Milion maraka od PDV-a manje u kasi, brojni projekti trpe

Pad priliva novca od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u kasu “Puteva RS” u iznosu od milion maraka uticaće na poslovanje tog javnog preduzeća, a oni projekti koji nisu prioritetni i hitni biće stavljeni sa strane.

Republika Srpska 30.03.2023 | 07:58
Milion maraka od PDV-a manje u kasi, brojni projekti trpe

Rekao je to “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” Milan Dakić i dodao da je pri kraju izrada plana poslovanja za ovu godinu, koji će Vlada RS razmatrati idući mjesec.

- Probaćemo da u taj plan ukalkulišemo ono što moramo da sačuvamo po određenim stavkama. Ne znamo šta će biti u mjesecima koji su pred nama. Moramo dobro razmisliti i planirati, jer sama uplata prihoda od PDV-a na nivou Republike je manja - rekao je Dakić.

Naglasio je da će nastojati da zbog novonastale situacije ne trpe bitni projekti, koji se odnose na sanaciju klizišta i određenih putnih pravaca.

- Određeni dio, koji je do sada išao u neke sektore i gdje budemo mogli da uštedimo to ćemo i uraditi. Neizbježno je da ćemo pojedine stavke korigovati i štedjeti kako po pitanju sponzorstva tako i nekih projekata koji trenutno nisu hitno potrebni - naveo je Dakić.

On je podvukao da su u prva dva mjeseca ove godine zahvaljujući raznim rješenjima koje su pronašli unutar samog preduzeća izbjegnuti problemi, odnosno svi ugovori prema firmama sa kojima imaju ugovore su ispoštovani, ali i obaveze prema zaposlenima.

- Uklopićemo se nekako, ali neizvjesno je šta nam slijedi - poručio je Dakić.

Pored kase “Puteva RS” poljuljani su i budžeti lokalnih zajednica, koji su za dva mjeseca ove godine dobili šest miliona maraka manje novca od PDV-a.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je da je od početka 2023. godine evidentan pad priliva sredstava od indirektnih poreza u budžet RS, za jedinice lokalne samouprave, kao i za “Puteve”.

- Od indirektnih poreza u tom periodu prikupljeno je 20,9 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu, ali je došlo do smanjenja sredstava koja su pristigla na račune u RS zbog dospjelih obaveza prema Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj investicionoj banci, jer su te obaveze za dva mjeseca 2023. godine veće za 48 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine - rekla je Vidovićeva i dodala da se bolja situacija kada je riječ o prilivu novca od PDV-a očekuje ovog mjeseca.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Marko

30.03.2023 06:30

Jadna drzavo,Milan Dakic direktor a Cvijetin Milivojevic savjetnik

ODGOVORITE
Name

Jaffa

30.03.2023 06:38

Dug je loš drug.

ODGOVORITE
Name

Bogdan

30.03.2023 07:16

Zamislite dokle smo došli kada ja on direktor najozniljnije firme.Dotakli smo dno mi iz Bijeljine znamo ko je on

ODGOVORITE
Name

SNSD

30.03.2023 07:26

Bravo

ODGOVORITE
Name

Србо

30.03.2023 07:50

Нисам још чуо ову госпођу да је нешто тврдно рекла, она очекује и нада се ,инфлација ће стати око средини године а она код нас као увезена али је мало и нарасла,ми као фол нападамо Америку а не би три мјесеца преживјели без Запада а да непричамо шта је Додик отворио као његовом заслугом објеката гдје и сад послије 30година стоје табле донатора па у БЛ смо имали и аутобусе дониране од Јапана за Аутопревоз и сад тајкуни хоће да се још обогате јер се мафија удружила и проклетиња за новцем се наставља, а гдје је велики СДС Милан Радовић нешто се у задње вријеме нејавља.

ODGOVORITE
Name

Tatar

30.03.2023 08:42

Izgleda prihodi otišli linijom manjeg otpora ko voda.A gde zna li možda neko.

Name

Idealno

30.03.2023 10:00

A zašto đubrad ne umanjuje sebi primanja i smanje javnu potrošnju ogromnog republičkog aparata, a ne kažnjavati opštine...a i tu se sigurno ide sa većom štetom prema opozicionim opštinama...

ODGOVORITE