Mrkonjić: Nekažnjavanje zločinaca novi zločin nad žrtvama

Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos i položeni vijenci povodom 27 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenih u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Republika Srpska 01.04.2023 | 15:20
Mrkonjić: Nekažnjavanje zločinaca novi zločin nad žrtvama

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je ovo najveća masovna grobnica srpskog naroda u Republici Srpskoj iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Ovo je dan kada se svi prisjećamo žrtava ovoga kraja i tragično je da su sve žrtve zvjerski ubijene, mučene i masakrirane", izjavila je Graorčeva novinarima.

Dodala je da za ove zločine još niko nije odgovarao, „iako je svima poznato šta se ovdje dešavalo i da je za sve odgovorna hrvatska vojska“.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Mrkonjić Grad Zdravko Karać rekao je da se ne vide nikakvi znaci da će za zločine u Mrkonjić Gradu neko odgovarati.

"Nažalost, poslije 27 godina niko nije odgovarao, a ne vide se ni tragovi da bi neko mogao da odgovara. Što se tiče odgovornosti, tu su najviše zakazali sud i tužilaštvo",  dodao je Karać.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao brata Duška i dva rođaka Petra i Milorada, istakao je da sjećanja ne blijede i da su iza preživjelih članova porodice godine patnje, tuge i bijede.

-Sjećam se kad je počelo otkopavanje grobnice, svi smo se nadali da nećemo pronaći žrtve, ali je uslijedio pakao za porodice i za sve građane. Tu je bilo lisica, kanopaca, plinskih boca, žice, jezivo - prisjetio se Mitrić.

On je istakao da je najgore što se ponovo vrši zločin nad ovim nevino umorenim žrtvama jer niko ne odgovara za zločine i jer je prije nekoliko dana predsjednik Hrvatske odlikovao jedinice hrvatske vojske koje su u drugim mjestima vršile zločine onakve kakvi su vršeni u Mrkonjić Gradu.

"To je novi zločin nad ovim žrtvama i nad porodicama koje polako izumiru i nestaju čekajući pravdu", dodao je Mitrić.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba.

Ubijeno je 1.646 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Tokom ofanzive na srpski etnički prostor došlo je do ogromnih razaranja i ljudskih žrtava. Samo u Mrkonjić Gradu utvrđena je materijalna šteta od 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacije počele su 1. aprila 1996. godine.

Obdukcija i dokazi

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koji je vršio obdukciju, leševi pronađeni u masovnoj grobnici bili su vezani bodljikovam žicom, a na tijelima su evidentirane razne teške povrede.

Dokazi koji su pronađeni na samom groblju kao što su paljevina, krvavi tragovi odjeće i obuće, plinski brener, bodljikava žica, čaure od pješadijskog naoružanja potvrđuju da je njihov pokolj bio studiozno planiran.

Uprkos mnogobrojnim dokazima i nalazima patologa, pravde za ove nevine žrtve nema ni nakon 27 godina.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ebs

01.04.2023 13:33

Kakve su sve zločine činili strašno..živeo Srpski narod zauvek!

ODGOVORITE
Name

XXXL

01.04.2023 17:25

Šta su izjavili Milorad i Željka?

Name

Borac rs

01.04.2023 13:45

Pravda će biti zadovoljeni kad srpski narod bude predvodio pravi srbin a ne kao pejina unuka ili nelegalni presednik iz reda hrvatskog naroda koji dovodi Milanovića da odlikuje one koji su klali srbe po posavinu.

ODGOVORITE
Name

Ah

01.04.2023 15:42

Ah, neko neda da se optuznica podigne, zato niko neodgovara

Name

Derventa

01.04.2023 15:05

Glasali ste za vase iz Snsd a pa se nadajte Jajca, Dervente, ...

ODGOVORITE
Name

Xyxy

01.04.2023 16:17

Za koga ste glasali tako vam i treba.Pitajte glavnog baju zašto je to tako?

ODGOVORITE
Name

Tuga

01.04.2023 17:47

Treba traziti pravdu u Strazburu, glavni vodja neda da se opruznica podihne, zato se lizu, baja i milovanovic

Name

SRB in

02.04.2023 05:23

Sledeci out neka Milanović u Mrkonjiću, odlikuje btigade HV i HVO, koje su bas tu pocinili stravicne zlocine. Dovoljno je samo da zatrazi. Nije problem

ODGOVORITE
Name

Idealno

02.04.2023 12:33

Pa zar već nije bio, to nije lijepo od njega...

Name

Mrkonjić

02.04.2023 06:11

U mrkonjić u zadnji 20 god vlada snsd, danas se nisu udostojili da prisustvuju na obilježavanja svirepog zločina, ništa bolje nisre ni zaslužili. Pa opet podržite sektu.

ODGOVORITE