Милиони марака утрошени на рад представништава

Милиони марака потрошени су на рад представништва Републике Српске у иностранству. Од видљивих резултата истичу се припреме терена за посјете званичника из Српске и обилазак манифестација, попут сајмова пива или вечери поезије, на којима је ширен добар глас о Републици Српској.

Република Српска 09.04.2023 | 20:28
Милиони марака утрошени на рад представништава

Представништва Републике Српске у иностранству грађане су у току прошле године коштала 5.5 милиона марака. И док за ресорног министра резултати оправдавају уложена средства, стручна јавност сматра да педставништва не остварају своју основну, економску улогу.

Милиони марака потрошени су на рад представништва Републике Српске у иностранству. Од видљивих резултата истичу се припреме терена за посјете званичника из Српске и обилазак манифестација, попут сајмова пива или вечери поезије, на којима је ширен добар глас о Републици Српској.

„Мислим да су она дала огроман допринос регионалној сарадњи и у великом броју иницијатива које су покренуте на регионалном нивоу и да су дала огроман допринос у смислу привредне сарадње. Када говоримо о привредној сарадњи, неколико значајних инвеститора је дошло управо преко представништва“, каже Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Да представништва у иностранству нису урадила добар посао и да је њихов допринос недовољан, сматра Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца.

„Добро је да имамо представништва Републике Српске у иностранству, превасходно због развијања економских односа. Међутим, оно што нас забрињава је да у претходном периоду нисмо видјели баш неке ефеките њиховог дјеловања. Ми смо тражили од Владе да се предузму активности како би представништва пуно озбиљније радила свој посао. Стање у привреди је такво да нам требају страни инвеститори који би донијели нове технологије и веће плате и самим тим помогли у  заустрављању одласка људи са ових подручја, објашњава Тривић.

Бивши амбасадор Босне и Херцеговине у Швајцарској, Анђелко Граховац, представништва Републике Српске посматра као средство за остваривање првенствено економских интереса.

„Основна улога дипломатских представништва јесте да помогну у освајању тржишта тих земаља и да повезују компаније из домицилних земаља, поготово наше људе тамо. Њихова основна улога је да споји те људе и да доведу стране инвеститоре у Републику Српску, односно Босну и Херцеговину, како би на тај начин дошло до отварања нових радних мјеста и јачања економије“, каже Граховац.

Умјесто економске и привредне сарадње, рад представништва своди се на изградњу приватних политичких веза, објашњава Граховац.

„Представништва Републике Српске су постала смисао сама себи. Ту заиста нема великих утицаја и великих резултата, сем управо тих великих приватних аранжмана, а то Републици Српској не треба“, сматра Граховац.

Бранко Нешковић, дипломата и публициста, проблем види у томе што се дипломатијом често баве недовољно стручни људи, који путем политичких веза долазе на одговорана мјеста.

„Без припреме, без обуке, улазе у нешто без разумијевања шта је то дипломатија и представљање. Наша представништва немају дипломатски статус и њима су многа врата затворена и шеф представништва мора бити баш проницљив да би правио неке резултате“, каже Нешковић.

Нешковић додаје и да је због недовољно логистичких и материјалних ресурса, смањење броја представништва пут ка већој ефикасности.

„Боље имати два или три квалитетна представништва, добро опремљена и са солидном логистиком, која могу да направе искорак и помак, него их имати више и имати врло скромне резултате. Шефови представништва углавном су на тапету да се њихов рад рачуна и мјери, а да можда и нису могли боље“, закључује Нешковић.

Представништва Републике Српске у иностранству, уз врло ограничене резултате, грађане су у претходним годинама коштала десетине милиона, а само у току 2022. године за ове намјене издвојено је 5,5 милиона марака.

