Влада Српске оставила општине и градове без 30 милиона КМ

Због енормног задуживања републичке власти претходних година, општине и градови у Српској ове године ће добити 30 милиона марака мање прихода од УИО БиХ и све локалне заједнице биће принуђене да изврше ребалансе и скрешу своје буџете, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.04.2023 | 10:44
Влада Српске оставила општине и градове без 30 милиона КМ

Представницима Савеза општина и градова Републике Српске (СОиГ) то је на недавном састанку обзнанила помоћница министра финансија за макроекономску анализу и политику Јелена Поповић. Она је челним људима СОиГ-а рекли да рачунају на мање приходе, прецизирајући да пројекције министарства показују да ће општине и градови добити око 30 милиона марака мање у односу на прошлу годину.

Бојић: Најмањи приход у посљедњих пет година

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић (СНСД) каже да ће по тој пројекцији његова локална заједница добити око 800.000 КМ мање него прошле године.

„Ако се остваре те прогнозе, то ће бити најмањи приход у посљедњих пет година. На срећу у Лакташима је почела градња, па очекујемо да ћемо од својих изворних прихода надомјестити мањак прихода од ПДВ-а“, каже Бојић за ЦАПИТАЛ.

Он додаје да ће приликом израде ребаланса, што оцјењује као сасвим извјесно, на расходовној страни вјероватно ићи на смањења која се односе на инвестиције.

Ђого: Зашто је министарство дало сагласност?

Декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого каже да му није јасно како је Министарство финансија Републике Српске дало сагласност локалним заједницама на предложене буџете за ову годину.

„Министарство мора да има тачне податке и пројекције у вези са отплатом спољног дуга, што значи да су морали да имају пројекције и о висини прихода од ПДВ-а. Зато није јасно зашто су локалним заједницама дали сагласност на буџете када су им после три мјесеца рекли да неће имати толики приход“, пита се Ђого.

Замјеник начелника Котор Вароша Младен Тривуновић (СДС) каже да је ова општина за прва три мјесеца имала око 300.000 КМ мање прихода од ПДВ, истичући да ће по таквом тренду до краја године имати милион КМ мање прихода, што је немогуће надомјестити.

„То је резултат енормног задуживања републичке власти, јер се приходи од ПДВ-а који припадају Републици Српској дијеле тако да се прво одбија онај дио који иде на отплату спољног дуга, а потом се од преосталог дијела 24 одсто дијеле локалним заједницама према усвојеним коефицијентима“, објашњава Тривуновић.

Тривуновић: Општине отплаћују спољни дуг Српске

У складу с тим, наставља он, испада да општине и градови отплаћују дио спољног дуга Републике Српске, иако ни на који начин не утичу на његово стварање.

„Нема никакве сумње да ли ћемо морати правити ребаланс наниже, само је питање када ћемо то урадити“, каже Тривуновић.

Његов страначки колега и начелник Лопара Радо Савић каже да је ова општина имала око 160.000 КМ мање прихода, истичући да ће буџетска година бити изузетно тешка.

„Мање и руралне општине ће бити на великим искушењима, а ове што су ближе Бањалуци и Влади РС вјероватно ће се мало огријати и лакше поднијети смањење прихода од ПДВ-а“, каже Савић.

И начелник Челинца Владо Глигорић (СНСД) потврдио је за ЦАПИТАЛ да кубури са мањком прихода од ПДВ-а.

„Настојаћемо да тај мањак надокнадимо, па тренутно не размишљамо о ребалансу. У зависности од тога како ће се кретати приходи, зависи да ли ћемо крајем године правити ребаланс, али све су прилике да хоћемо“, каже Глигорић.

Грађани трпе од посљедица задуживања

Према званичним подацима, удио спољног дуга Републике Српске у структури укупних прихода од индиректних пореза који припадају Српској на почетку владавине СНСД-а 2007. године износио је седам одсто. Другим ријечима, спољни дуг Српске био је у висини седам одсто прихода од УИО, а колико се тај однос промијенио свједочи податак да је планирани приход од УИО ове године око 1,9 милијарди КМ, док за отплату дуга иде чак 1,2 милијарде КМ.

