Loše vijesti za Ukrajinu - imaju velike probleme?

Strogo poverljivi dokumenti Pentagona koji su procurili na društvenim mrežama pokazuju pesimističan američki pogled na ratno stanje u Ukrajini.

Svijet 12.04.2023 | 07:49
Loše vijesti za Ukrajinu - imaju velike probleme?

Dokumenti navodno prikazuju ukrajinske probleme sa oružjem i protivvazdušnom odbranom i predviđaju da će u narednim mesecima doći do zastoja u ratu, piše "Si-En-En".

Dokumenti koji izgleda da datiraju iz februara i marta, detaljno opisuju vojne nedostatke Ukrajine dok se Kijev priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Nekoliko poverljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protivvazdušna obrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na prvoj liniji biti "potpuno iscrpljena do 23. maja", što sugeriše da bi Rusija uskoro mogla da ima vazdušnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u kontraofanzivi.

Dokumenti takođe ističu probleme sa ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat biti zastoj između dve strane u doglednoj budućnosti.

"Žestoka ruska kampanja iscrpljivanja u regionu Donbasa verovatno ide u ćorsokak, osujećujući cilj Moskve da ove godine zauzme ceo region", navodi se u jednom od poverljivih dokumenata.

Zvaničnici upoznati sa situacijom rekli su za "Si-En-En" da se čini da su dokumenti deo dnevnog obaveštajnog brifinga pripremljenog za visoke lidere Pentagona, uključujući generala Združenog štaba generala Marka Milija.

Dokumenti otkrivaju velike ukrajinske probleme

Dokumenti otkrivaju da je američka obaveštajna služba navodno u februaru upozorila da Ukrajina možda neće uspeti da prikupi dovoljno trupa i oružja za svoju planiranu prolećnu kontraofanzivu, i da bi ona mogla da bude "puno manja" od ciljeva koje je Kijev zadao - ponovno zauzimanje teritorija koje je zauzela Rusija, piše "Gardijan".

U dokumentu, klasifikovanom kao "strogo poverljivo", na koji se poziva "Vašington post", navodi se da se Kijev suočava sa značajnim "nedostacima u stvaranju snaga i održivosti" i da će stoga verovatno ostvariti samo "skromne teritorijalne dobitke".

Dokument je snimak situacije sa početka februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, uspela da nadoknadi nedostatke od tada.

Drugi dokument od 23. februara, u koji je "Gardijan" imao uvid, opisuje napredak izgradnje 12 "borbeno verodostojnih" novih brigada za vođenje kontraofanzive, opremljenih sa 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih tipova.

Tri brigade trebalo je da formiraju sami Ukrajinci, dok je preostalih devet trebalo da bude formirano uz pomoć SAD, saveznika i partnera.

Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vreme izrade dokumenata, a pet je tek trebalo da započne obuku.

Šest brigada je imalo polovinu ili manje opreme koja im je bila potrebna.

Zategnuti odnosi

Dokumenti koji su procurili takođe su otkrili zategnute odnose sa saveznicima i partnerima, uključujući i neke za koje se čini da su više naklonjeni Moskvi.

Jedan od dokumenata, izvučen iz obaveštajnih izveštaja CIA, pokazuje da je mađarski premijer Viktor Orban opisao SAD kao jednog od tri glavna protivnika njegove stranke "Fides" na sednici političke strategije 22. februara.

Debata je održana na sastanku poslaničke grupe "Fidesa" u Balatonfiredu.

Provladin izvor u Budimpešti tvrdi da Orbon nije naveo SAD već Bajdenovu administraciju kao najvećeg protivnika, dodajući da je to "važna razlika".

(Index.hr) Foto:Profimedia

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

beg

12.04.2023 06:12

Ajde da imaju velike probleme? hahahaa

ODGOVORITE
Name

Anonymuss

12.04.2023 10:06

Polako rusi tek je prva godina

Name

Albiol

12.04.2023 06:21

A čuj , kakve su samo bile priče o Hersonskoj ofanzivi pa nešto olako uzeše Herson.Udariće Ukri i gdje god udare probiće liniju odbrane , ali eto sačekajte pa će te da vidite i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju u ovakvu priču

ODGOVORITE
Name

Darko BL

12.04.2023 07:49

Udarice bas. Cime? Ostali su bez ljudi. Zovu strance da voze avione kojih imaju malo. Nemaju oni vise sposobnih ljudi. Uzalud ginu ljudi jer ce opet potpisati ono sto Rus hoce. Ludost je bila pomisliti da mozes ratovati protiv Rusa. Toliko silno naoružanje, logistika, novac, strani placenici, izvidjanja, realni net, instruktori i opet Rusima ne mogu nista. Tacnije Wagneru, Cecenima i specnazu.

