.2023 07:38

Браниоци родне груде морају прихватити и друге мањине а не их убијати а запад жмирит и онда измишљање неке нове вјере украјинац то је исто ко кад би вама рекао да сте Босанац а ви сте Бошњак (муслиман) ал ја цу реци једно нису Украјинци убијали русе дјаба од 2014 год а нити их је сад Русија дјаба напала све је то закухано и сто је залосно сваки рат стаје мировним споразумом па и овај це ал најгоре после тога крене хладни рат ал онда је мало лаксе јер се не гине добра дипломатија увек победи. Лп

Name

Хе Хе

12.04.2023 08:03

Шта би ми без таквих "моралних" громада , вјероватно си био и на страни Србије када је напао САД и НАТО, на страни Сирије ,Ирака, Афганистана, Јемена..., сви су се они бранили од стране агресије !

Name

Ета је

12.04.2023 08:26

Родна груда Русима који су родјени и живе у Донбасу и које Укри туку већ преко 10 година. Они по твом су агресори на сопствену територију или шта?

Name

Ре Крајишник

12.04.2023 08:54

Па што ви не одбранисте своју родну груду.

Name

Ре

12.04.2023 09:15

На,, украјинском,, терену је прастари руски народ, угњетаван и понижаван, право на слободу је јаче од западног својатања украјинске земље и њиховог зулума. Зато хвала Русији,која се бори за свој народ, то је пример и за наше просторе, како се требало поступати.

Name

Е цуј!

12.04.2023 11:07

Негдје се то назива агресор а негдје не, зависи од селективног осјецаја и силе....

Name

Мика

12.04.2023 08:12

Да је Бог дао памети да се Русија врати у своје границе па да народ вида ране и зиве нормално. Овако , све је лудница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо се врацају

12.04.2023 11:03

И одсвираце "крај иге"!

Name

Мирослав

12.04.2023 09:28

Као процуриле информације, изгледа да је ово, луд збуњеног? Свак свакоме вири у двористе, сви знају све, а нама се просипа прица колико је ово вазно. Знамо да је политика довела до конфликта, знамо да пријатељи помазу пријатељима, знамо да се у рату гине, знамо да се ово Амери и Руси млате на тудјој земљи.А ово сто је као проваљено су детаљи, како коме иде на бојном пољу. Надам се да су се сви уморили, и да це рат конацно заврсити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

12.04.2023 10:27

Аман срби,очете ви икад мозак користити???процурили су"подаци"који су требали да процуре..ко што су обманули их у прошлој контраофанзиви,рекли иће се на Херсон,русси се тамо нагомилали а они ударили на тотално супротну страну..ништа немења чињеницу да русси 8 мјесеци ударају на Бахмут,изгинуло их 30 000 а ништа постигли нису..тим темпом ни за 150 година неби стигли до Кијева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нацистицке

12.04.2023 11:11

Мантре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.04.2023 19:11

Класично скретање пажње и документи без икаквог значаја,само да би рекли е због овог цурења информација Украјини нијебуспјела контраофанзива и неће због тог подједити... Каккав шупљак....

ОДГОВОРИТЕ