То значи да смањење прихода локалних заједница није резултат пада укупних прихода од индиректних пореза, јер ти приходи константно расту подстакнути галопирајућом инфлацијом, већ грађани трпе посљедицу енормног задуживања Републике Српске претходних година које се сада отплаћује преко градова и општина.

(Цапитал) Фото: Илустрација/ игнитеассоциатион.орг

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ајде сада

08.04.2023 08:50

Тражите јавно и одговорно смјену Владе и поготову Премијера који не раде ништа осим возања у скупим аутима и глуме некакву власт. Одговорне Општинске власти морају се удружити и прекинути ово чудо накарадно од власти РС. Има у РС па и БиХ довољно струцне и поштене високосколоване снаге спремне да се бори за бољитак свих а не само за подрепасе снсд и њиховог водје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Ајде сада

08.04.2023 23:35

Ко да смијени ову власт,у општем расулу???Овакве мутаве пловке нису способне ни собом да управљају,па се завлаче у буџаке,као мишићи,у недостатку мозга,и храбрости!Кад Република српска буде финансијски уништена,а грађани расељени,онда ће се "ЈУНАЦИ"доћи,да се боре с ваздухом који су онечистили властитим постојањем!Све су то гмазови,и ФУКАРЕ...олоши и издајници и властитих породица,недостојни свог постојања?????

Name

Вишеград

08.04.2023 09:00

Хахаха,па додик каже сваки дан да је РС стабилна финансијски и да ником ништа не фали.Могле би сви начелници и градоначелници стиснути петљу и пред владу заједно са борцима,пољопривредницима и радницима НП Сутјеска у штрајк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора јеее

08.04.2023 09:03

Како то, Република Српска је стабилна. Пензије енормно високе, борци презадовољни, медицинари се враћају из иностранства, ватрогасци добили најсавременију опрему, просвјета на највишем нивоу, возови 200 км/х и да не набрајам даље. Једино нам заостају политичари са ниским примањима, возни парк из деветнаестог вијека, стамбено неситуирани - већина користи изнајмљене страћаре а дјеца им немају ни за кифле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццццц

08.04.2023 09:10

Зато су га и поставили. Има пара купују аута. Само. Пребацују. Лоптицу тамо вам. Нико ништа не ради а богате се није ми јасно како

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

08.04.2023 12:13

Како нико ништа не ради. Јеси ћуо за Проинтер? Људи склапају милионске послове.

Name

Влада

08.04.2023 09:20

Се задузује без икакве контроле гдје и како тросе новац а посто нису способни да врацају кредите (мада Зора и цланови владе стално говоре да је будзет стабилан ) они тај терет своје бахатости распоредују на опстине и градове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лектор

08.04.2023 09:22

Општине и градови... Браво мајсторе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

08.04.2023 09:23

Мој драги народе, бирали сте ову власт на прошлим изборима и то сад дође на наплату. За биједно 100 марака у наредне 4 године глоћите кости док се ваши миљеници гађају милионима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пе Пyц

08.04.2023 11:05

Гдје ти живиш мајсторе? Ко је бирао ову власт? Зар ти још није јасно да су лопови покрали на изборима као што краду све што очи виде и не виде.

Name

Корослав

08.04.2023 11:21

Будале као и ти увијек понављају исту мантру . Нису они вас питали и шљивили за изборе ,него су сами себе изабрали. Јели ти сада јасно глупанима као и ти.

Name

Сyднеy

08.04.2023 09:33

Велики је то проблем за опстине и градове , Ово мозе довест у опасност да градонацелници и преседници скупстина немају одакле примит својих скромних 6100 КМ нето плата, Али уманице они друга давања а своје плате це цувати да се смањи и 90% приход, Све су то велики борци за раднике ,пензионере , борце ,инвалиде и соцјалне слуцаје а себи су одредили мјесецну плату бар 3 пута вецу вец сто све ове категорије о којима брину имају скупа имају током мјесеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

08.04.2023 10:57

Ајде не блесави... Овде ипак постоје неки закони, није битно какви су. Те законе пише Додик и његова свита, тако да у будуће своје отровне стрелице нишани према њима...

Name

Емко

08.04.2023 10:40

Нека тако и Траба ста це им паре,зна се ко је главни Баја. Само дери мајаторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

08.04.2023 10:52

А рудоња будзет 54 милиона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

08.04.2023 15:18

Оставили су они нас давно

ОДГОВОРИТЕ