Народну имовину и обвезнице Српске Додик предаје Кинезима

Шта је то што би Република Српска могла дати као гаранцију да добије новац од Кине за одржање финансијске стабилности, те колико би била способна враћати дуг, а да не постане зависна од Кине?

Република Српска 04.04.2023 | 21:43
Народну имовину и обвезнице Српске Додик предаје Кинезима

Углавном тако реагују економски аналитичари, након што је предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио да би Кина могла да прихвати обвезнице Српске као инструменте финансијске гаранције.

Оцјењује се и да је то још један корак Додика ка истоку, након што је Република Српска прекинула сарадњу са дипломатама Велике Британије и Сједињених Држава због наводног "мијешања у односе у Босни и Херцеговини".

Република Српске се у 2023. године суочава са великим финансијским изазовом, јер на наплату долазе потраживања по основу до сада издатих обвезница и других међународних кредита у износу већем од 1,1 милијарде марака (око 650 милиона евра).

Додик је 31. марта изјавио да "располаже увјеравањима" да је Кина одлучила да прихвати обвезнице Републике Српске као инструменте гаранције и финансирања.

"Обично су сви усмјерени на Запад, али од прије два дана располажемо увјеравањима да је кинеска држава и власт одлучила да као инструменте гаранције и финансирања прихвати обвезнице Републике Српске", рекао је Додик.

Додао је и да Кина нуди радове на изградњу аутопутева, а да Српска за то емитује обвезнице.

Он је навео и да се покушава изаћи на кинеско тржиште и створити алтернатива за све.

"Очигледно да наш избор мора да буде и једна и друга страна, ми не можемо остати затворени", истакао је Додик.

Додик није изнио детаље о којој би се вриједности обвезница радило, под којим би се условима оне издавале, као ни шта би била гаранција за вриједност обвезница.

На та питања за Радио Слободна Европа (РСЕ) нису одговорили ни у Министарству финансија Републике Српске, као ни у Амбасади Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини.

Шта показују званични подаци?

Према званичном плану задужења у овој години, у 2023. је планирано да се Република Српска дугорочно, краткорочно и кроз гаранције може задужити 1,9 милијарди марака (око 970 милиона евра).

Око половине тих средстава власти у Српској планирају потражити на иностраним финансијским тржиштима.

Република Српска емитује обвезнице још од 2021. године и само у тој години на Лондонској берзи се задужила око 300 милиона евра.

Према посљедњим подацима Министарства финансија и трезора Босне и Херцеговине, на крају трећег квартала 2022. године, Република Српска има око 6,2 милијарди марака јавног дуга.

Какав је Кина кредитор?

Професор економије Адмир Чавалић за РСЕ оцјењује да пут који Република Српска бира према Кини за добијање кредита није добар.

Он истиче да та земља "није препозната као захвалан кредитор", за разлику од земаља Запада и других међународних финансијских институција.

"То је видљиво када дође до пробијања рокова или једноставно до немогућности да се врате одређени кредити. Не само у региону, било је примјера широм свијета, од Африке до земаља Азије, одузимања имовине, чак и лука и тако даље", подсјећа Чавалић.

Чавалић истиче да се Додик "клацка" у својим одлукама, јер би политички ризик веома лако могао да претвори у економски ризик.

"Битно је навести да је ова година детерминирајућа за Републику Српску, разумијевајући да заиста долази до наплате раније емитованих потраживања, прије свега обвезница. Република Српска је ту у знатно неповољнијем положају него други ентитет, Федерација БиХ. РС обвезнице емитује под знатно неповољнијим условима и углавном трошкови расту", рекао је Чавалић.

Он је мишљења да би кредитне аранжмане, који су повољнији, ипак требало путем државних институција тражити од провјерених међународних организација, као што је Међународни монетарни фонд (ММФ).

У супротном, како истиче, буџет РС ће бити све мање у служби јавних услуга грађанима, а све више служити за враћање дугова.

О томе да ли би Кина могла бити и у ситуацији да тражи имовину у Републици Српској, Чавалић истиче да ће то зависити од тога шта буде било дио гаранције уз обвезнице.

Како се стигло довде?

Република Српска је до сада осим на Лондонској, обвезнице продавала и на Бечкој берзи.

Економиста Зоран Павловић истиче како је Бечка берза, прилично прецизно у проспекту о Републици Српској истакла које су гаранције и шта Република Српска губи ако не врати новац.

