Usvojen prijedlog za rješavanja pitanja granice BiH i Hrvatske

Predsjedništvo usvojilo Bećirovićev prijedlog o rješavanju državne granice BiH i Hrvatske

Bosna i Hercegovina 30.03.2023 | 19:29
Usvojen prijedlog za rješavanja pitanja granice BiH i Hrvatske

Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji je predložio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Usvojenim zaključkom zadužen je Savjet ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ovog zaključka, poduzmu potrebne mjere za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Uz to, zadužen je Savjet ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana, Predsjedništvu BiH dostave Izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Unaprijeđenje prijateljskih odnosa

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, kao države članice Ujedinjenih nacija, dužne su da kontinuirano rade na unaprijeđenju prijateljskih odnosa i održavanju i jačanju međusobne saradnje, poštujući pri tome temeljne principe sadržane u Povelji UN-a kao i u Deklaraciji o principima međunarodnog prava koji se tiču prijateljskih odnosa i saradnje među državama u saglasnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija iz 1970. godine.

Na nivou Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u junu 1999. godine je usaglašen Ugovor o državnoj granici. Sastavni dio ovog prijedloga činila je mapa s 86 geodetskih karata u razmjeru 1 : 25.000 na kojima je ucrtana identificirana granična crta.

Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine uputila je početkom jula 1999. godine Savjetu ministara BiH Ugovor o državnoj granici u daljnju proceduru. Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske potpisan je 30. jula 1999. godine.

Postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u Bosni i Hercegovini je započet odmah nakon njegovog potpisivanja 1999. godine. U Republici Hrvatskoj ovaj Ugovor nikada nije ušao u ratifikacionu proceduru, iako je više puta najavljivano pokretanje ratifikacije u Saboru, saopšteno je iz Bećirovićevog kabineta . 

(BN) Foto: Predsjedništvo

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ma kakve granice

30.03.2023 18:36

Treba se ukinuti granice, EU proširiti, isto tako ii demokratiju i to je to. Srednji vijek je prošao a samim tim i redovno krojenje granica.

ODGOVORITE
Name

Re;Ma kava granica

30.03.2023 20:29

Imaju li ostale države EU međusobne granice ? Naravno zašto nebi bila ratificirana granica sa Hrvatskom? Dalja prohodnost graničnih prelaza neće biti upitna NARAVNO KAD SE ZA TO STVORE USLOVI!!

Name

A srbija

30.03.2023 19:54

Zašto u paketu nisu i sporni dijelovi sa Srbijom i C.Gorom.?

ODGOVORITE
Name

Od srca

31.03.2023 02:26

Sa Crnom Gorom je davno zavrseno. Sa Srbijom ima nekoliko zahtjeha od strane Srbije za podrucja oko brana na Drini i nekih teritorija gdje pruga iz Srbije prolazi kroz neki cosak BiH i slicno. Srbija je predlagala razmjene zemljista, ali je u BiH sistem komplikovan za takve vrste razmjene, gdje se pomjera granica. A da ne govorimo politicarima koji bi rado tu upetljali svoje ruke i reketirali i Srbiju i BiH. Moje moslje je je da treba raditi na razvijanju dobrih odnosa i razumijevanju, a granice neka stoje kakve su. Tako bude manje troskova koje administracija strpa u dzepove, dvije drzave se dodatno povezuju zajednickim projektima i otvorenim granicama za stanovnistvo.

Name

Pa..

31.03.2023 02:38

Jos nije rijeseno pitanje Sandzaka, hoce li se pripojiti Bosni ili C.Gori

Name

korisnick

31.03.2023 05:15

mora se uvijek budala naci i bosti u oko jer se ne spominje srbija

Name

lila

31.03.2023 06:25

Zato što Srbija previše svojata BiH zemljište i misle da je to ratom sve odlučeno! Zato što Srbija ne plaća koncesije svojoj braći iz RSa, a a ovi to iz ljubavi opraštaju!