Милион марака од ПДВ-а мање у каси, бројни пројекти трпе

Пад прилива новца од пореза на додату вриједност (ПДВ) у касу “Путева РС” у износу од милион марака утицаће на пословање тог јавног предузећа, а они пројекти који нису приоритетни и хитни биће стављени са стране.

Република Српска 30.03.2023 | 07:58
Милион марака од ПДВ-а мање у каси, бројни пројекти трпе

Рекао је то “Гласу Српске” вршилац дужности директора “Путева РС” Милан Дакић и додао да је при крају израда плана пословања за ову годину, који ће Влада РС разматрати идући мјесец.

- Пробаћемо да у тај план укалкулишемо оно што морамо да сачувамо по одређеним ставкама. Не знамо шта ће бити у мјесецима који су пред нама. Морамо добро размислити и планирати, јер сама уплата прихода од ПДВ-а на нивоу Републике је мања - рекао је Дакић.

Нагласио је да ће настојати да због новонастале ситуације не трпе битни пројекти, који се односе на санацију клизишта и одређених путних праваца.

- Одређени дио, који је до сада ишао у неке секторе и гдје будемо могли да уштедимо то ћемо и урадити. Неизбјежно је да ћемо поједине ставке кориговати и штедјети како по питању спонзорства тако и неких пројеката који тренутно нису хитно потребни - навео је Дакић.

Он је подвукао да су у прва два мјесеца ове године захваљујући разним рјешењима које су пронашли унутар самог предузећа избјегнути проблеми, односно сви уговори према фирмама са којима имају уговоре су испоштовани, али и обавезе према запосленима.

- Уклопићемо се некако, али неизвјесно је шта нам слиједи - поручио је Дакић.

Поред касе “Путева РС” пољуљани су и буџети локалних заједница, који су за два мјесеца ове године добили шест милиона марака мање новца од ПДВ-а.

Министарка финансија РС Зора Видовић рекла је да је од почетка 2023. године евидентан пад прилива средстава од индиректних пореза у буџет РС, за јединице локалне самоуправе, као и за “Путеве”.

- Од индиректних пореза у том периоду прикупљено је 20,9 милиона КМ више у односу на прошлу годину, али је дошло до смањења средстава која су пристигла на рачуне у РС због доспјелих обавеза према Свјетској банци, Међународном монетарном фонду, Европској инвестиционој банци, јер су те обавезе за два мјесеца 2023. године веће за 48 милиона КМ у односу на исти период прошле године - рекла је Видовићева и додала да се боља ситуација када је ријеч о приливу новца од ПДВ-а очекује овог мјесеца.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Марко

30.03.2023 06:30

Јадна дрзаво,Милан Дакиц директор а Цвијетин Миливојевиц савјетник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

30.03.2023 06:38

Дуг је лош друг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

30.03.2023 07:16

Замислите докле смо дошли када ја он директор најозниљније фирме.Дотакли смо дно ми из Бијељине знамо ко је он

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

30.03.2023 07:26

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

30.03.2023 07:50

Нисам још чуо ову госпођу да је нешто тврдно рекла, она очекује и нада се ,инфлација ће стати око средини године а она код нас као увезена али је мало и нарасла,ми као фол нападамо Америку а не би три мјесеца преживјели без Запада а да непричамо шта је Додик отворио као његовом заслугом објеката гдје и сад послије 30година стоје табле донатора па у БЛ смо имали и аутобусе дониране од Јапана за Аутопревоз и сад тајкуни хоће да се још обогате јер се мафија удружила и проклетиња за новцем се наставља, а гдје је велики СДС Милан Радовић нешто се у задње вријеме нејавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.03.2023 08:42

Изгледа приходи отишли линијом мањег отпора ко вода.А где зна ли можда неко.

Name

Идеално

30.03.2023 10:00

А зашто ђубрад не умањује себи примања и смање јавну потрошњу огромног републичког апарата, а не кажњавати општине...а и ту се сигурно иде са већом штетом према опозиционим општинама...

ОДГОВОРИТЕ