Milioni maraka utrošeni na rad predstavništava

Milioni maraka potrošeni su na rad predstavništva Republike Srpske u inostranstvu. Od vidljivih rezultata ističu se pripreme terena za posjete zvaničnika iz Srpske i obilazak manifestacija, poput sajmova piva ili večeri poezije, na kojima je širen dobar glas o Republici Srpskoj.

Republika Srpska 09.04.2023 | 20:28
Milioni maraka utrošeni na rad predstavništava

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu građane su u toku prošle godine koštala 5.5 miliona maraka. I dok za resornog ministra rezultati opravdavaju uložena sredstva, stručna javnost smatra da pedstavništva ne ostvaraju svoju osnovnu, ekonomsku ulogu.

Milioni maraka potrošeni su na rad predstavništva Republike Srpske u inostranstvu. Od vidljivih rezultata ističu se pripreme terena za posjete zvaničnika iz Srpske i obilazak manifestacija, poput sajmova piva ili večeri poezije, na kojima je širen dobar glas o Republici Srpskoj.

„Mislim da su ona dala ogroman doprinos regionalnoj saradnji i u velikom broju inicijativa koje su pokrenute na regionalnom nivou i da su dala ogroman doprinos u smislu privredne saradnje. Kada govorimo o privrednoj saradnji, nekoliko značajnih investitora je došlo upravo preko predstavništva“, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Da predstavništva u inostranstvu nisu uradila dobar posao i da je njihov doprinos nedovoljan, smatra Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca.

„Dobro je da imamo predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, prevashodno zbog razvijanja ekonomskih odnosa. Međutim, ono što nas zabrinjava je da u prethodnom periodu nismo vidjeli baš neke efekite njihovog djelovanja. Mi smo tražili od Vlade da se preduzmu aktivnosti kako bi predstavništva puno ozbiljnije radila svoj posao. Stanje u privredi je takvo da nam trebaju strani investitori koji bi donijeli nove tehnologije i veće plate i samim tim pomogli u  zaustravljanju odlaska ljudi sa ovih područja, objašnjava Trivić.

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj, Anđelko Grahovac, predstavništva Republike Srpske posmatra kao sredstvo za ostvarivanje prvenstveno ekonomskih interesa.

„Osnovna uloga diplomatskih predstavništva jeste da pomognu u osvajanju tržišta tih zemalja i da povezuju kompanije iz domicilnih zemalja, pogotovo naše ljude tamo. Njihova osnovna uloga je da spoji te ljude i da dovedu strane investitore u Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu, kako bi na taj način došlo do otvaranja novih radnih mjesta i jačanja ekonomije“, kaže Grahovac.

Umjesto ekonomske i privredne saradnje, rad predstavništva svodi se na izgradnju privatnih političkih veza, objašnjava Grahovac.

„Predstavništva Republike Srpske su postala smisao sama sebi. Tu zaista nema velikih uticaja i velikih rezultata, sem upravo tih velikih privatnih aranžmana, a to Republici Srpskoj ne treba“, smatra Grahovac.

Branko Nešković, diplomata i publicista, problem vidi u tome što se diplomatijom često bave nedovoljno stručni ljudi, koji putem političkih veza dolaze na odgovorana mjesta.

„Bez pripreme, bez obuke, ulaze u nešto bez razumijevanja šta je to diplomatija i predstavljanje. Naša predstavništva nemaju diplomatski status i njima su mnoga vrata zatvorena i šef predstavništva mora biti baš pronicljiv da bi pravio neke rezultate“, kaže Nešković.

Nešković dodaje i da je zbog nedovoljno logističkih i materijalnih resursa, smanjenje broja predstavništva put ka većoj efikasnosti.

„Bolje imati dva ili tri kvalitetna predstavništva, dobro opremljena i sa solidnom logistikom, koja mogu da naprave iskorak i pomak, nego ih imati više i imati vrlo skromne rezultate. Šefovi predstavništva uglavnom su na tapetu da se njihov rad računa i mjeri, a da možda i nisu mogli bolje“, zaključuje Nešković.

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, uz vrlo ograničene rezultate, građane su u prethodnim godinama koštala desetine miliona, a samo u toku 2022. godine za ove namjene izdvojeno je 5,5 miliona maraka.

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Do zla boga

09.04.2023 18:47

Dojadio nam je Milorad. Svaki dan nekom novom mantrom i lazima. Nemozemo ga vise gledati ni na tv. Cak i mi koji smo ga birali.

