Hitnim postupkom budžet BiH će "smandrljati"

Predstavničli dom Parlamenta BiH izglasao je u hitnoj proceduri predloženi budžet BiH, kao i prijelog zakona o dopunama zakona o platama, kojim se ograničava povećanje plata funkcionerima.

Bosna i Hercegovina 29.03.2023 | 14:43
Hitnim postupkom budžet BiH će "smandrljati"
Poslanici Predstavničkog doma, sa 20 glasova za, 14 protiv i 4 suzdržana, prihvatili su da se Prijedlog budžeta razmatra po hitnom postupku, što znači da neće biti amandmana.
 
Protiv hitnog postupka su bili i u SDS-u. Njihov poslanik Mladen Bosić rekao je da se hitnim postupkom pokušava "smandrljati" budžet.
 
Bosić je podsjetio i da je prijedlog budžeta uvećan za 23 posto u odnosu na pošlogodišnji i da se njime jačaju bh. institucije iako su SNSD i vlast Srpske tvrdili da to neće raditi.
 
Ovim se šalje jasna poruka, rekao je Bosić i dodao da su više novca dobile Oružane snage BiH, ali i Komisija za koncesije koja ništa ne radi, dok u budžetu nema sredstava za sport. 
 
"Potrebno je sprovesti ozbiljnu raspravu da bismo vidjeli na šta se troše ove narodne pare", istakao je poslanik SDS-a. 
 
Ministar finansija i trezora u Savjet ministar BiH Zoran Tegeltija rekao je da će ovakav budžet omogućiti nesmetano funkcionisanje bh. institucija i značajno poboljšati materijalno stanje zaposlenih koji primaju platu iz budžeta.
 
Poslanik PDP-a Mira Pekić je tokom diskusije o budžetu podsjetila da je od 2018. godine budžet institucija BiH sve veći i veći.
 
"Povećani su rashodi bh. institucija za 155 miliona KM, a međunarodne obaveze su veće za 52 posto", rekla je Pekić i naglasila da se to sve finansira od indirektnih poreza, tako da Republika Srpska dobija 9% manje sredstava od prikupljenih poreza u prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine
 
"Sada je jasno zbog čega je vlast protiv ukidanja akciza na gorivo i nulte stope PDV-a, jer ni sa ovim prihodima nema dovoljno novca da se finansiraju svi ovi rashodi i međunarodne obaveze bh. institucija", zaključila je Pekić.
 
 
(BN)  Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

+

30.03.2023 14:17

NIJE SMANDLJAN. SVIJESNO SU USVOJILI MNOGO VEĆI BUDŽET. DOK BORCI UMIRU OD GLADI. BOSIĆU, OVU BANDU TREBA RUŠITI. NEĆEMO DOČEKATI 26.

ODGOVORITE