"У проспекту Бечке берзе о РС пише да, уколико се не врате средства власницима обвезница, власник обвезнице има право, по основу власништва, да приватизује било коју компанију у РС у којој Влада има власништво више од 51 одсто", наводи Павловић.

"То је један врло озбиљан елемент гаранције или хипотеке, имајући у виду да шуме, воде, електродистрибуција су јавна предузећа којима управља Влада РС", упозорава он.

Кина је до сада у Босни и Херцеговини за давање кредита, наводи Павловић, инсистирала на гаранцијама државе за финансирање, као што је то било у случају градње Блока 7 Термоелектране у Тузли, на сјевероистоку БиХ.

"Долазимо у позицију да су они (Кина) очито процијенили да се зарад таквог облика гаранције може ући у финансирање пројекта које са друге стране има само обвезнице као гаранцију, али са таквим условима који су били дефинисани у Бечу", рекао је Павловић.

Можда су преговори са Кином о кредиту један од разлога борбе Републике Српске за државну имовину, оцјењује за РСЕ спољноекономски аналитичар, Игор Гавран.

Република Српска упорно настоји, доношењем закона, да државну имовину упише у власништво ентитета.

Уставни суд Босне и Херцеговине до сада је у више одлука потврдио да је држава, а не ентитет, власник имовине у БиХ. Такво стајалиште подржавају управо и представници западних земаља у Босни и Херцеговини.

Кинеске инвестиције

Босна и Херцеговина је укључена у иницијативу Сарадња 17+1 која је резултат настојања кинеске владе из 2012. године да промовише и унапређује пословне односе са државама средње и источне Европе.

Сарадња је дио ширег кинеског пројекта ревитализације пута свиле, који носи службени назив иницијатива "Појас и пут".

До сада су скоро све кинеске инвестиције у Босни и Херцеговини биле у области енергетике и инфраструктуре.

Према подацима Агенције за стране инвестиције (ФИПА), њихова вриједност је између 1,9 и 2,9 милијарди евра.

Већину пројеката у Босни и Херцеговини, Кина реализује у Републици Српској.

Кључна замјерка на кинеске послове у БиХ односи се на недовољну транспарентност, односно држање даље од очију склопљених уговора о пословима са кинеским кредиторима и компанијама.

Примјери кинеских дужника

Најпознатији случај презадужености у регији Западног Балкана је кинески дуг Црне Горе.

Та земља је једина земља Европе и једина чланица НАТО-а која се налазила у наводном ризику од дужничке замке Кине.

Црна Гора је 2015. године узела 944 милиона долара кредита од кинеске Еxим банке. Тим новцем кинеска компанија ЦРБЦ градила је дио аутопута.

Планирана 14-годишња отплата требало је да почне 2021. године без заштите од валутног ризика.

Због потешкоћа у враћању кредита, пријетила је опасност да Кина постане власником дијела аутопута, неког другог објекта или територије у Црној Гори.

Кинески званичници су више пута истакли заинтересованост за луку Бар.

Због опасности по државне финансије, Европска комисија је помогла црногорској Влади да се, уз помоћ двије америчке и двије европске банке, заштити од валутног ризика, јер је кредит са Кинезима узет у доларима чија је вриједност варирала у односу на еуро.

До сада су уплаћене четири рате овог кредита.

Џибути је од Кине 2013. године узео 1,4 милијарде долара кредита од кинеске Еxим банке, што је до 2018. године дуплирало јавни дуг на 71 посто бруто друштвеног производа те афричке државе. Тим новцем су грађени жељезница и лука.

Кина је 2018. године преузела управљање дијелом луке Доралех у Џибутију . И истој луци је 2017. године отворила своју прву војну базу у иностранству.

И Шри Ланка је у периоду од 2007. до 2016. године узела око милијарду долара од Еxим банке. Тим новцем су кинеске компаније 2012. године изградиле луку Хамбантота.

Пошто Шри Ланка није могла да врати кредит, исту луку је 2017. године уступила Кини на 99. година.

Колики су укупни зајмови Кине?

Једна од посљедњих студија показала је да је од 2008. до 2021. године Кина потрошила 240 милијарди долара за помоћ за 22 земље из "Појаса и пута" које нису могле редовно враћати кредите за разне пројекте.

Студију су радили истраживачи Еиддата (АидДата), Свјетске банке (Wорлд Банк), Харвард Кенеди школе (Харвард Кеннедy Сцхоол) и Кил института за светску економију(Киел Институте фор тхе Wорлд Ецономy).