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2023 23:48

Kazu sve sto predstavništvo i Izraelu lobira stavi se na papir i posalje Jakobu Finciju u Sarajevo da iskriza sta nevalja

Name

#

09.04.2023 18:54

Dobar glas daleko se čuje-malo su uložili koliko smo cjenjeni

ODGOVORITE
Name

Gdkdodo

09.04.2023 19:30

Vi ste lud narod, ukratko. Nema dalje i nema ludje... Jos sad kad vas rudonja otcijepi pa sabije u Rezervat Srbalja (RS)... Bice vam veselo.

ODGOVORITE
Name

Tacno

09.04.2023 23:04

Ce nspraviti rezervat svoj i rkbovlasnicko drustvo 21 vijeka! Pobogu ima li zakona za korumpirane politicare kvazi politicare haraju od rata zabraniti rad stranaka institucije rasformirati pune lopovaaa krcate zarobili i haraju! Irusili sistem uz malo zabrinute i isisali drzavni budzet pljacka stoljeca iznad zakoba! Doklee????pokradenim izbirima papcima preletacima umrezeni dokleee

Name

#

10.04.2023 04:58

RUDONJA može samo sebe otcijepiti i pričati i mlatiti praznu slamu i zbog podrivanje Dejtonskog sporazuma i bezbjednosti BiH završiti kao majmun iza rešetaka a samo budale i debili štitili bi Dodikove interese i Dodikov kapital stečen na pljački naroda

Name

Rade

10.04.2023 05:01

Bas tako..

Name

Ilija cvorovic

10.04.2023 06:07

Samo da se mi otcijepo,a poslije se ti ne sikiraj za nas...

Name

Za Iliju Cvorovica

10.04.2023 10:39

A dok se RS nije otcijepila, otidji ti kod neurologa malo da provjeri da se tebi nije otcijepila lijeva polutka mozga od desne.

Name

Вишеград

09.04.2023 19:43

Па није њих додик послао да нешто раде корисно.Тамо су само да им ноге виде пута и да се лијепо проводе.

ODGOVORITE
Name

Superhik

09.04.2023 19:52

Dokazani stručnjak za menadžment, ekspert organizacije rada i računovodstva ,jednom rječju vrh. Ipak ima osnovnu i kurs. Za ovaj neverland dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Dijasporac

09.04.2023 20:10

Naš pretstavnik u Njemačkoj je posebno angažovan i vrlo agilan... u posjećivanju tamošnjih kockarnica.

ODGOVORITE
Name

Ivan

09.04.2023 20:26

Pa šta si ti Anđelko napravio kao ambasador, koliko si ti firmi povezao, a znamo da si mnoge uništio kao i što si kumovu ženu oženio. Gdje ste njega iskopali, prava moralna gromada

ODGOVORITE
Name

Samo da kazem

09.04.2023 20:54

U Austriji ima predstavnistvo gde je tajkun dobio diplomatske tablice i zverku od vozila pa voza ljubavnice po hotelima na racun gradjana Republike Srpske a vi narode samo sutite...srecno vam

ODGOVORITE
Name

miki

09.04.2023 21:03

Svaka neracionalna odluka ima cijenu pa i to da RS ima predstavnistva pored ambasada BiH u mojima rade i kadrovi iz RS.

ODGOVORITE
Name

Hfkfoc

09.04.2023 21:50

O vama se manje-vise sve zna. Evropa vas pamti po paljenju sarajevske Vijecnice, po tuzlanskoj Kapiji, Markalama i Srebrenici. I po jos kojecemu, ali evo par hintova...

ODGOVORITE
Name

Triviću

10.04.2023 02:49

Nema investitora jer nema zakonske regulative i krade se enormno od strane lažnih poslodavaca koji najviše peru nečiji novac. Porezi na LD se ne uplaćuju zakonski ,plate su mizerne pa radnici odlaze u inostranstvo. Na to sve Burle milijarder napada svaki dan predstavnike drzava koji bi mogli biti potencijalni investitori ali gle čuda MMF i SB ne spominje nikada jer ga održavaju na vlasti. Prvo srediti svoju kuću i otjerati nacionalističke parazite,završiti privatizaciju pa zakonski regulisati ulaganja da bi investitor koji je ozbiljan mogao ulagati planski. Kod nas se sakupljaju lažni investotori,perači novca i mafijaši jer takve samo privlači sadašnja vlast!

ODGOVORITE
Name

Istina

10.04.2023 08:31

A rezultati O.Još jedan od kanala da podobni dobiju posao i operu nešto para za gazdu!

ODGOVORITE
Name

Tatar

10.04.2023 09:58

Nisu to potrošene pare nego oprane izvučene i uredno pokradene

Name

laki je u akciji

10.04.2023 08:39

Zato nema vise ivesticija sa zapada za republiku srpsku nego se ide moljakati Kinu nebili sto dala,neda ni Rusija ni oni mali a kamoli veliki kredit davno obecan.

ODGOVORITE