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

До зла бога

09.04.2023 18:47

Дојадио нам је Милорад. Сваки дан неком новом мантром и лазима. Немоземо га висе гледати ни на тв. Цак и ми који смо га бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2023 23:48

Казу све сто представништво и Израелу лобира стави се на папир и посаље Јакобу Финцију у Сарајево да искриза ста неваља

Name

#

09.04.2023 18:54

Добар глас далеко се чује-мало су уложили колико смо цјењени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдкдодо

09.04.2023 19:30

Ви сте луд народ, укратко. Нема даље и нема лудје... Јос сад кад вас рудоња отцијепи па сабије у Резерват Србаља (РС)... Бице вам весело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

09.04.2023 23:04

Це нсправити резерват свој и ркбовласницко друство 21 вијека! Побогу има ли закона за корумпиране политицаре квази политицаре харају од рата забранити рад странака институције расформирати пуне лоповааа крцате заробили и харају! Ирусили систем уз мало забринуте и исисали дрзавни будзет пљацка стољеца изнад закоба! Доклее????покраденим избирима папцима прелетацима умрезени доклеее

Name

#

10.04.2023 04:58

РУДОЊА може само себе отцијепити и причати и млатити празну сламу и због подривање Дејтонског споразума и безбједности БиХ завршити као мајмун иза решетака а само будале и дебили штитили би Додикове интересе и Додиков капитал стечен на пљачки народа

Name

Раде

10.04.2023 05:01

Бас тако..

Name

Илија цворовиц

10.04.2023 06:07

Само да се ми отцијепо,а послије се ти не сикирај за нас...

Name

За Илију Цворовица

10.04.2023 10:39

А док се РС није отцијепила, отидји ти код неуролога мало да провјери да се теби није отцијепила лијева полутка мозга од десне.

Name

Вишеград

09.04.2023 19:43

Па није њих додик послао да нешто раде корисно.Тамо су само да им ноге виде пута и да се лијепо проводе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

09.04.2023 19:52

Доказани стручњак за менаџмент, експерт организације рада и рачуноводства ,једном рјечју врх. Ипак има основну и курс. За овај неверланд довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

09.04.2023 20:10

Наш претставник у Њемачкој је посебно ангажован и врло агилан... у посјећивању тамошњих коцкарница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

09.04.2023 20:26

Па шта си ти Анђелко направио као амбасадор, колико си ти фирми повезао, а знамо да си многе уништио као и што си кумову жену оженио. Гдје сте њега ископали, права морална громада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да казем

09.04.2023 20:54

У Аустрији има представниство где је тајкун добио дипломатске таблице и зверку од возила па воза љубавнице по хотелима на рацун градјана Републике Српске а ви народе само сутите...срецно вам

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

09.04.2023 21:03

Свака нерационална одлука има цијену па и то да РС има представниства поред амбасада БиХ у мојима раде и кадрови из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хфкфоц

09.04.2023 21:50

О вама се мање-висе све зна. Европа вас памти по паљењу сарајевске Вијецнице, по тузланској Капији, Маркалама и Сребреници. И по јос којецему, али ево пар хинтова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривићу

10.04.2023 02:49

Нема инвеститора јер нема законске регулативе и краде се енормно од стране лажних послодаваца који највише перу нечији новац. Порези на ЛД се не уплаћују законски ,плате су мизерне па радници одлазе у иностранство. На то све Бурле милијардер напада сваки дан представнике дрзава који би могли бити потенцијални инвеститори али гле чуда ММФ и СБ не спомиње никада јер га одржавају на власти. Прво средити своју кућу и отјерати националистичке паразите,завршити приватизацију па законски регулисати улагања да би инвеститор који је озбиљан могао улагати плански. Код нас се сакупљају лажни инвестотори,перачи новца и мафијаши јер такве само привлачи садашња власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.04.2023 08:31

А резултати О.Још један од канала да подобни добију посао и оперу нешто пара за газду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.04.2023 09:58

Нису то потрошене паре него опране извучене и уредно покрадене

Name

лаки је у акцији

10.04.2023 08:39

Зато нема висе ивестиција са запада за републику српску него се иде мољакати Кину небили сто дала,неда ни Русија ни они мали а камоли велики кредит давно обецан.

ОДГОВОРИТЕ