Студија је објављена 28. марта, за коју британски лист Фајненшл тајмс (Тхе Финанциал Тимес) наводи да је први покушај да се установе укупни зајмови Кине за помоћ на глобалном.

Кина је, према тој студији, дала готово половину, 104 милијарде долара зајмова за спасавање земља у развоју само између између 2019. и краја 2021. године.

Неке од 22 земље којима је Кина дала кредите за спасавање - укључујући Аргентину, Бјелорусију, Еквадор, Египат, Лаос, Монголију, Пакистан, Суринам, Шри Ланку, Турску, Украјину и Венецуелу - такође су добили помоћ ММФ-а.

Међутим, указује Фајненшел тајмс, постоје велике разлике између програма ММФ-а и кинеске помоћи.

Једна је да кинески новац није јефтин – у студији се наводи да уобичајен зајам за спасавање ММФ-а долази с каматом од два одсто, док је просјечна каматна стопа везана за кинески кредит за спасавање пет одсто.

(РСЕ) Фото:Патриа

Коментари / 72

Оставите коментар
Name

Јаран

04.04.2023 19:55

Све сто нуде треба узет. Свакакоце врацат бих а.не реп срп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јаран

04.04.2023 20:34

Е јеси будала и то баш. Прво се научи правопису. Крезуби Милин гласац, стварно си велика будала.

Name

Ре

05.04.2023 03:22

Управо због оваки будала као ти и твој Баја народце да враца 300 година кредите којесте ви опљацкали.Глупи народ који је себи на власт поставио мафијасе задузује и унуцад и праунуцад и сву своју имовину ставља на добос

Name

Само муфљажа

05.04.2023 03:32

Каквим Кинезима, Кинези су само параван, а све то он предаје само себи, као и све остало до сада!

Name

Логика

05.04.2023 03:39

Ја знам доста њих који су узимали кредит да врате кредит. Сваки је заглавио до гуше.

Name

Шипово

05.04.2023 03:50

Тама

Name

Лажни цар баја страшни

05.04.2023 04:19

Чега се год дохватим у рс, имам осјецај да су ми то преци оставил

Name

Ре

05.04.2023 05:13

Кад ми банка не одобри кредит, ја одем код зеленаса. Крај је познат. Хаха хаха

Name

???

05.04.2023 05:35

Знаци сва врата у Европи су затворена, док иде према Кини!!!

Name

лила

05.04.2023 05:48

А РС је у Америци па ће им бити фино!

Name

Уб

05.04.2023 06:11

М.Додик и СНСД ће уништити Р.Српску за коју смо ратовали,многи су заложили и своје животе да би имали слободу и лепши живот. Додик то полако крчми! Доћи ће неумитно време,када ће завршити као Мило.

Name

Ре Јаран

05.04.2023 07:12

Е мој јаране, док теби додје из гуЈице у главу, тада це вец увелико твоја дјеца и унуци враћат новац који је потросио неко други. Градјанима у РС јос није јасно засто је велика борба за закон о дрзавној имовини. Управо одговор на то питање вам даје напријед наведена тема, односно велики зајмови и обвезнице. Сваки кредитор и финансијер прије самог давања кредита или куповине обвезница, прво гледа гаранције како це се вратит новац, а далеко је веца и компликованија процедура заложит имовину БИХ, него РС-а. Да је дрзавна имовина прешла на РС, давно би ви у сколама учили руски и кинески језик. П.С. Ипак мислим да вецину обвезница које емитује РС купују домаћи и регионални тајкуни, како би лакше опрали новац, а неповољни кредити су искљуциво од лихварских банака и оваквих дрзава као сто је Кина.

Name

Ре Јаран

05.04.2023 09:36

Ја мислим да ово и јесте игра политицког Сарајевада пусти Додика да се задузује колико хоце док не пропаднемо Сарајево да хоце могло би то спријецити јер су то ипак медународни послови сто спада у домен дрзаве

Name

Јевто

05.04.2023 10:15

Овај лудак Дода свеце да нас прода..

Name

Ре јаран

05.04.2023 10:30

добро си рекао БиХ ће враћати, јер не знамо хоће ли бити овакво унутрашње уређење

Name

Ре Јаран

05.04.2023 11:21

Видим да ниси цуо за алоцирање кредита. Да јеси, знао би да онај ко узме кредит, тај га и враца, или му се узме од имовине оно сто је залозио као гаранцију. Ми у БиХ немамо никакав гарантни фонд или фонд слицне намјене за сервисирање дуга низих нивоа власти у слуцају престанка плаћања рата. Према томе, Јаране, стегни каис да одвојис од уста, посто те возд вец навукао на танак лед. Меанwхиле, федералне пензије данас скочиле јос 5% на преко 500 КМ за минималну, па ви видите...

Name

Ипе

04.04.2023 19:57

Не прође један дан,а да не зајмаш.БАГРО све ће отићи на добош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

04.04.2023 20:23

Јаран Кака бих какви бакраци гледајте своја посла нас оставите на миру Да неби опет било бабо дирају ме

Name

Рw зоки

05.04.2023 03:38

Можда би било Клинтоне помози ,ево их пред Бања Луком .

Name

Ре Зоки

05.04.2023 04:55

Пази ти да неби било Бајо пали трактор упрези волове и бјези.

Name

браво

05.04.2023 08:22

за Зору добро је рекла да има пара а да нису на рачуну виша математика јој је у малом прсту

Name

Логицно

04.04.2023 20:03

Народ неце на протесте , овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

04.04.2023 22:53

Додик је присвојио РС и сад ко да му је то ћаћевина,па крчми и продаје,а све "У име институција РС-а,битно да шуме и ријеке није продао,и то не може заложити као колетерал,ако не врати паре.БАГРА

Name

Ребраво

05.04.2023 10:28

Сви ми имамо пара, ал нису на рацуну

Name

СТАТИСТИЦАР

04.04.2023 20:03

СТАБИЛАН БУДЗЕТ РЕЦЕ ЗОРА ВИДОВИЦ.ДОДИК РЕЦЕ ДА РЕПУБЛИКА УРЕДНО ИЗМИРУЈЕ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ.НИЈЕДАН ДОМАЦИН НЕ ПОЗСЈМЉУЈЕ МОВАЦ АКО МУ ЈЕ У КУЦИ СТАБИЛНО СТАЊЕ.ДА СУ СВИ ПРЕЛЕТАЦИ ИЗ СДС И ПДП КПЈИ СУ ПРЕСЛИ У ВЛАДАКУЦИ ТАБОР ОСТАЛИ ПРИ ОНОМ СТО СУ О ЦЕЛНИЦИМА СНСД ГОВОРИЛИ ПРЕ ОРЕЛАСКА,РЕПУБЛИКА СРОСКА НЕБИ ДОСЛА У ДУЗИНСКО РОПСТВО.ЗАСТО САДА ТАМО НЕМАЈУ ИСТИ СТАВ,ВЈАРИВАТНО ИМ ЗАМИРИСАЛЕ ПАРЕ,СТАНОВИ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ,ВИКЕНДИЦЕ НА ФРУСКОЈ ГОРИ ,КОПАОНИКУ И ЗЛАТИБОРУ.ПРЕЗИВИЦЕ ОВАЈ НАРОД.ВРАТИЦЕ НЕКО ДУГ,ИЛИ ЦЕМО СЕ ПОКУЊИТИ ПА ДАТИ ОНО СТО СУ БОРЦИ КРВЉУ ОДБРАНИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лсд

04.04.2023 20:11

Засто и не би кад је пола народа отисло преко границе, а пола спава зимским сном...бољег нисмо ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

04.04.2023 20:20

Људи моји дајте се већ једном дигните на ноге.Ја не живим у РС зар не видите шта ова будала распродаје комплетну РС остаће те без игдје ичега питате ли се гдје ће вам дјеца живјети њих није брига јер његова дјеца могу живјети гдје год пожеле.Нека вам је драги Бог на помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

04.04.2023 20:21

Јет безобразан умјесто да поклони бн телевизији он даје Кини

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИзМасе

04.04.2023 20:26

Када неко каже да ради за Американце. Неће ни они са неким ко има овај ниво италигенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побогу а

05.04.2023 05:53

Нарид претворили у сиротињу и гастарбyјтере слуге надницаре подобне уцијењене сву имовину дрзавну тј наридну продЈе харци као своју цацевину невјероватнооо 21 вијек корумпирани политицарј балкандки е Југислyвије милионери милијардери а народ у несрајању бјези гладан биједан диромаствоооо за инисаа они изнад тскона ксо неки борци за народ опљацкани са домацими бјелосвјетским хостаплеримаа урезении задузили и неројене бахацењеее калигуле 21 вијека

Name

РЕ ЈАРАН

04.04.2023 20:28

Ти земљаче ниси у стању ријеч исправно написати а наводно знаш шта је економија и обавезнице,туго моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.04.2023 20:41

?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јоја

04.04.2023 22:17

Еееј Јоја,имас поздрав од Милана званог "Магаре".

Name

Лактаси

05.04.2023 05:43

Избациваће нас из властитих кућа и станова а народ ћути.Ови нема ни у Тунгузији?

Name

БОБ РОЦК

04.04.2023 20:56

Јел овај крмак на слици тај Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

04.04.2023 21:19

Лопови кинези хоће зараде на нама док нам амери и запад поклањају милијарде и приде пошаљу и осиромашеног уранијума а ми будале се залијепили за кинезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

04.04.2023 21:30

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити уз свој народ све док народ могне издржати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.04.2023 22:48

Ха ха, па можда Додик и иде на ту варијанту да кинези поставе војну базу у Бакинце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

04.04.2023 23:58

Овај народ је стока,цаст људима из Бијељине!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласајте

05.04.2023 03:50

Против Еу против закона и реда ето вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јаран

05.04.2023 05:27

Мој Јаране,не заборави да је враћање дугова и смрт неизбјежно.Небудели РС враћала дугове а дала гаранције,неће ни постојати,свак ће доћ по своје. Зато боље да се не вра ће а на ентитет државна имовина јер нашем газди треба да је заложи а онда нећемо џабе ни воде пити,ни у ријекама се купати,ни имати дрва за наложити,све ће бити туђе.Прочитај мало како Кинези живе и размисли дали би и ти тако хтио!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.04.2023 05:29

Кредитори су сви исти и строги јер нико не даје паре џабе, и ово је глобално посматрајући велики шамар за запад јер немају више ексклузивну моћ да само они дају кредите, а овај из Федерације БиХ што коментарише за њега би било боље да коментарише за догађаје на својих 23% БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

05.04.2023 07:14

Магаре само се знате задузивати,лагати и красти. Како ти лазес,тако ти Бог помогао!

Name

Знаци

05.04.2023 07:48

Ти си онај до 51%.

Name

Ре

05.04.2023 08:06

Лопови се само задузују и краду од народа.

Name

дудук

05.04.2023 05:35

додиг ће то продати БИХ и угасити РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.04.2023 05:35

Дали он има још шта заложити по свим својих гласача,који нису свјесни да можда већ спавају у туђој кући.Кад постану свјесни биће касно,умјесто на па их комшија са којима нас завађа до ће нове газде са својим правилима.Већ су почели долазити страни радници,брзо би могли азијати постати већина,ући у наше куће као зетови,снахе,унучад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

05.04.2023 05:50

Је ли нас Кинези уцјењују приликом кредитирања? Да треба да пренесемо надлежности на заједнички ниво, повећамо акцизе и порезе, либерализујемо одређене привредне секторе, усвојимо одређене законе по њиховој мјери, итд. Колико видим: НЕ. Према томе, у сваком случају боља опција од било које са Запада: ММФ, WФ, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

05.04.2023 16:40

Ето ти твој ниво надлежности, баш ти је супер!

Name

+

05.04.2023 06:13

МЕСАР, ШВЕРЦЕР. ЊЕГОВИ НЕЋЕ БИТИ ГЛАДНИ. И ДА МУ СТАЛНО ДОЛАЗЕ НА ВРАТА ОНА ЛАБАШЧАД, ДА НАПЛАТЕ 7,5О КМ. А МИ НИКАД ЈЕ НЕ ГЛЕДАМО. ПЕНЗИЈА НЕДОСТИЖЕ НИГДЈЕ. А ТЕК ОНИ КОЈИ И НЕ РАДЕ. БАНДА СЕБИЧНА ЈЕ ОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

05.04.2023 06:28

Ма дивно, одавно смо распродати и робови да би баја и његови пајтаси имали милијарде на приватним рацунима, само то јос не знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД ДОДИК ШЉАМ

05.04.2023 06:33

ЛОПОВ и КРИМИНАЛАЦ милораде, сви знају ко си, и "дјеца" ти твоја знају ко си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахх

05.04.2023 07:22

Па све сто ради је у договору са странцима и сви имају цара, да је тако показало се на изборима, годинама допустили да се избори краду

Name

Татар

05.04.2023 07:47

Ја мислим да ћемо ми постати једна од кинеских провинција са домаћим називом Додикистан или Додикина.

Name

Логично

05.04.2023 06:39

У Кини су на власти комунисти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

05.04.2023 06:43

Чак ни кредит није проблем ако се узме од ММФа или других западних институција и дрзава. Али Кина је немилосрдна. Све европске земље су дефинитивно одустале од кинеских инвестиција и кредита. Кина да кредит уз услов да путеве, пруге, луке граде кинеске фирме. Затим доведу кинеске раднике и тај објекат изграде и практицно узму себи за наредних 100 година. То су урадили пар пута у Грцкој. Узели су им двије луке на 99 година. Од тада висе нико не ради са кинезима. Кина је диктатура и то најгора на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

05.04.2023 06:48

Текст сам прочитао детаљно ста је поента.Да узимамо кредите од запада и да радимо све како нам нареде.Ако не радис тако нема финансирања.Нарсвно да се треба окренути Кини и Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

05.04.2023 16:44

Они хоће сигирност да ћеш вратити кредит и надају се да се реформама може доћи до више новца. Кина не жели да ти вратиш кредит него се нада да ћеш пропасти, да могу намирити из народне имовине и доносити одлуке сами. На теби је да одлучиш!

Name

Реалиста

05.04.2023 06:54

Зато се и бори за државно земљиште и шуме. Да би касније могао их давати (продавти) Кинезима. Нико не прича да је влада промијенила закон о концесијама и дала могућност странцима да узимају државно земљиште на 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

05.04.2023 07:05

Гладни тј. лијени Срби, и народ и власт не умију без кредита. Дјеца дижу кредите за прескупе станове да се осамостале а родитељске кућерине, ваљда су и њихове у будућности а које су још у кредиту, остају празне. А за те кредите држава дигла кредите а дигла кредите, и за плате и пензије нпр. И тако у круг, сви срљамо у пропаст. Глад нема границу тј. мјеру. А о прњама на кредит да не говорим. Мало ко, ко то ради, то и мора. Плате у електро фирмама у Републици Српској из кредита. Ту нема е од економије. Само крађа па ко може више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

05.04.2023 07:06

Злочинац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

05.04.2023 07:09

Каква волусина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим

05.04.2023 07:43

Аферим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све смо то

05.04.2023 07:53

Ми могли изградити, заједницки без кредита.... Али такав је измонтирани систем.... Ко јами, јами.... Обицни градјани це платити цех...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинези

05.04.2023 07:59

Су сада атрактивни у том смислу. Запад је у колапсу све висе а никада није ни био сто се и показало по питању тога и много цега.... Нема пљацке висе ни на силу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.04.2023 08:19

На крају, када се систем финансијски потпуно уруши, и колабира, због презадужености и немогућности враћања силних дугова, предстоји нам дужнићко ропство, и сасвим је небитно дали ћемо постати Кинеска или Британска јефтина колонија, битно је да више нећемо бити своји на своме!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.04.2023 08:39

Народе умјесто сто писемо од куце коментаре дизи се на ноге док не буде касно. Нема се цега бојати., све је узурпирао један примитивац који се боји своје сјене. Па видите у Европи како се народ бори са полицијом или вама треба неки водја. Горе не мозе уствари мозе ако се не реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реперо

05.04.2023 10:49

Ако неваља Додик, откуд онолики народ , кад је снсд организовао протесте

Name

Србац

05.04.2023 10:34

Зоро гладни смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

05.04.2023 13:34

Све у свему, критицна маса је дала глас Додику. Да их је дупло мање гласало за Додика онда теско да би Додик могао толико покрасти изборе.. Народ Српски је одговоран за све.. Не Милорад. Милорад висе није одговоран..Он не показује одговорност а народ му је не трази. А ако народ не трази онда није ни Додик одговоран. Додик је схватио да народ од њега ниста не оцекује. Сто би се патио. Дизи кредите и ето пара за народ. . Народ хоце хљеба и игара, Змаја и корида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

06.04.2023 05:21

Није ми јасно засто се људи толико брину око овога. Па РС је пуна природних богатстава које се могу у будуцности продати да би се дуг отплатио. На примјер, готово сваки градјанин це моци да прода један бубрег, комад козе, као и дио јетре, за потребе трансплантације, и ето неколико десетина хиљада евра по градјанину за вадјење из дугова!!! Свијетла будуцност је ту, само се не види од силног мрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоx

06.04.2023 07:18

Марш багро лажљива. Ако је толико лоше зашто не идете у своју матичну државу енглеску хебали вас они у дупе лажљиво.

ОДГОВОРИТЕ