Name

Koroslav

12.04.2023 08:09

To nije ništa na spram Dodine ofenzive protiv NATO-a i Amerike . Da Zec kurac digne na njih ,svi će se rabiježati na sve strane ko rakova djeca.

Name

Zar

12.04.2023 06:46

Se još ratuje u Ukrajini?

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

12.04.2023 06:50

Samo ste zaboravili da Ukrajinci brane svoju teritoriju od agresora i bez obzira na tehniku moral u odnosu na Ruse je nebo i zemlja!Ne volim ni jedne ni druge,al sam uvijek na strani branioca rodne grude!

ODGOVORITE
Name

Re,Krajišnik

12.04.2023 07:36

Zapitate li se,da li se Donjeck,i Luganjsk,brane od Kijeva???Ako dosad niste,krajnje je vrijeme da sebi postavite to pitanje,ili ste slijepi samo povremeno??? Vaša pristrasnost prema Ukrajini,iz aviona je uočljiva,pa preporučujem da pogledate događanja u Ukrajini od 2014.ali,objektivnost je nužna,i ne boli!!! Jedino ako su za vas,Ruski civili,kapitalci za naciste,što ne bi bilo iznenađujuće...

Name

Davor

12.04.2023 07:38

Branioci rodne grude moraju prihvatiti i druge manjine a ne ih ubijati a zapad žmirit i onda izmišljanje neke nove vjere ukrajinac to je isto ko kad bi vama rekao da ste Bosanac a vi ste Bošnjak (musliman) al ja cu reci jedno nisu Ukrajinci ubijali ruse djaba od 2014 god a niti ih je sad Rusija djaba napala sve je to zakuhano i sto je zalosno svaki rat staje mirovnim sporazumom pa i ovaj ce al najgore posle toga krene hladni rat al onda je malo lakse jer se ne gine dobra diplomatija uvek pobedi. Lp

Name

He He

12.04.2023 08:03

Šta bi mi bez takvih "moralnih" gromada , vjerovatno si bio i na strani Srbije kada je napao SAD i NATO, na strani Sirije ,Iraka, Afganistana, Jemena..., svi su se oni branili od strane agresije !

Name

Eta je

12.04.2023 08:26

Rodna gruda Rusima koji su rodjeni i žive u Donbasu i koje Ukri tuku već preko 10 godina. Oni po tvom su agresori na sopstvenu teritoriju ili šta?

Name

Re Krajišnik

12.04.2023 08:54

Pa što vi ne odbraniste svoju rodnu grudu.

Name

Re

12.04.2023 09:15

Na,, ukrajinskom,, terenu je prastari ruski narod, ugnjetavan i ponižavan, pravo na slobodu je jače od zapadnog svojatanja ukrajinske zemlje i njihovog zuluma. Zato hvala Rusiji,koja se bori za svoj narod, to je primer i za naše prostore, kako se trebalo postupati.

Name

E cuj!

12.04.2023 11:07

Negdje se to naziva agresor a negdje ne, zavisi od selektivnog osjecaja i sile....

Name

Mika

12.04.2023 08:12

Da je Bog dao pameti da se Rusija vrati u svoje granice pa da narod vida rane i zive normalno. Ovako , sve je ludnica.

ODGOVORITE
Name

Upravo se vracaju

12.04.2023 11:03

I odsvirace "kraj ige"!

Name

Miroslav

12.04.2023 09:28

Kao procurile informacije, izgleda da je ovo, lud zbunjenog? Svak svakome viri u dvoriste, svi znaju sve, a nama se prosipa prica koliko je ovo vazno. Znamo da je politika dovela do konflikta, znamo da prijatelji pomazu prijateljima, znamo da se u ratu gine, znamo da se ovo Ameri i Rusi mlate na tudjoj zemlji.A ovo sto je kao provaljeno su detalji, kako kome ide na bojnom polju. Nadam se da su se svi umorili, i da ce rat konacno zavrsiti?

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

12.04.2023 10:27

Aman srbi,očete vi ikad mozak koristiti???procurili su"podaci"koji su trebali da procure..ko što su obmanuli ih u prošloj kontraofanzivi,rekli iće se na Herson,russi se tamo nagomilali a oni udarili na totalno suprotnu stranu..ništa nemenja činjenicu da russi 8 mjeseci udaraju na Bahmut,izginulo ih 30 000 a ništa postigli nisu..tim tempom ni za 150 godina nebi stigli do Kijeva

ODGOVORITE
Name

Nacisticke

12.04.2023 11:11

Mantre.

ODGOVORITE
Name

Ja

12.04.2023 19:11

Klasično skretanje pažnje i dokumenti bez ikakvog značaja,samo da bi rekli e zbog ovog curenja informacija Ukrajini nijebuspjela kontraofanziva i neće zbog tog podjediti... Kakkav šupljak....

ODGOVORITE