Mozzart uz oboljele od MS širom Istočne Hercegovine

U Udruženju građana "Multipla skleroza" Regije Istočna Hercegovina već 21 godinu bore se za veći stepen prava oboljelih od ove bolesti i što bolji položaj u društvu. Za više od dvije decenije rada, uspjeli su da učine mnogo kako bi olakšali život građanima koji boluju od multiple skleroze u Hercegovini, širom Republike Srpske, ali i cijele BiH.

Republika Srpska 10.04.2023 | 16:07
Mozzart uz oboljele od MS širom Istočne Hercegovine

Njihovu borbu prepoznali su i u kompaniji Mozzart, pa su se pridružili ovoj plemenitoj misiji novčanom donacijom.

Imali smo dug prema dobavljačima za Božićnu akciju, pa ćemo to izmiriti sada. Dio sredstava smo namijenili za predstojeću Vaskršnju akciju, a dio za izradu portala Udruženja na kojem ćemo da objavljujemo vijesti za našu populaciju i za javnost. Hvala kompaniji Mozzart i svima koji nam pomažu, mnogo nam to znači u nastavku rada- kaže Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja građana "Multipla skleroza" regije Istočna Hercegovina. 

Udruženje svojim aktivnostima pokriva opštine Nevesinje, Gacko, Bileća, Ljubinje, Berkovići, Foča i Grad Trebinje. Broje oko 110 članova, a, prema njihovoj evidenciji, na ovom području ima još oko 50 oboljelih koji su odlučili samostalno da se liječe i ne učestvuju u radu Udruženja. 

Prema statistikama, najčešće od MS oboljevaju ljudi od 18-45 godina. Ranije je, kažu, bio manjih broj mlađih lica sa ovom dijagnozom, ali se to promijenilo.

Trenutno u svijetu ne postoji lijek za trajno izliječenje multiple skleroze. Na sreću, postoji 14 inovativnih terapija koje produžavaju životni i radni vijek oboljelih. U ovom Udruženju svjedoče da im je cilj da što mlađi članovi dobijaju ove lijekove kako bi što duže ostali radno sposobni i društveno aktivni. 

Inače, radi se o prilično skupim lijekovima koji bi pojedinci ili porodice teško mogli samostalno da plate. Na sreću, te lijekove obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja RS, a prošle godine je bilo 140 korisnika, dok je godinu ranije 120 oboljelih primalo neku od tih terapija. 

Najveći uspjeh u radu za članove ovog Udruženja je što su se izborili da rehabilitacija u Atomskoj banji Gornja Trepča kod Čačka bude na pozitivnoj listi FZO RS, a godišnje oko 300 oboljelih iz Srpske ide u ovu banju.

Prije nekoliko godina su se izborili i da troškove usluga personalnog asistenta snosi Fond jer banja ne prima nepokretna lice bez pratnje.  

Udruženje je do sada izdalo četiri priručnika o MS-u, načinima liječenja, samopoštovanju invalidnih osoba, kontrolisanju sopstvenih emocija. Sve što rade, kažu, rade s ciljem popravljanja položaja oboljelih od MS širom Republike Srpske, ali i cijele BiH. 

Članovima Udruženja nude edukaciju o ovoj bolesti, načinima liječenja, informišu ih o odlascima u banje, o važnosti održavanja fizičke sposobnosti, upućuju ih u njihova prava. Tu su i da nabave vitaminske lijekove koje oboljeli plaćaju samostalno jer još nisu na pozitivnoj listi Fonda, a veoma su im važni u borbi protiv MS. 

Najveću podršku Udruženju pruža matična Opština Nevesinje, a tu su i Bileća, Gacko, Grad Trebinje, te lokalna društveno odgovorna preduzeća među kojima je sada i kompanija Mozzart. 

(PR) Foto: PR