Хитним поступком буџет БиХ ће "смандрљати"

Представничли дом Парламента БиХ изгласао је у хитној процедури предложени буџет БиХ, као и пријелог закона о допунама закона о платама, којим се ограничава повећање плата функционерима.

Босна и Херцеговина 29.03.2023 | 14:43
Хитним поступком буџет БиХ ће "смандрљати"
Посланици Представничког дома, са 20 гласова за, 14 против и 4 суздржана, прихватили су да се Приједлог буџета разматра по хитном поступку, што значи да неће бити амандмана.
 
Против хитног поступка су били и у СДС-у. Њихов посланик Младен Босић рекао је да се хитним поступком покушава "смандрљати" буџет.
 
Босић је подсјетио и да је приједлог буџета увећан за 23 посто у односу на пошлогодишњи и да се њиме јачају бх. институције иако су СНСД и власт Српске тврдили да то неће радити.
 
Овим се шаље јасна порука, рекао је Босић и додао да су више новца добиле Оружане снаге БиХ, али и Комисија за концесије која ништа не ради, док у буџету нема средстава за спорт. 
 
"Потребно је спровести озбиљну расправу да бисмо видјели на шта се троше ове народне паре", истакао је посланик СДС-а. 
 
Министар финансија и трезора у Савјет министар БиХ Зоран Тегелтија рекао је да ће овакав буџет омогућити несметано функционисање бх. институција и значајно побољшати материјално стање запослених који примају плату из буџета.
 
Посланик ПДП-а Мира Пекић је током дискусије о буџету подсјетила да је од 2018. године буџет институција БиХ све већи и већи.
 
"Повећани су расходи бх. институција за 155 милиона КМ, а међународне обавезе су веће за 52 посто", рекла је Пекић и нагласила да се то све финансира од индиректних пореза, тако да Република Српска добија 9% мање средстава од прикупљених пореза у прва два мјесеца ове године, у односу на исти период прошле године
 
"Сада је јасно због чега је власт против укидања акциза на гориво и нулте стопе ПДВ-а, јер ни са овим приходима нема довољно новца да се финансирају сви ови расходи и међународне обавезе бх. институција", закључила је Пекић.
 
 
(БН)  Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

30.03.2023 14:17

НИЈЕ СМАНДЉАН. СВИЈЕСНО СУ УСВОЈИЛИ МНОГО ВЕЋИ БУЏЕТ. ДОК БОРЦИ УМИРУ ОД ГЛАДИ. БОСИЋУ, ОВУ БАНДУ ТРЕБА РУШИТИ. НЕЋЕМО ДОЧЕКАТИ 26.

ОДГОВОРИТЕ