Хитна сједница: Коначно расправа о буџету БиХ

Почела је хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а присутно је 38 од 42 посланика.

Босна и Херцеговина 29.03.2023 | 12:32
Хитна сједница: Коначно расправа о буџету БиХ

Посланици по хитном поступку разматрају Приједлог закона о Буџету институција и међународних обавеза БиХ.

Прије расправе о буџету, на дневном реду је Приједлог закона о допунама Закона о платама и накнадама у бх. институцијама, чији је предлагач Предсједништво БиХ, а предвиђа да се плате и накнаде именованим и изабраним званичницима на нивоу БиХ, који имају коефицијент изнад 8 обрачунавају уз примјену основице од 535 КМ.

У случају да овај приједлог добије подршку посланика, плате именованих и изабраних званичника у институцијама БиХ остале би на постојећем нивоу, без обзира на повећање висине основице на 600 КМ запосленима у бх. институцијама.

Уколико данас Представнички дом прихвати Приједлог буџета, да би ступио на снагу, потребно је да га потврди и Дом народа. 

Предсједавајући тог дома, Никола Шпирић, али и његов замјеник Драган Човић, јуче су након сједнице Дома народа поручили да ће већ за сутра бити сазвана сједница ако посланици данас усвоје Приједлог буџета.

Посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул је током дискусије рекао да приједлог Предсједништва БиХ о раздвајању обрачуна плата изабраних и именованих званичника на нивоу БиХ од других запослених у бх. институција, садржи нелогичан и необичан дио у тексту, а то је "...који имају коефицијент изнад 8", јер не прецизира да ли се то односи искључиво на оне званичнике са коефицијентом изнад 8, или једнако и више од 8. 

"Ако је то само изнад 8 и овај закон почне да се примјењује, нпр. замјеници министара и министри би имали исту плату", рекао је Кожул и додао да би Савјет министара БиХ требао системски да уреди Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ. 

Посланик СДП-а Саша Магазиновић каже да овај Приједлог није савршено рјешење, али да врши функцију, тј. ограничава раст висококих плата званичника. 

Посланик НЕС-а Јасмин Емрић је рекао да је неопходно направити поптуно нови закон о обрачуну плата званичника и тако их заувијек раздвојити од службеника и других запослених који плате примају из бх. буџета.

"Према постојећем закону, запослени су заробљени и не можемо им повећати плате без да то урадимо и себи", истакао је Емрић током дискусије. 

Подршку приједлогу Предсједништва БиХ најавили су НиП, СДС, ПДП, СДП, Покрет "за правду и ред", СДА... Међутим, још није познато како ће гласати СНСД, јер се нико од њихових посланика није јавио за дискусију.

(БН) Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар