Неум скупљи за 10%: Очукује се рекордна сезона

Након неколико година неизвјесности проузрокованих пандемијом коронавируса туристички радници с нестрпљењем ишчекују долазак љета, а неумски хотелијери најављују рекордну сезону.

Босна и Херцеговина 01.04.2023 | 16:51
Неум скупљи за 10%: Очукује се рекордна сезона

У разговору за Фену потпредсједник Удружења хотелијера Неум Давор Крешић оцијенио је како се, ако је вјеровати тренутним показатељима, у једином бх. граду на мору може очекивати рекордна сезона.

“Показатељи које имамо јако су добри. Предсезона би требала бити боља од прошлогодишње, иако четврти мјесец није баш попуњен како би ми вољели. Четврти мјесец је мјесец конгресног туризма, а будући да је рамазан доста људи одгађа семинаре и конференције за крај четвртог и пети мјесец, тако да мислим да ћемо све надокнадити у петом и шестом мјесецу”, казао је Крешић.

Неумски хотели располажу с око три хиљаде кревета, а ове ће године смјештај бити за око 10 одсто скупљи у односу на 2022. годину.

“Поскупљење је било неминовно будући да су сви наши инпути отишли горе, од енергената до плата наших радника, тако да смо морали повећати цијене. Ипак смо и даље доста повољнији у односу на Хрватску, сигурно неких 30 одсто и више”, додао је.

Пељешки мост –  добра вијест

За неумске хотеле 2022. година није била рекордна по броју ноћења, али се по оствареним приходима прошла година може мјерити с до сада најуспјешнијом 2019. годином:

“Главни разлог зашто број ноћења није досегнуо 2019. годину је тај што нам и даље недостају гости с азијских тржишта, јер они су прије пандемије путовали свих 12 мјесеци у години. Тамо је и даље застој, али имамо најаве да би се и они могли вратити у мало већем броју од јесени. Надам се да ће нам се ти гости вратити, да ће барем дио хотела продужити сезону до зимског периоду баш због тих кружних тура с источних тржишта. Управо је продужење сезоне“, истакао је Крешић, оно на што се требају фокусирати сви туристички радници:

“У шпици сезоне немамо превише мјеста за даљи раст. Оно на чему треба радити је побољшање садржаја и продужетак сезоне како би Неум имао већу попуњеност и у предсезони и у постсезони, као и у зимском раздобљу. У самој шпици сезоне, у седмом и осмом мјесецу, колико год да имате капацитета ви ћете га распродати и имаћете загушење какво има свако мјесто на Јадарану. Неум ту није никакав изузетак.”

Неумљани ће 2022. годину упамтити и по довршетку два велика пројекта: магистралног пута Столац – Неум и Пељешког моста. Док је повезивање Неума модерном саобраћајницом с унутрашњошћу земље добра вијест за све, на питање ко је профитирао отварањем Пељешког моста Крешић каже како нема једнозначног одговора:

“Ако питате локално становништво Неума, они ће вам рећи да је отварање Пељешког моста добра вијест. Мање су гужве, нормалније се живи, доступнија нам је унутрашњост држави, а на границама нема гужви. Хотелијери су донекле осјетили удар, али не у превеликој мјери. Најпогођенији су пословни субјекти смјештени уз саму магистралу којом је годишње пролазило два милиона возила, а сада је 90 одсто тог промета преусмјерено на Пељешки мост.”

(Фена) Фото: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

01.04.2023 16:58

ТО 10 % НАС И БЕ ИНТЕРЕСУЈЕ. ВЕЋ ГЛОБАЛНО ЗАГРИЈАВАЊЕ И СМАК СВИЈЕТА. ВЕЋ СМО СВУ ПРИРОДУ ИЗМИЈЕНИЛИ ТЕХНОЛОШКИМ НАПРЕТКОМ. БОГ ЈЕ ХТИО ДА ЛИЈЕПИ КОРИСТИМО ПРИРОДУ. А МИ ДРЧНИ. И ШТА НАС ЧЕКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре

01.04.2023 17:42

Паре само паре.