Моззарт уз обољеле од МС широм Источне Херцеговине

У Удружењу грађана "Мултипла склероза" Регије Источна Херцеговина већ 21 годину боре се за већи степен права обољелих од ове болести и што бољи положај у друштву. За више од двије деценије рада, успјели су да учине много како би олакшали живот грађанима који болују од мултипле склерозе у Херцеговини, широм Републике Српске, али и цијеле БиХ.

Република Српска 10.04.2023 | 16:07
Моззарт уз обољеле од МС широм Источне Херцеговине

Њихову борбу препознали су и у компанији Моззарт, па су се придружили овој племенитој мисији новчаном донацијом.

Имали смо дуг према добављачима за Божићну акцију, па ћемо то измирити сада. Дио средстава смо намијенили за предстојећу Васкршњу акцију, а дио за израду портала Удружења на којем ћемо да објављујемо вијести за нашу популацију и за јавност. Хвала компанији Моззарт и свима који нам помажу, много нам то значи у наставку рада- каже Бранимир Таминџија, предсједник Удружења грађана "Мултипла склероза" регије Источна Херцеговина. 

Удружење својим активностима покрива општине Невесиње, Гацко, Билећа, Љубиње, Берковићи, Фоча и Град Требиње. Броје око 110 чланова, а, према њиховој евиденцији, на овом подручју има још око 50 обољелих који су одлучили самостално да се лијече и не учествују у раду Удружења. 

Према статистикама, најчешће од МС обољевају људи од 18-45 година. Раније је, кажу, био мањих број млађих лица са овом дијагнозом, али се то промијенило.

Тренутно у свијету не постоји лијек за трајно излијечење мултипле склерозе. На срећу, постоји 14 иновативних терапија које продужавају животни и радни вијек обољелих. У овом Удружењу свједоче да им је циљ да што млађи чланови добијају ове лијекове како би што дуже остали радно способни и друштвено активни. 

Иначе, ради се о прилично скупим лијековима који би појединци или породице тешко могли самостално да плате. На срећу, те лијекове обезбјеђује Фонд здравственог осигурања РС, а прошле године је било 140 корисника, док је годину раније 120 обољелих примало неку од тих терапија. 

Највећи успјех у раду за чланове овог Удружења је што су се изборили да рехабилитација у Атомској бањи Горња Трепча код Чачка буде на позитивној листи ФЗО РС, а годишње око 300 обољелих из Српске иде у ову бању.

Прије неколико година су се изборили и да трошкове услуга персоналног асистента сноси Фонд јер бања не прима непокретна лице без пратње.  

Удружење је до сада издало четири приручника о МС-у, начинима лијечења, самопоштовању инвалидних особа, контролисању сопствених емоција. Све што раде, кажу, раде с циљем поправљања положаја обољелих од МС широм Републике Српске, али и цијеле БиХ. 

Члановима Удружења нуде едукацију о овој болести, начинима лијечења, информишу их о одласцима у бање, о важности одржавања физичке способности, упућују их у њихова права. Ту су и да набаве витаминске лијекове које обољели плаћају самостално јер још нису на позитивној листи Фонда, а веома су им важни у борби против МС. 

Највећу подршку Удружењу пружа матична Општина Невесиње, а ту су и Билећа, Гацко, Град Требиње, те локална друштвено одговорна предузећа међу којима је сада и компанија Моззарт. 

(ПР) Фото: ПР