Hitna sjednica: Konačno rasprava o budžetu BiH

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a prisutno je 38 od 42 poslanika.

Bosna i Hercegovina 29.03.2023 | 12:32
Hitna sjednica: Konačno rasprava o budžetu BiH

Poslanici po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Prije rasprave o budžetu, na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u bh. institucijama, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, a predviđa da se plate i naknade imenovanim i izabranim zvaničnicima na nivou BiH, koji imaju koeficijent iznad 8 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535 KM.

U slučaju da ovaj prijedlog dobije podršku poslanika, plate imenovanih i izabranih zvaničnika u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u bh. institucijama.

Ukoliko danas Predstavnički dom prihvati Prijedlog budžeta, da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi i Dom naroda. 

Predsjedavajući tog doma, Nikola Špirić, ali i njegov zamjenik Dragan Čović, juče su nakon sjednice Doma naroda poručili da će već za sutra biti sazvana sjednica ako poslanici danas usvoje Prijedlog budžeta.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul je tokom diskusije rekao da prijedlog Predsjedništva BiH o razdvajanju obračuna plata izabranih i imenovanih zvaničnika na nivou BiH od drugih zaposlenih u bh. institucija, sadrži nelogičan i neobičan dio u tekstu, a to je "...koji imaju koeficijent iznad 8", jer ne precizira da li se to odnosi isključivo na one zvaničnike sa koeficijentom iznad 8, ili jednako i više od 8. 

"Ako je to samo iznad 8 i ovaj zakon počne da se primjenjuje, npr. zamjenici ministara i ministri bi imali istu platu", rekao je Kožul i dodao da bi Savjet ministara BiH trebao sistemski da uredi Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH. 

Poslanik SDP-a Saša Magazinović kaže da ovaj Prijedlog nije savršeno rješenje, ali da vrši funkciju, tj. ograničava rast visokokih plata zvaničnika. 

Poslanik NES-a Jasmin Emrić je rekao da je neophodno napraviti poptuno novi zakon o obračunu plata zvaničnika i tako ih zauvijek razdvojiti od službenika i drugih zaposlenih koji plate primaju iz bh. budžeta.

"Prema postojećem zakonu, zaposleni su zarobljeni i ne možemo im povećati plate bez da to uradimo i sebi", istakao je Emrić tokom diskusije. 

Podršku prijedlogu Predsjedništva BiH najavili su NiP, SDS, PDP, SDP, Pokret "za pravdu i red", SDA... Međutim, još nije poznato kako će glasati SNSD, jer se niko od njihovih poslanika nije javio za diskusiju.

(BN) Foto:BN

Komentari / 0

Ostavite komentar