Усвојен приједлог за рјешавања питања границе БиХ и Хрватске

Предсједништво усвојило Бећировићев приједлог о рјешавању државне границе БиХ и Хрватске

Босна и Херцеговина 30.03.2023 | 19:29
Усвојен приједлог за рјешавања питања границе БиХ и Хрватске

Предсједништво БиХ усвојило је закључак за динамизирање наставка процеса ратификације Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, који је предложио члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Усвојеним закључком задужен је Савјет министара БиХ и Државна комисија за границу БиХ да, најкасније у року од 60 дана од дана усвајања овог закључка, подузму потребне мјере за динамизирање наставка процеса ратификације Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Уз то, задужен је Савјет министара БиХ и Државна комисија за границу БиХ да, најкасније у року од 45 дана, Предсједништву БиХ доставе Извјештај о досадашњим преговорима у вези са међудржавним разграничењем између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Унапријеђење пријатељских односа

Босна и Херцеговина и Република Хрватска, као државе чланице Уједињених нација, дужне су да континуирано раде на унапријеђењу пријатељских односа и одржавању и јачању међусобне сарадње, поштујући при томе темељне принципе садржане у Повељи УН-а као и у Декларацији о принципима међународног права који се тичу пријатељских односа и сарадње међу државама у сагласности са Повељом Уједињених нација из 1970. године.

На нивоу Међудржавне дипломатске комисије за идентификацију, означавање и одржавање државне границе између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у јуну 1999. године је усаглашен Уговор о државној граници. Саставни дио овог приједлога чинила је мапа с 86 геодетских карата у размјеру 1 : 25.000 на којима је уцртана идентифицирана гранична црта.

Државна комисија за границу Босне и Херцеговине упутила је почетком јула 1999. године Савјету министара БиХ Уговор о државној граници у даљњу процедуру. Уговор о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске потписан је 30. јула 1999. године.

Поступак ратификације Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, у Босни и Херцеговини је започет одмах након његовог потписивања 1999. године. У Републици Хрватској овај Уговор никада није ушао у ратификациону процедуру, иако је више пута најављивано покретање ратификације у Сабору, саопштено је из Бећировићевог кабинета . 

(БН) Фото: Предсједништво

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ма какве границе

30.03.2023 18:36

Треба се укинути границе, ЕУ проширити, исто тако ии демократију и то је то. Средњи вијек је прошао а самим тим и редовно кројење граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Ма кава граница

30.03.2023 20:29

Имају ли остале државе ЕУ међусобне границе ? Наравно зашто неби била ратифицирана граница са Хрватском? Даља проходност граничних прелаза неће бити упитна НАРАВНО КАД СЕ ЗА ТО СТВОРЕ УСЛОВИ!!

Name

А србија

30.03.2023 19:54

Зашто у пакету нису и спорни дијелови са Србијом и Ц.Гором.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

31.03.2023 02:26

Са Црном Гором је давно заврсено. Са Србијом има неколико захтјеха од стране Србије за подруцја око брана на Дрини и неких територија гдје пруга из Србије пролази кроз неки цосак БиХ и слицно. Србија је предлагала размјене земљиста, али је у БиХ систем компликован за такве врсте размјене, гдје се помјера граница. А да не говоримо политицарима који би радо ту упетљали своје руке и рекетирали и Србију и БиХ. Моје мосље је је да треба радити на развијању добрих односа и разумијевању, а границе нека стоје какве су. Тако буде мање троскова које администрација стрпа у дзепове, двије дрзаве се додатно повезују заједницким пројектима и отвореним границама за становниство.

Name

Па..

31.03.2023 02:38

Јос није ријесено питање Сандзака, хоце ли се припојити Босни или Ц.Гори

Name

корисницк

31.03.2023 05:15

мора се увијек будала наци и бости у око јер се не спомиње србија

Name

лила

31.03.2023 06:25

Зато што Србија превише својата БиХ земљиште и мисле да је то ратом све одлучено! Зато што Србија не плаћа концесије својој браћи из РСа, а а ови то из љубави опраштају!