Једносатни штрајк упозорења у свих седам рудника

У свих седам рудника угља који послују у склопу концерна "Електропривреда БиХ" јутрос је прекинута производња и одржан једночасовни штрајк упозорења, у знак солидарности са рударима зеничких рудника, који су производњу обуставили још у петак, 24. марта, јавили су федерални медији.

Босна и Херцеговина 29.03.2023 | 09:57
Једносатни штрајк упозорења у свих седам рудника

Рудари јамских погона "Распоточје" и "Стара јама" не производе угаљ од 24. марта јер нису добили плату за фебруар, те топли оброк за јануар.

"Како је јуче и договорено, након протеста у Зеници, ни рудари осталих шест рудника из нашег концерна нису радили први сат данашње прве смјене. Они су, од 7.00 до 8.00 часова, одржали штрајк упозорења, а ако се данас до 15.00 часова не промијени ситуација у нашем руднику, односно ако се не деблокира рачун предузећа те нам не буде исплаћена плата, Синдикат радника рудника ФБиХ донијеће нову одлуку", рекао је предсједник Синдиката погона "Распоточје" Зависног друштва Рудници мрког угља Зеница Неџад Диздаревић.

Он је нагласио да 15-ак чланова тог синдиката наставља штрајк глађу у простору Дома рудара, а рудари ни јутрос неће сићи у јаме те обновити производњу у погонима "Распоточје" и "Стара јама".

Предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић јуче је током протеста пред Градском управом града Зеница, која је прије двије седмице блокирала рачун зеничког рудника, најавио могућност организовања и генералног штрајка у свим рудницима из концерна "Електропривреда БиХ" ,те да неће оставити на цједилу зеничке рударе.

Град Зеница је средином мјесеца поново блокирао рачун Зависног друштва Рудници мрког угља Зеница због чега запосленицима тог предузећа није исплаћена фебруарска плата и топли оброк за јануар ове године.

Град Зеница након што је то предузеће прије више од двије године исплатило главницу дуга за комунално-грађевинско земљиште, потражује још нешто више од 3.000.000 КМ за затезне камате, због чега су у протеклом периоду неколико пута блокирали рачун тог предузећа.

(Срна)  Фото:БХРТ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Отахарин

29.03.2023 09:01

Жалосно је ово, али, браво хероји! Ви се, бар, некако, борите за себе! Подижете глас, јер, очито, другачије се не може! Сретно Вам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

29.03.2023 09:15

Сви нормални људи страјкују осим задовољних радника у српској. Цијела Европа гори од протеста само нама добро и угодно са великим водјом на целу. Е какви смо несрецни и понизни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

29.03.2023 09:38

Браво Федерацијо ,свака част. Тако се бори за живот, за основна права . А у Републици Српској ,народ спава блаженим сном док их вожд бичује и стеже узде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.03.2023 19:31

Цини ти се , у Репулици Српској се зиви онако како ситуација налазе јос се висе троси него сто би требало треба мало комушку у дупе а не зинути и дај дај ни пре рата се овако није зивело

Name

Обицан цовјек

29.03.2023 10:54

Сретно вам било у остварењу својих права,јер ви се борите са мафијом и лопужама из власти,народ је уз вас

ОДГОВОРИТЕ