Мркоњић: Некажњавање злочинаца нови злочин над жртвама

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас је служен парастос и положени вијенци поводом 27 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијених у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

Република Српска 01.04.2023 | 15:20
Мркоњић: Некажњавање злочинаца нови злочин над жртвама

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је ово највећа масовна гробница српског народа у Републици Српској из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

"Ово је дан када се сви присјећамо жртава овога краја и трагично је да су све жртве звјерски убијене, мучене и масакриране", изјавила је Граорчева новинарима.

Додала је да за ове злочине још нико није одговарао, „иако је свима познато шта се овдје дешавало и да је за све одговорна хрватска војска“.

Предсједник Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Мркоњић Град Здравко Караћ рекао је да се не виде никакви знаци да ће за злочине у Мркоњић Граду неко одговарати.

"Нажалост, послије 27 година нико није одговарао, а не виде се ни трагови да би неко могао да одговара. Што се тиче одговорности, ту су највише заказали суд и тужилаштво",  додао је Караћ.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао брата Душка и два рођака Петра и Милорада, истакао је да сјећања не блиједе и да су иза преживјелих чланова породице године патње, туге и биједе.

-Сјећам се кад је почело откопавање гробнице, сви смо се надали да нећемо пронаћи жртве, али је услиједио пакао за породице и за све грађане. Ту је било лисица, канопаца, плинских боца, жице, језиво - присјетио се Митрић.

Он је истакао да је најгоре што се поново врши злочин над овим невино умореним жртвама јер нико не одговара за злочине и јер је прије неколико дана предсједник Хрватске одликовао јединице хрватске војске које су у другим мјестима вршиле злочине онакве какви су вршени у Мркоњић Граду.

"То је нови злочин над овим жртвама и над породицама које полако изумиру и нестају чекајући правду", додао је Митрић.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

Обдукција и докази

Према налазима патолога Зорана Станковића, који је вршио обдукцију, лешеви пронађени у масовној гробници били су везани бодљиковам жицом, а на тијелима су евидентиране разне тешке повреде.

Докази који су пронађени на самом гробљу као што су паљевина, крвави трагови одјеће и обуће, плински бренер, бодљикава жица, чауре од пјешадијског наоружања потврђују да је њихов покољ био студиозно планиран.

Упркос многобројним доказима и налазима патолога, правде за ове невине жртве нема ни након 27 година.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ебс

01.04.2023 13:33

Какве су све злочине чинили страшно..живео Српски народ заувек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

01.04.2023 17:25

Шта су изјавили Милорад и Жељка?

Name

Борац рс

01.04.2023 13:45

Правда ће бити задовољени кад српски народ буде предводио прави србин а не као пејина унука или нелегални преседник из реда хрватског народа који доводи Милановића да одликује оне који су клали србе по посавину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

01.04.2023 15:42

Ах, неко неда да се оптузница подигне, зато нико неодговара

Name

Дервента

01.04.2023 15:05

Гласали сте за васе из Снсд а па се надајте Јајца, Дервенте, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyxy

01.04.2023 16:17

За кога сте гласали тако вам и треба.Питајте главног бају зашто је то тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

01.04.2023 17:47

Треба тразити правду у Стразбуру, главни водја неда да се опрузница подихне, зато се лизу, баја и миловановиц

Name

СРБ ин

02.04.2023 05:23

Следеци оут нека Милановић у Мркоњићу, одликује бтигаде ХВ и ХВО, које су бас ту поцинили стравицне злоцине. Довољно је само да затрази. Није проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

02.04.2023 12:33

Па зар већ није био, то није лијепо од њега...

Name

Мркоњић

02.04.2023 06:11

У мркоњић у задњи 20 год влада снсд, данас се нису удостојили да присуствују на обиљежавања свирепог злочина, ништа боље нисре ни заслужили. Па опет подржите секту.

ОДГОВОРИТЕ